Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: [william4i] Zdjęcia do oceny

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qNick Zobacz posta
    Witam

Czy twoja puszka ma skłonność do prześwietleń, czy świadomie podbijasz ekspozycję ? Osobiście skorygował bym troszkę na minus w większości zdjęć. Portrety jakoś do mnie nie trafiają, za to motory rewelacja. Fajne panoramki i świetnie trafione momenty, jedynie mógłbyś przyciemnić tło (winetą lub na maskach) bo trochę rozprasza.

Pozdrawiam.
    Jeśli chodzi o ekspozycje w 3,4 i 5 bo tam chyba najbardziej widać prześwietlenie (nie licząc 1), to z tego co pamiętam + z informacji z pliku wychodzi że ekspozycja była ustawiona na +0,33 EV.
    Było wtedy bardzo słonecznie + słońce odbijało się od betonu, więc myślałem że zdjęcia, jeśli będę się sugerował ustawieniami aparatu, wyjdą niedoświetlone (tak na chłopski rozum), dlatego specjalnie podbijałem o 1/3 EV, jak widać nie potrzebnie (ale na LCD wszystko wyglądało OK).
    Używałem wtedy pomiaru "ewaluacyjny-segmentowy (powiązany z 35 segmentami AF)" tak to się chyba nazywa i to był chyba mój błąd, bo trzeba było użyć "częściowego, 9% kadru" lub "centralnie ważonego" (chociaż sam nie wiem czym on się różni od tego ewaluacyjno-segmentowego)

Zdjęcia "skoczków" były robione z +2/3 EV

Gdzie popełniłem błąd? Jakiego pomiaru powinienem był użyć?

Jak przyciemnić tło na maskach? Rozumiem że mówisz o fotoszopie, ale dalej nie wiem o co chodzi
    Ostatnio edytowane przez william4i ; 13-07-2008 o 02:06
    EOS 50D; 350D; Tokina 12-24, EF 18-55; EF 85/1.8; EF 50/1.8; Sigma 30 1.4, 580 EX II i kilka szkieł m42

Uprawnienia umieszczania postów