Po podłączeniu telekonvertera autofocus działa poprawnie w trybach auto i C, w pozostałych silniczek szuka i szuka... Dopiero jak ustawię pomiar ostrości na wszystkie pola czasem udaje mu się znaleźć i potwierdzić ostrość.. W czym problem? Obiektyw?
Po podłączeniu telekonvertera autofocus działa poprawnie w trybach auto i C, w pozostałych silniczek szuka i szuka... Dopiero jak ustawię pomiar ostrości na wszystkie pola czasem udaje mu się znaleźć i potwierdzić ostrość.. W czym problem? Obiektyw?
Canon 5D | C TS-E 24mm | C 70-200mm 2.8 (Soligor Pro 2X) | C 50mm 1.8
Po podłączeniu konwertera za ciemno jest dla AF, żeby poprawnie łapał. Miałem to samo z EF 75-300 IS USM i konwerterem Soligor 1.7x.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
zatem chodzi o klase obiektywu? (światło)
Oczekuje na Canon'a 70-200 2.8.. będzie lepiej ?
Teoretycznie powinno. Na pewno AF nie będzie strajkował. Aczkolwiek mogę powiedzieć, że z powyższym konwerterem Soligora (1.7x) mój EF 70-200/2.8L źle współpracował i zupełnie nie umiał złapać ostrości. Jeździł wkoło tego punktu tam i z powrotem. Sprzedałem 1.7x, kupiłem Kenko 1.4x i jest idealnie. Nie piszę tego, żeby cię zrażać, ale żebyś był gotów np. na taką niespodziankę.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Zrobiłem test na 50ce. I bładzi znacznie mniej, ale tez nie łapie idealnie. Problem za każdym razem rozwiązuje pomiar ostrosci na całej matrycy. Kurcze zaczynam sie bać![]()
Nie każdy konwerter współpracuje równie dobrze z każdym obiektywem na danej puszce. A błądzenie wynika z algorytmu ustawiania ostrości.
Otóz zamówiłem już 70-200 f2.8, konverter przyszedł wcześniej więc zabrałem się za testy bo sprawdzić czy on sam jest sprawny (kupiłem używany) Sam nie lubie tego tamrona , ale narazie zastepował mi normlane tele na miare swojej ceny..
Mam na mysli pomiar ostrości ustawiany jako tylko punkt w środku a nie wszystkie 9 punktów.
http://www.digitalreview.ca/pics/Reb...non_XSi_AF.jpg
OK. 70-200 dotarł. I chodzi genialnie. Bardzo szybicutko. Więć w tej konfiguracji Soligor 2x sprawuje sie bardzo dobrze.
Jak obliczyć jakie mam światło przy aktualnej konfiguracji?