Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Monopod, a czas naświetlania

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    monopod w zasadzie niewiele pozwala przedluzyc czas ekspozycji,
    no chyba, że jest wbity 10cm w ziemię...

robiłem kiedyś próby na 50/1.4 (bez cropa) po 10 fot na czasach 1/5- 1/10

z monopodem i dla odmiany z zapartym łokciem "pod brzuch" i nie pamietam szczegółów ale zdecydowanie wiecej nieruszonych miałem bez monopodu.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Monopod najfajniej działa tak jak napisał sebcio - jako podparcie dla dużego obiektywu; wówczas kadr mniej lata i ręka mniej boli.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    monopod w zasadzie niewiele pozwala przedluzyc czas ekspozycji, a jesli juz to tylko w wiekszych teleobiektywach z mocowaniem statywowym,

nie oplaca sie monopodu przykrecac do body, wiecej da oparcie sie o jakies drzewo i trzymanie aparatu w rece

ja korzystam z monopodu przy ciezkim sprzecie 1D + Sigma 120-300 2.8
    Nie bardzo się z tym zgodzę. Mam Canona 70-200 f4/L, który nie jest specjalnie ciężki i w sytuacji gdy mogę moje 4 litery posadzić na kamieniach :-) i dodatkowo wspieram się monopodem mogę spokojnie zejść o 1-2 EV. Gdy robię z ręki mimo wszystko odsetek zdjęć poruszonych przy czasach rzędu 1/200 mam większy. Co do drzewa to nie zawsze jest gdzie się oprzeć :-) a monopod jest znacznie bardziej wygodny w noszeniu niż statyw.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale monopodu trzeba umieć używać. Nie wystarczy po prostu postawić na nim aparatu. Należy z wykorzystaniem monopodu oraz własnego ciała zbudować "statyw", lekko się opierając. Dopiero taka "konstrukcja" może dać stabilizację na poziomie 2 EV. Oczywiście ile dokładnie, to już bardzo subiektywna rzecz.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mysle nad zakupem Manfrotto 679B do 20D+400 5.6. Czy ktos uzywa takiego zestawu i czy jest sens? Nie dzwigam niestety ze saba statywu wszedzie, a monopod jednak jest mniejszym obciazeniem. Czy jest zauwazalna roznica w porownaniu do fotografiowania z reki a z uzyciem 679B w dlugich tele jak 400mm??

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów