Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon 400d - zdjęcia z lampą krótsze niż 1/200

spiderix
    Guest

Domyślnie Canon 400d - zdjęcia z lampą krótsze niż 1/200

Witam
    Przekopuję forum i nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu, a więc zapytam.
    Mianowicie w jaki sposób (w Eosie 400d z wbudowaną lampą) zrobić zdjęcie z lampą w czasach krótszych niż 1/200. W każdym programie jak ustawię np. 1/1000 i odpalę lampę czas zwiększa się do 1/200. Pewnie ma to związek z synchronizacją lampy, ale jak to wyłączyć ?
    Dzięki

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiderix Zobacz posta
    Przekopuję forum i nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu, a więc zapytam.
    Mianowicie w jaki sposób (w Eosie 400d z wbudowaną lampą) zrobić zdjęcie z lampą w czasach krótszych niż 1/200.
    Nie da się.

W każdym programie jak ustawię np. 1/1000 i odpalę lampę czas zwiększa się do 1/200. Pewnie ma to związek z synchronizacją lampy, ale jak to wyłączyć ?
    nie da się wyłączyć.

jeśli chcesz synchronizować błysk z czasami migawki krótszymi niż 1/200 to musisz użyć zewnętrznej lampy błyskowej obsługującej tryb HSS (Canon speedlite EX oraz niektóre dedykowane lampy producentów niezależnych).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

spiderix
    Guest

Domyślnie

Smutne, ale dzięki. Czasami da się widać odkryć wyższość kompaktu nad lustrzanką.

Domyślnie

Lustrzanki nie nagrywają filmów:sad:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Witam
    Mianowicie w jaki sposób (w Eosie 400d z wbudowaną lampą) zrobić zdjęcie z lampą w czasach krótszych niż 1/200. W każdym programie jak ustawię np. 1/1000 i odpalę lampę czas zwiększa się do 1/200. Pewnie ma to związek z synchronizacją lampy, ale jak to wyłączyć ?
    Dzięki
    Pytanie - po co Ci krótszy czas? Może da się sprawę "obejść" bez kupowania lampy z HSS?

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

w (C fn) poz 3. masz Tryb AV czas synchr. błysk ształy i automat

spiderix
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Pytanie - po co Ci krótszy czas? Może da się sprawę "obejść" bez kupowania lampy z HSS?

Np do fotografowania kropel w łazience

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Np do fotografowania kropel w łazience
    No to stary trick z wyciemnieniem, długim czasem i lampą jako jedynym oświetleniem.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

No to stary trick z wyciemnieniem, długim czasem i lampą jako jedynym oświetleniem.
    toż to nawet wyciemniać specjalnie raczej nie potrzeba, bo powiedzmy przy 1/200 @ f/8 @ ISO 100 to zastanego w łazience chyba wiele nie zarejestruje...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ten czas jest niezwykle ważny, używany z lampą do rozjaśnienia cieni. Spróbuj zrobić zdjęcie w słoneczny dzień na ISO100 z użyciem rozsądnej przysłony z czasem dłuższym niż 1/200s - niemożliwe . Chcąc zrobić dobre zdjęcie bez cieni i ewentualnie drugiej osoby z blendą musisz użyć zewnętrzej lampy.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów