Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 40D + GRIP DELTA i... kółko NASTAW

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie 40D + GRIP DELTA i... kółko NASTAW

Dzis mnie moj zestaw zaskoczył i dobrze że nie w ekstremalnej chwili. Jak zwykle w trybach manualnych chciałem nastawić przysłone kółkiem NASTAW i co? LIPA! Zero reakcji! Kręce i nic! Zmieniam tryb Av na M i dalej nic. Goraaco sie zrobilo... Wyłączenie i reset nic nie pomogły. Szukam dalej przyczyny. Po ochłonięciu sprawdzam kółko nastaw na gripie i co? DZIAŁA! Myślę, że to kółko w body padło, co po niedługim użytkowaniu było by dziwne... Szukam dalej przyczyny i się okazało, ze jest jakis problem na linii grip/body a dokładniej z przełącznikiem włączającym/wyłączającym grip... Po poruszaniu tym ustrojstwem lewo/prawo, wszystko powrociło do normy. Tak wiec, jakby komuś się to przytrafiło niech nie panikuje.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

IMHO lepiej kupować orginalne gripy. Miałem do 400D orginał Canona i ZERO problemów.

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    IMHO lepiej kupować orginalne gripy. Miałem do 400D orginał Canona i ZERO problemów.
    ..gdyby nie ta cena... do 300d mam oryginal i roznica jest kolosalna ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    ..gdyby nie ta cena... do 300d mam oryginal i roznica jest kolosalna ;-)
    Za spokój i pewność sprzętu się płaci .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Za spokój i pewność sprzętu się płaci .
    ...gripy do 300tki były po 199. Oryginalne

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam oryginał do 30D. Rzadko to rzadko, ale jednak sporadycznie zdarza mi się podobna sytuacja, tylko ze spustem: trzeba wyłączyć i włączyć grip przełącznikiem i spust na nim zaczyna ponownie działać. Kółko wtedy działa normalnie.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Początki nałogu

Domyślnie

to przeloz sobie teraz tego orginalnego gripa do 450d

tylko chinskie zmienniki kupowac po ile to teraz 150pln?
    Skoro canon nie dba o kompatybilnosc to niech sie wypcha swoja orginalnoscia.

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Mam oryginał do 30D. Rzadko to rzadko, ale jednak sporadycznie zdarza mi się podobna sytuacja, tylko ze spustem: trzeba wyłączyć i włączyć grip przełącznikiem i spust na nim zaczyna ponownie działać. Kółko wtedy działa normalnie.
    Ciekawe... Moze w konstrukcji tej DELTY i ORYGINALNEJ jest cos, co powoduje zblizone efekty - zwiechy. I tez konczy sie na wlaczniku gripa. Czy innym tez zdarzaja sie takie problemy z ORYGINALAMI i tymi zamiennikami. Teraz moge podpiac problem, ktory kiedys wystapil z 300D+GRIP - zwiesil sie kompletnie i zero reakcji... Cos wtedy zrobilem i poszlo.. A to mogl byc ten wylacznik gripa... Jakby kondensator sie nie rozladowal i trzymal kontakt.. hmm

kropu
    Guest

Domyślnie

Witam
    U mnie też pojawia się problem z kółkiem nastaw. Cztery razy w tym dwa razy na ślubie. Wszystko działa tylko nie kółko. Pomaga wyłączenie na jakiś czas. Mam grip zamiennik. Następnym razem w niego walnę.

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie

ja mam zamiennik i uzywam go dosyc dużo, jedyne na co moglbym narzekac to to, że spust czasami cieżko chodzi... ale nie robi to jakichś problemów... chyba mam udaną wersję;] (uzywam 30D)
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów