Za kolekcjonerem - w plenerze radzi sobie doskonale, ale do robali to raczej obiektyw z funkcją Macro będzie bardziej odpowiedni.
Stabilizacja doskonale rekompensuje brak... statywu.2.Brak 2,8 przy słabym świetle może przeszkadzać np. na koncercie. Ale czy stabilizacja nie rekompensuje braku tej przesłony?
Zdarza mi się fotografować na koncertach z przysłoną f/4 (70-200).
Przy słabym oświetleniu na scenie nie mam problemu z utrzymaniem 200 mm przy czasie 1/15 sek. ze stabilizacją, ale to dużo za długi czas na zatrzymanie w kadrze ruchu.
Pozdrawiam,
Pirx
Pisząc "zbliżenia" mam na myśli detale roślin, motyle, żaby...ale nie makro...
Mogę potwierdzić 350d + 24-105 to doskonały zestawik, praktycznie nie można mówić o nietrafionych AF, ładny obraz.
Do żabek, itp. nada się dobrze, ale do zbliżenia detali należy kupić coś do makro - np. canon 100 f2,8
Jeśli chodzi o jasność - 2,8 ze stabilizacją byłoby jeszcze lepsze, ale mam porównanie zdjęć koncertowych z tamrona 28-75 f2,8 oraz 24-105 f4 i stabilizacja bardzo dużo daje, można zejść z czasami.
mam to szkiełko na 40D... co do pleneru to jest baaardzo fajne... oczywiście najlepszy by było 10-400mm i po sprawie... pomazyc można... :-)
co do światła...zdaża mi sie ze brakuje światła... ale planuje zakup 35mm 1.4 i 16-35 2,8 wiec to mi rozwiązuje kwestie światła we wnętrzach...a co do pleneru i koncertu to 70-200 2.8 IS i po sprawie ;-)....aa no i ubezpieczenie na życie oraz od napadów i kradziećy..jhhehe
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...