Jak wprowadzą obsługę profili *.icc i ktoś wreszcie zrobi porządek z kolorami to chętnie wrócę do lightrooma, bo to na prawdę świetne narzędzie. Tymczasem wolę dużo uboższe DPP albo C1 v.4 czasami wsparte photoshopem. Co do masek w wywoływarce raw chyba Bibble szykuje w najnowszej wersji coś takiego (v.5).
Miłego dniamoja www
wiesz co... to 17" ktore mam to bardzo porzadny kawal monitora (przynajmniej jak na nieprofesjonalny), bo to Samsung na matrycy PVA. 24" raczej sobie na PVA nie kupie, bo ceny zaczynaja sie kolo 800 Euro, a to jednak "deczko" duzo za ta przyjemnosc. niemniej, rowniez celuje w ktoregos Samsunga, z tym ze raczej w okolicach T240. to co ogladalem na polkach w sklepach mi sie bardzo podoba, jedyne co to sobie to przed zakupem kaze bezposrednio przez DVI podpiac i poprzegladam swoje zdjecia (bo kolory i tonale znam). ale tez nie spodziewam sie wiekszego zawodu.
chce 24" bo 1920x1200 to jest wyrazna roznica w stosunku do 1680x1024![]()
Odpowiem tak - jeśli potraktujesz LR w sposób identyczny jak przy otwieraniu RAWów przez ACR pod szopą, to też musisz je skonwertować i wyesportować jako cośtam. Czy to będzie CMYKowy TIFF czy sRGB jotpeg, nie ma znaczenia. Na pewno LR pozwala doskonale zająć się RAWami bez wywołania, a eksport następuje w części finalnej.
Jeśli chodzi o zgodność z szopem jest prosta rada - trzeba ustawić przestrzeń roboczą szopy na Pro Photo RGB. Wtedy foty wyglądają identycznie w szopie i LR. Tym samym nie ma problemu. Jeśli eksportujesz do prezentacji web (www lub jpg for email) wybierasz profil przy eksporcie sRGB, dodatkowo możesz podpiąć postprocesa (droplet szopowy) który Ci wyostrzy odpowiednio fotę z automatu. To genialnie proste i genialnie skuteczne.
Trzeba pamiętać, że ACR też eksportuje z RAWA, ale za to nie można w nim pracować jak w LR. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem obrazu ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorry, trochę niejasno napisałem. :-) Chodzi mi o to, że aby pracować na dwóch monitorach warto postawić je włączone obok siebie - przed kupnem. U mnie różnica obrazu okazała się zbyt duża, - 17 samsung leży w piwnicy, bo nie dałem rady pracować na nim jednocześnie z bardzo jasnym ekranem 24" imaca (white - a więc ekran matt a nie glossy).
Ostatnio edytowane przez iREM ; 14-07-2008 o 12:33 Powód: Automerged Doublepost
aha!
no o to tez mam pewne obawy i zdecydowanie mialem zamiar wziac swoj ekranik do sklepu i podpiac na raz z nowym.
zastanawiam sie tez nad sprawdzeniem jakiegos sensownego sprofilowania, zeby docelowe dwa kompy zgrac ze soba. chociaz na szczescie przy pozostawieniu 17" sie nie upieram, bo na jednym 1920x1200 sobie tez dam radejakby sie dalo tego razem sensownie uzywac, to byloby milo
To chyba sie nie zrozumielismy
LR uzywa sRGB (no chyba ze eksportujesz np do Pro Photo RGB) i to jest wystarczajace jesli chce uzyc zdjecia do wyslania na email lub wystawienia na necie.
Jednak mi chodzi o podglad zdjecia pod danym profilem, np taki ktory udostepnia lab
Mam nadzieje ze teraz jasniej sie wyrazilam
Pozrawiam