Pewnie masz wyłączony zoom cyfrowy (lepiej go jednak nie włączaj) i na pasku zoom'a zostaje Ci jeszcze zakres cyfrowego.
Pewnie masz wyłączony zoom cyfrowy (lepiej go jednak nie włączaj) i na pasku zoom'a zostaje Ci jeszcze zakres cyfrowego.
Wiem, mam wyłączony
Ależ mu chyba o to chodzi, że nawet maksymalnie przybliżenie nie daje pożadanego efektu?![]()
Obiekt fotografowany musi być bardzo blisko aparatu a tło bardzo daleko. Od aparatu kompaktowego nie oczekuj za wiele w tej kwestii. W wielu sytuacjach po prostu nie da się osiągnąć tego efektu. Sorry.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
"Obiekt fotografowany musi być bardzo blisko aparatu a tło bardzo daleko." - nie tam. Nie jestem żadnym specem, ale na podstawie doświadczeń z s5 mogę stwierdzić, że:
Jak stoi się za blisko, to nie da się złapać ostrości na główny obiekt (przynajmniej w automacie -P). W s5 trzeba zrobić zoom na maxa (12x) i stanąć na oko ok. 1m lub 2 m lub 3 m (to zależy) od obiektu (po prostu w takiej odległości w jakiej aparat będzie umiał ustawić ostrość na obiekt) i pstryk . Wychodzi świetna głębia (jak na kompakt). To jest też świetny sposób na makro z rozmazanym tłem. Oczywiście w obu przypadkach trzeba wybrać też jakieś dobre tło.
pzdr
Canon 500D + C 18-55 IS, C 55-250 IS, C 50/1.8, Canon SX50 HS, Canon S5 IS
To chyba oczywiste, że mówiąc "bardzo blisko" miałem na myśli odległość nie mniejszą niż minimalna odległość ostrzenia. A to, że zoom na maxa to już było napisane wcześniej.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
"To chyba oczywiste, że mówiąc "bardzo blisko" miałem na myśli odległość nie mniejszą niż minimalna odległość ostrzenia. A to, że zoom na maxa to już było napisane wcześniej."
sorry, staram się tylko to wytłumaczyć pytającemu jak najprościej się da i co ma po kolei robić (prosił o to).
pzdr
Canon 500D + C 18-55 IS, C 55-250 IS, C 50/1.8, Canon SX50 HS, Canon S5 IS
A jak bardzo trzeba to...
http://fotografuj.pl/Article/Warszta...oshopie/id/171
Pozdrawiam,
Michał
Czyżby aż tak trudno zrobić takie http://s74.chomikuj.pl/ChomikImage.a...4&idf=14761324 zdjęcie??![]()
foto 450D+KIT 18-55IS + KIT 55-250 IS+ UV;
video Sony HDR-CX 130