Dobrze wiedziec, ze jest subskrypcja watkow. Cokolwiek to znaczy.
Dobrze wiedziec, ze jest subskrypcja watkow. Cokolwiek to znaczy.
Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 13-07-2008 o 12:24
jeszcze ja OT sorry, szkoda że nie ma opcji "Twoje posty"
Sorry za odswiezeni wątlu, ale mam pytanie, czemu w Photomatixie jak juz zrobię HDR+ Tone mapping i efekt mnie satysfakcjonuje to robię zapisz i powstaje mi zupełnie coś innego - rozmazany niebieskawy niewyraźny potworekHDR ??
Dzieki za zainteresowanie.
Photomatix 3.0, Trzy RAWY (-2,0,+2). Mam 400d.
Generalnie czy tak jest zawsze, że po skończeniu zabawy z Tone Map. robię process i zapis. Otwieramy efekty a tu coś innego. Tak jest zawsze czy tylko u mnie?![]()
"Wołanie" HDRów do łatwych nie należy. Niestety trzeba trochę wprawy a w auto wychodzą potworki i kolorystycznie i tonalnie. Dalej nie napisałeś wszystkiego JAK to robisz. Rozumiem, że wołasz prosto z RAWów (tak jest najlepiej) ale do czego? do PSa? czy jak? Co rozumiesz przez zabawe z Tone Map? - tam łatwo dużo poprawić ale jeszcze łatwiej dużo popsuć. To naprawdę nie jest takie łatwe.
http://www.naturescapes.net/072006/rh0706_1.htm - tu jest najwięcej na ten temat.
Proponował bym zacząć od HDR w PS (jeśli masz)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Wszystko robię w Photomatixie póki co. (poza obróbką na koniec typu ostrzenie w jakimś programie typu GIMP, PS na razie nie próbowałem do HDR). Robię trzy , krzywe identyczne zdjęcia w RAW na statywie w ekspozycjach -2, 0 +2. Następnie odpalam Photomatix 3.0. Wrzucam te 3 Rawy i tworzy HDR. Nastepnie przechodze do Tone Mappingu. WIem, że HDR do łatwych nie należy. Troche czytałem i zmieniam ustawienia typu Strenght, Light smoothing, Luminosity, micro-smoothing, contrast i pare innych. Zmieniam i patrzę jak to wpływa na obraz. Problem jest w tym,że nie wiem jak nad tym zapanowac, gdyż jak już osiągnę (na widocznym podglądzie zdjęcia) efekt, który chcę to robię zapisz (w Tiff albo jpg) i jak otwieram gdziekolwiek to wygląda zupełnie inaczej - powiedzmy mniej Strenght, takie niebieskawe i niewysotrzone. Jak można nauczyc sie tym operowac jak zawsze otrzymuję efekt, którego wcale nie chciałem.... Jak chcesz podrzucę Ci foty, które wczoraj zrobiłem w Gdańsku i efekty HDR. Dzięki
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.