Witam was wszystkich. Czy wiecie gdzie można zdobyć kartkę testową? chciałbym obadać moj zestaw na ff/bf. próbowałem znaleźć w sieci coś takiego ale bezskutecznie.Czy macie jakieś namiary, linki? Dzięki. Pozdrawiam
Witam was wszystkich. Czy wiecie gdzie można zdobyć kartkę testową? chciałbym obadać moj zestaw na ff/bf. próbowałem znaleźć w sieci coś takiego ale bezskutecznie.Czy macie jakieś namiary, linki? Dzięki. Pozdrawiam
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
podawanie powyższego linka bez załączenia poniższego:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18987
powinno być karalne. ;-)
podawanie jakichkolwiek linków do tego typu kart powinno być karalne
wydrukowałem właśnie 'Focus Test Chart', poleciałem testować swojego Tamrona i okazało się, że mam lekki front focus (5-10mm)... szkiełko mam od ponad roku i jakoś nigdy mi to nie przeszkadzało i... nadal nie będzie przeszkadzać![]()
jesteś na 100% pewien?
może nie dziś, nie jutro... ale zaburzenie macierzy stało się faktem i od tej pory Świat juz nigdy nie będzie taki sam. Minie tydzień, dwa - zrobisz test jeszcze raz... wynik się powtórzy. W głowie utrwali się myśl, że jednak kiepski ten obiektyw.
I pojawią się DYLEMATY. Co kupić? 17-40L? a może 24-105L? Nieeee, jeden za krótki, drugi nie ma szerokiego, a oba ciemne.... No to może EF-S 17-55 /2,8 ? Super zakres, światło, IS, ale... piszą na forum, ze kurz zaciąga; a najgorsze, że to EF-S, a przecież FullFrame w perspektywie...
Witamy w klubie!;-)
O Boże, niedawno jeszcze chorowałem na te przypadłość , ale juz mi przeszło ufff..![]()
A ja ma takie pytanko : gdzie można dostać kartkę o 18% skali szarości??
Jest jeszcze 24-70/2.8L
na allegro znalazłem coś takiego - Szara karta (Gray Panel) 30 cm 18% - balans bieli
nie wiem jednak jak się to sprawdza w praktyce...