Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
W takim razie lepiej dokupić gripa do 400D do tego 85mm f 1,8 i 17-40 F4 L ? I nie bawić się w wymiane body na korzyść tych plusów, które wymienił jeden z kolegów?
Kup Battery Pack do 400D. No i w zależności do chcesz fotografować, portrety do portretówkę jakąś, krajobrazy to jakiś szeroki kąt. Ja 17-40/4.0 L używałem z 350D długi czas i byłem zadowolony bardzo.

[QUOTE=sylwester Samluk;498102]
Uważacie, że tak bedzie lepiej? Jeszcze zastanawiam sie czy brać 85mm 1,8f czy 50mm 1,4f, pewnie ten pierwszy prawda?

Jeśli chodzi o te dwa obiektywy. No cóż... Oba bardzo dobre, różnią się ogniskowymi i to raczej Ty powinieneś wyczuć, który Ci lepiej odpowiada.
Różnica pomiędzy nimi jest taka, że 85/1.8 USM to jest napęd ustawiania ostrości RingUSM, a w 50/1.4 USM jest to jedynie MicroUSM - jednak nie wiem czy to aż tak przeszkadza. Jeśli uznałbyś, że Ci przeszkadza to warto też porównać sobie Canon 50/1.4 USM (MicroUSM) z nowo wprowadzoną na rynek Sigmą 50/1.4 HSM - nie miałem w ręku, więc nie wypowiem się co do jakości - musiałbyś sam się pofatygować i popróbować.

Osobiście szczerze polecam 85/1.8 USM - doskonale do portretu - ten bokeh :grin:

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
Chciałem wymienić 400D właśnie na coś nowszego ale wiem, że każdy powie mi, że dobre szkło jest podstawą i ja się z tym zgadzam, jednak ceny tak kuszą człowieka by się przesiąć na coś o choć troszkę lepszego. Wiem, że wielu z Was już mi 100 razy doradzało i przepraszam, że Was katuję swoimi pierdołami.
Poczekaj, jeśli naprawdę chcesz, to kup szkła, które przydadzą Ci się do fotografowania tego co lubisz i zobacz co się z rynkiem będzie działo. Ja jak miałem 350D nie zmieniłem na 400D tylko poczekałem i od razu się przesiadłem na 40D i uważam, że zrobiłem bardzo słusznie. Na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze.

A to, że katujesz Nas ... no cóż... jesteś człowiekiem i jak każdy masz pewne wątpliwości, a My się postaramy Ci je rozwiać, abyś dokonał właściwego wyboru