Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Zakłócenia po konwersji RAW -> JPEG

Tribunal
    Guest

Domyślnie

Macie rację, szum jest tragiczny i w ogóle nie pasuje do 400d Z tego co przed chwilą zauważyłem zdjęcie nr 1 w Irfanie wygląda tragicznie a już na przykład w Podglądzie obrazów i faksów systemu windows - najprostszej i najbanalniejszej chyba wyświetlaczce zdjęć, wygląda bez zarzutu - gładko i bez szumu.

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie coś mi tu nie pasuje... Z gorszym obiektywem na czułości 1600 w dość ciemnych pomieszczeniach i w trybie jpg 400D robi lepiej
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez etheriel Zobacz posta
    To akurat algorytmy powiększania/pomniejszania obrazka.
    Zgadza sie... Lecz przy podgladzie fota jest zmniejszana do rozdzielczosci ekranu i te tryby tez wplywaja na jakosc tego co widac, szczegolnie jak wygladzanie po zmniejszaniu nie jest typu bicubic, to przy niestandardowej rozdzielczosci ekranu czasem wylaza schodki i inne syfy na fotach. Moze trzeba szukac przyczyny w ustawieniach opcji dla karty graficznej ?

Dopiero zaczyna Awatar etheriel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Zgadza sie... Lecz przy podgladzie fota jest zmniejszana do rozdzielczosci ekranu i te tryby tez wplywaja na jakosc tego co widac, szczegolnie jak wygladzanie po zmniejszaniu nie jest typu bicubic, to przy niestandardowej rozdzielczosci ekranu czasem wylaza schodki i inne syfy na fotach. Moze trzeba szukac przyczyny w ustawieniach opcji dla karty graficznej ?
    Tyle, że te ustawienia tyczą się grafiki trójwymiarowej. A za resampling odpowiedzialny jest i tak procesor.
    Jeżeli to widać w Irfanie to może on jest tu winowajcą - jakaś stara wersja czy dziwna wtyczka, która źle dekoduje JPGi. A może ustawienia DPP? Lecz tu zgaduję, bo z tego programu nigdy nie korzystałem.

Swoją drogą, ja otwierając tamtego JPGa w Photoshopie nie otrzymałem informacji o innym profilu kolorów..

Tribunal
    Guest

Domyślnie

Coś tu się nie do końca dzieje się zrozumiale dla mnie
    Niestety nie udało mi się uzyskać w pełni zadowalającego efektu z RAWa przekształconego na JPEGa, a już szczególnie RAWa obrobionego. Całość obróbki wykonuję w Viście, ciekawe jest to, w końcu te RAWy "wywołałem" PainShopem Pro X2 i tu efekt jest najlepszy, najmniej zakłóceń po oglądaniu w Irfanie. Trochę się uparłem na Irfana ale to fajny program do oglądania zdjęć i przyzwyczaiłem się do niego. Ciekawe jest to, że fotka RAW w PSPX2 wygląda zauważalnie lepiej niż po przekształceniu na JPEGa i oglądaniu w Irfanie. Rozumiem kompresję ale różnica jest zauważalna okiem "gołym".

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Proponuję:
    Otwórz RAWa w DPP, przytrzymaj kolejno Ctrl+Shift+Z (Revert to shot settings), następnie na palecie Tools w zakładce RAW wybierz jakiś styl (Picture Style) inny niż ustwiony w aparacie, np. Faithful albo Portrait (mają domyślnie niskie wyostrzanie a nie wiadomo jakie masz te parametry ustwione w aparacie), wtedy przyciśnij Alt+C (Trimming tool) i wykadruj jakiś fragment zdjęcia (nie przekraczając wymiarami 800 pixeli - zatwierdź OK), wreszcie przekonwertuj na JPG (Ctrl+D) i zamieść wynikowy plik w wątku. Sądzę, że wtedy będziemy mieli w miarę czysty obraz prosto z aparatu.

Gdybym miał zgadywać, to ja tam widzę radykalne wyostrzanie przy również znacznym programowym zwiększaniu ekspozycji przy wołaniu RAWa, zwłaszcza, że to dopiero ISO400...

Domyślna windowsowa przeglądarka rozmywa/interpoluje pixele więc działa jak odwrotność wyostrzania - stąd lepiej to tam wygląda niż w programach, które wyświatlają wiernie, zwłaszcza obrazy tak mocno wyostrzone a i w nich możliwe jest to tylko po powiększeniu 100% lub więcej.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

erde
    Guest

Domyślnie

Tribunal ja przerzuciłem się z Irfana na FastStone ImageViewer, przeglądarka o niebo lepsza. W widoku pełnoekranowym po zjechaniu kursorem na dolną krawędź monitora pokaże ci się pasek z opcją wył. lub wł. wygładzenia zdjęcia . Można szybko porównać jak wygląda fotka z wygładzeniem i bez wygładzenia. Większość przeglądarek wygładza fotki bez naszej wiedzy i wydaje się wtedy że zdjęcie jest nieostre.

Tribunal
    Guest

Domyślnie

Witam po chwili przerwy na dalsze eksperymenty, niestety nie udało mi się osiągnąć zadowalających wyników przy konwersji RAW-JPEG...

Szczerze mówiąc to opadają mi trochę ręce gdy widzę w DPP RaW, obrabiam go, wygląda ok, zapisuję jako JPEG, i w irfanie albo faststonie (bo też sprawdziłem) wygląda fatalnie; w windzie, corelu paint shopie pro czy psp zdjęcia po prostu nie mają małych białych kropek... kolor jest jednolity oczywiście na ile pozwala iso...

Spróbowałem już updejtu DPP do najnowszej wersji i nic to realnie nie dało.
    Poniżej link do wycinka zdjęcia iso 1600, małe białe kropki wyglądające jak łupierz... na jasnym tle efekt jest niewidoczny prawie; przy robieniu jpega i rawa za jednym razem, jpeg z aparatu jest czyściutki. Raw podczas obróbki w DPP też... dopiero po konwersji pojawiają się te małe białe kropeczki

Mam nadzieję, że zauważycie o co chodzi na poniższych zdjęciach zrobionych wg przepisu zamieszczonego dwa postywyżej

a tu jak go "widzi" Digital Photo Proffessional czy Corel podczas obróbki (zrzut ekranu z programu Digital Photo Proffessional)

Zaznaczam, że to wycinek obrazka ze standardowym wyostrzaniem, +3 wyłącznie w puszce

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Tribunal ; 09-08-2008 o 23:21

Tribunal
    Guest

Domyślnie

Dziś całkiem przez przypadek znalazłem rozwiązanie mojego problemu.... Otóż w Irfanie była wyłączona opcja "użyj spróbuj do dopasowania obrazów (najlepsza jakość)", po zmianie opcji na włączoną problem zakłóceń w przekonwertowanych rawach na jpegi całkowicie zniknął...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów