Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Jaka lustrzanka?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ostrzeszów

Domyślnie Jaka lustrzanka?

Witam,

mam taki dylemat: jaką lustrzankę kupić? Miałem już kontakt z tego typu aparatami, bo brat jest w posiadaniu EOSa 300D, ale wieadomo, chciałbym mieć swój aparat. No i tu pojawia się pytanie: jaki? Na oku mam 20D, który na allegro chodzi po około 1200zł, a taki właśnie budżet mogę skombinować do końca wakacji. Albo może 350D?

Co mi przeszkadza w 300D?

-okropnie długi czas zapisywanie zdjęć na kartę (JPG długo, RAW- można sobie iść na kawę, szczególnie w seryjnych)
    -mała ilość zdjęć seryjnych- jako że bardzo często fotografuję kolegów skaczących i jeżdżacych wyczynowo na rowerach- wtedy przydaje się duża ilość zdjęć na sekundę, jak i w serii- w 300D 2,5/s i 4 w serii to stanowczo za mało.
    -aparat jest trochę przestarzały- port USB 1.1 to już prawie historia (BTW, kupiłem sobie czytnik kart i jest cudownie)

Co mi się podoba w 300D?

-łatwy w obsłudze
    -bardzo dobrze leży mi w ręce, a gdy dołożę GRIP to już w ogóle. Mam niby 15 lat, ale mam dość dużą dłoń i długie palce, a więc 350D chyba już nie jest dla mnie, prawda?

Myślę nad 350D (3 kl/s do 14 zdjęć w serii) lub też 20D (5 kl./s do 23 zdjęć w serii).
    Co byście mi doradzali? A może jakiś inny aparat? Oczywiście poza fotografowaniem sportów ekstremalnych będę go używał do HDR-ów, no i takich zdjęć- wiadomo, na wakacje, na jakiś wyjazd, zdjęcia przyrody.

Czekam na rady, ale z wyborem nie będę się spieszył, bo jak już mówiłem budżet 1200zł mogę skombinować do (tak myślę) września.

Pozdrawiam,
    Krawat.

PS. A właśnie, jeszcze pytanie, jak wypada porównanie 400D do 20D? Warto dozbieraĆ te parę stówek czy lepiej jakieś szkiełko (np 50mm 1.8 canona) i 20D?

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Bierz EOS 350D + GRIP lub 400D + grip i będziesz zadowolony, pamiętaj, że Body to jedno a szkło to zupełnie inna historia - czy na to masz budżet?? Dobre szkło plus te puszki i będziesz zadowolony - ja przynajmniej jestem - dziś nabyłem 85mm f/1.8 i zobaczłem co moja 400D potrafi.

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Uprawnienia umieszczania postów