-
Witam po chwili przerwy na dalsze eksperymenty, niestety nie udało mi się osiągnąć zadowalających wyników przy konwersji RAW-JPEG...
Szczerze mówiąc to opadają mi trochę ręce gdy widzę w DPP RaW, obrabiam go, wygląda ok, zapisuję jako JPEG, i w irfanie albo faststonie (bo też sprawdziłem) wygląda fatalnie; w windzie, corelu paint shopie pro czy psp zdjęcia po prostu nie mają małych białych kropek... kolor jest jednolity oczywiście na ile pozwala iso...
Spróbowałem już updejtu DPP do najnowszej wersji i nic to realnie nie dało.
Poniżej link do wycinka zdjęcia iso 1600, małe białe kropki wyglądające jak
łupierz... na jasnym tle efekt jest niewidoczny prawie; przy robieniu jpega i rawa za jednym razem, jpeg z aparatu jest czyściutki. Raw podczas obróbki w DPP też... dopiero po konwersji pojawiają się te małe białe kropeczki
Mam nadzieję, że zauważycie o co chodzi na poniższych zdjęciach zrobionych wg przepisu zamieszczonego dwa postywyżej

a tu jak go "widzi" Digital Photo Proffessional czy Corel podczas obróbki (zrzut ekranu z programu Digital Photo Proffessional)

Zaznaczam, że to wycinek obrazka ze standardowym wyostrzaniem, +3 wyłącznie w puszce
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Tribunal ; 09-08-2008 o 23:21
Uprawnienia umieszczania postów