Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: lepiej przeswietlic czy niedoswietlic??

Domyślnie lepiej przeswietlic czy niedoswietlic??

mam canona 30D. po wrzuceniu na kompa stwierdzam ze są one zawsze lekko niedoświetlone. moje pytanie to: czy lepiej rozjaśnić to w PS za pomocą suwaka ekspozycji czy lepiej ustawić sobie w aparacie korektę ekspozycji +1 i potem przyciemnić w PS. Mowie o plikach RAW

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Na wyświetlaczu aparatu wyglądają dobrze? Dopasuj jasność LCD aparatu do tego co widzisz na monitorze - myślę, że pomoże.
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Od tego jest histogram. Wkres ma dotykać prawej strony, ale na nią nie wchodzić. Taka fotka zawiera najwięcej informacji.

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

kup sobie kalibrator czy cuś takiego :P

nie jest to droga zabawka a dużo daje

Domyślnie

Chodzi mi o to ze mam ustawiona korekte ekspozycji na 0 a mimo to zdjecia sa niedoswietlone. Foce zazwyczj w trybie Av. Nie wiem czy zostawic to korekte w aparacie na 0 i rozjasniac w PS czy ustawic na +2/3 albo +1 i wtedy w razie lekkiego przeswietlenia przyciemnic w PS?

Bywalec Awatar mganko
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamO. Zobacz posta
    Chodzi mi o to ze mam ustawiona korekte ekspozycji na 0 a mimo to zdjecia sa niedoswietlone. Foce zazwyczj w trybie Av. Nie wiem czy zostawic to korekte w aparacie na 0 i rozjasniac w PS czy ustawic na +2/3 albo +1 i wtedy w razie lekkiego przeswietlenia przyciemnic w PS?
    chyba najoptymalniej to dodać te + 2/3 ale tak żeby sie jednak nie przeswietlilo, bo z przyciemnianiem to moze byc ciezko. Nie jest łatwo się "wstrzelić" ale to kwestia wykonania kilku próbek przed zrobieniem foty, oczywiście jeśli pozwala na to czas

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamO. Zobacz posta
    RAW + opcja nr 2 - i im wyższe ISO tym bardziej tego pilnuj.
    Swoją drogą ustawienie ekspozycji na '0' nie zawsze się musi sprawdzać, np. przy bardzo jasnych motywach (śnieg, plaża) musisz sobie to korygować.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Domyślnie

no wlasnie czytalem ze dzieki przeswieleniu a potem przyciemnieniu obnizamy widocznosc szumów na fotce. Dzieki za odp.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Przy korygowaniu ekspozycji zasadniczą sprawą jest tryb pomiaru.
    Korygowanie ekspozycji przy pomiarze wielosegmentowym to duuża loteria jest.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

tz z 30d jest troszke tak ze lubie niedoswietlic tak o 1/3 ev - takie moje odczucie z korzystania z tym aparatem
    ogolnie dla mnie jedynym wyznacznikiem czy zdjecie jest ok naswietlone podczas robienia zdjec jest histogram i tego sie trzeba trzymac
    a potem w czasie obrobki dobrze miec skalibrowany monitor +dalej korzytsac z histogramu i powino byc ok
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów