Polecam Marumi Lens Protect DHG (nie jest to UV - i o to chodzi). Mam założony na 17-40 i 35 L.
Polecam Marumi Lens Protect DHG (nie jest to UV - i o to chodzi). Mam założony na 17-40 i 35 L.
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
Zakupiłem dzisiaj Marumi UV DHG Lens Protect. Popstrykamy zobaczymy
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw
Odkopię troszkę temat, jestem na zakupie kilku filtrów typu "lens protect".
Widzę iż kilku kolegów z forum nabyło takie wynalazki, chętnie posłucham więc opinii na ich temat, jakie macie wnioski po ich użytkowaniu, chodzi mi oczywiście o to czy nie pogarszają one jakości obrazu.
Zastanawiam sie też czy uzasadniona jest cena nowych filtrów Marumi (Lens Protect DHG Super) - są około dwukrotnie droższe od poprzedniej generacji tych filtrów (Lens Protect DHG) - Czy skok jakościowy jest spory i czy wogóle jest, a może zupełnie nie warto płacić x2 bo wersja Lens Protect DHG jest tak samo dobra lub lepsza.
P.S.A może są jakieś lepsze filtry innych firm (rozważam jeszcze Hoye) do ochrony obiektywu ?
P.S.2. Jeszcze taka prośba, nie zaśmiecajmy forum, więc darujmy sobie debilne teksty że do ochrony obiektywu służy dekielek.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez albercikk ; 08-09-2008 o 09:07
C - lustra, szkła i błysk
koleżanki, koledzy, rodacy.....pomożecie ?
Pozdrawiam
Witam.
Też zadawałem sobie długo pytanie czy kupić Lens Protect czy Lens Protect Super. Kupiłem bez super i też jest super, że tak to określę. Na początku po założeniu bawiłem się w porównywanie zdjęć z filtrem i bez aż w końcu dałem sobie spokój. Jeśli o mnie chodzi to nie zauważyłem żadnej różnicy w zdjęciach. Za to spokój mam większy bo nie patrzę co chwilę na soczewkę.
To co zauważyłem to sprawa czyszczenia tego filtra. Czasami sama ściereczka nie wystarczy by usunąć jakieś "mazaki", ale to jest do przejścia i można się przyzwyczaić (do czyszczenia oczywiście, a nie do mazaków).
Co do różnicy między tymi dwoma filtrami to wersja super różni się jedynie dodatkową powłoką która ma ułatwiać usuwanie (albo inaczej utrudniać osadzanie się) wody i tłuszczu z powierzchni filtra. Optycznie to podobno ta sama konstrukcja.
Co byś nie wybrał i tak będziesz zadowolony.
Ja obecnie jestem na etapie rozglądania się za polarem 72mm i tutaj dobry wybór jest jeszcze trudniejszy niż poprzedni.
Pozdrawiam
canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
mavtm, Mariusz_C, dzięki za info chłopaki, czyli biorę Marumi, jeszcze tylko pozostaje mi dylemat czy się szarpnąć na wersje Super DHG czy zaoszczędzić i wybrać DHG, w związku z brakiem jakiegoś testu porównawczego obu generacji tych filtrów ciężko podjąć decyzje, chyba rzucę monetą
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez albercikk ; 11-09-2008 o 14:29