Obiekt fotografowany musi być bardzo blisko aparatu a tło bardzo daleko. Od aparatu kompaktowego nie oczekuj za wiele w tej kwestii. W wielu sytuacjach po prostu nie da się osiągnąć tego efektu. Sorry.
Obiekt fotografowany musi być bardzo blisko aparatu a tło bardzo daleko. Od aparatu kompaktowego nie oczekuj za wiele w tej kwestii. W wielu sytuacjach po prostu nie da się osiągnąć tego efektu. Sorry.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
"Obiekt fotografowany musi być bardzo blisko aparatu a tło bardzo daleko." - nie tam. Nie jestem żadnym specem, ale na podstawie doświadczeń z s5 mogę stwierdzić, że:
Jak stoi się za blisko, to nie da się złapać ostrości na główny obiekt (przynajmniej w automacie -P). W s5 trzeba zrobić zoom na maxa (12x) i stanąć na oko ok. 1m lub 2 m lub 3 m (to zależy) od obiektu (po prostu w takiej odległości w jakiej aparat będzie umiał ustawić ostrość na obiekt) i pstryk . Wychodzi świetna głębia (jak na kompakt). To jest też świetny sposób na makro z rozmazanym tłem. Oczywiście w obu przypadkach trzeba wybrać też jakieś dobre tło.
pzdr
Canon 500D + C 18-55 IS, C 55-250 IS, C 50/1.8, Canon SX50 HS, Canon S5 IS