Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Lightroom 2 beta - niezłe cacko!

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie Lightroom 2 beta - niezłe cacko!

Hej..
    Własnie bawie sie nowym LR 2 beta i musze powiedziec ze te nowe ficzery to jedno wielkie WOW!

Najbardziej mi sie podoba ten pedzelek (Retouch), ktorym mozna rozjasniac/sciemniac (a takze zmienic inne parametry) fragmenty zdjecia.
    Wreszcie mozna np rozjasnic twarze, sciemnic za jasny pierwszy plan, etc..
    Ekstra funkcje, szkoda tylko ze ze miesiac skonczy sie trial..
    Nie wiecie czy jest jakis darmowy program, ktory umozliwia takie lokalne rozjasnianie sciemnianie fragmentow zdjecia?? (pracujac na RAWach)

Zablokowany

Domyślnie

[Przepraszam za brak polskich znakow]

Wreszcie nie trzeba bedzie poprawiac zdjec w photoshopie na maskach. Czekalem na te funkcje juz dlugo bo najbardziej mi jej brakowalo. A zrobli moze cos takiego jak "maska" albo przynajmniej warstwy? Czasami rozjasnianie/sciemnianie to nie wszystko, trzeba jeszcze miejscowo zmieniac kolorystyke itd.

A co do podobnych programow to nie wiem czy sa z takimi mozliwosciami. W photoshopie zrobisz wszystko, ale obrobka zajmuje duzo wiecej czasu.

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    [Przepraszam za brak polskich znakow]

Wreszcie nie trzeba bedzie poprawiac zdjec w photoshopie na maskach. Czekalem na te funkcje juz dlugo bo najbardziej mi jej brakowalo. A zrobli moze cos takiego jak "maska" albo przynajmniej warstwy? Czasami rozjasnianie/sciemnianie to nie wszystko, trzeba jeszcze miejscowo zmieniac kolorystyke itd.

A co do podobnych programow to nie wiem czy sa z takimi mozliwosciami. W photoshopie zrobisz wszystko, ale obrobka zajmuje duzo wiecej czasu.
    hmm.. jakas opcja o nazwie "auto-mask" na pewno jest.
    Najlepiej przekonaj sie sam - 30dniowego triala mozna scignac stad:
    http://labs.adobe.com/technologies/lightroom/

PS. Oprócz exposure mozna zmieniac jeszcze brightness(w sumie nie wiem czym to sie rozni od exposure), saturation i clarity...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

maski mi tam dyndaja. ale obsluga dwoch monitorow to piekna sprawa. jak bozia da za 2-3 tygodnie kupuje 24" a obecne 17" po obrocie do pionu wyladuje z boku. i jak da sie po Bozemu wywalic Grid na maly monitor a Develop na duzy, to bedzie cud, miod i orzeszki...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

od jakiś dwóch miesięcy korzystam z dwójki. na początku byłem zachwycony tym pędzelkiem, ale z czasem coraz mniej z niego korzystam, wracając do szopa. głównie dlatego, że beta - jak to beta - lubi się lekko zacinać i przy precyzyjnym malowaniu pędzelkiem jednak jest to upierdliwe. i coraz bardziej upierdliwe robi się to przy przeglądaniu zdjęć. minusem jest też to, że póki co dwójka nie wczytuje bibliotek z jedynki, ale w finalnej wersji ma być już pełna kompatybilność. winietka po wycropowaniu to też fajny bajer.
    w każdym razie czekam na finalną wersję, chociaż nie pracuję już tak dużo w LR jak kiedyś, więc nie wracam do jedynki, mimo tego, że dwójka przymula czasem.
    co mnie zastanawia - i mam nadzieję, że to jakiś fajny bajer będzie - to możliwość instalacji pluginów, które są widoczne w okienku do eksportu
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mi jakoś ten pędzel nie przypadł do gustu. Strasznie wolno to działa i mało przyjaźnie. Do tego typu zabaw zdecydowanie bardziej wolę Photoshopowy plugin Viveza.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja używam LR jako podstawowego narzędzia do zdjęć, jeśli czegoś nie da się zrobić w LR to przechodzę do Gimpa i tam już każde cuda zrobić można.
    Byłem zachwycony tymi pseudo maskami w LR 2.0 Beta jak o nich czytałem...byłem do póki nie zainstalowałem nowego Lightrooma, niestety podczas domalowywania kolejnych obszarów do danej maski nie widać poprzednio zaznaczonych elementów - jak dla mnie to dyskwalifikuje to narzędzie do poważnych zastosować, ponieważ jeśli chce się coś zrobić precyzyjnie to tego typu rozwiązania to męka, w darmowym Gimpie jest to zrobione 100 razy lepiej, a więc czekam na poprawki, jeśli tego nie zmienią to LR 2.0 nie kupie i zostanę przy wersji obecnej a masek będę nadal używał w Gimpie.
    Pomijam powolność działania tej Bety bo Beta ma do tego prawo, w wersji finalnej powinno być o wiele lepiej.

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 10-07-2008 o 08:44
    C - lustra, szkła i błysk

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sorki za oftopa lekkiego ale nurtuje mnie pytanie - czy jeśli teraz kupię L 1.4 to 2.0 będę miał z automatu ( uaktualnienia) ? Zastanawiam się a nie wiem czy nie czekać na dwójkę?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

raczej nie, ale nie jestem pewien na 100%.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Nie bedziesz mial. Dokladnie tak samo jak z ps, za uaktualnienie musisz zaplacic.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów