Odpowiem tak - jeśli potraktujesz LR w sposób identyczny jak przy otwieraniu RAWów przez ACR pod szopą, to też musisz je skonwertować i wyesportować jako cośtam. Czy to będzie CMYKowy TIFF czy sRGB jotpeg, nie ma znaczenia. Na pewno LR pozwala doskonale zająć się RAWami bez wywołania, a eksport następuje w części finalnej.
Jeśli chodzi o zgodność z szopem jest prosta rada - trzeba ustawić przestrzeń roboczą szopy na Pro Photo RGB. Wtedy foty wyglądają identycznie w szopie i LR. Tym samym nie ma problemu. Jeśli eksportujesz do prezentacji web (www lub jpg for email) wybierasz profil przy eksporcie sRGB, dodatkowo możesz podpiąć postprocesa (droplet szopowy) który Ci wyostrzy odpowiednio fotę z automatu. To genialnie proste i genialnie skuteczne.
Trzeba pamiętać, że ACR też eksportuje z RAWA, ale za to nie można w nim pracować jak w LR. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem obrazu ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorry, trochę niejasno napisałem. :-) Chodzi mi o to, że aby pracować na dwóch monitorach warto postawić je włączone obok siebie - przed kupnem. U mnie różnica obrazu okazała się zbyt duża, - 17 samsung leży w piwnicy, bo nie dałem rady pracować na nim jednocześnie z bardzo jasnym ekranem 24" imaca (white - a więc ekran matt a nie glossy).