Na pomoc! Proszę o konkretne porady (krok po kroku), co sprawdzić przy zakupie. Nie będzie zbyt komfortowej sytuacji: aparat przyjdzie kurierem, ale jednak proszę napiszcie, na co mam przede wszystkim zwrócic uwagę![]()
Na pomoc! Proszę o konkretne porady (krok po kroku), co sprawdzić przy zakupie. Nie będzie zbyt komfortowej sytuacji: aparat przyjdzie kurierem, ale jednak proszę napiszcie, na co mam przede wszystkim zwrócic uwagę![]()
Jak kurierem to chyba tylko czy dziala, bo nie bedzioe mial czasu zeby czekac az zrobisz testy "dekielkowe" albo na FF/BFA jak kupujesz w sklepie internetowym to, wydaje mi sie ze, masz prawo do zwrotu przez 7 dni bez podawania przyczyn.
Chyba tylko czy aparat wogóle jest i czy jest cały i zdrowy - zwykle wystarczy, ze opakowanie jest nieuszkodzone. Na ewentualny zwrot bez podania przyczyny masz cale 10 dni od zakupu. Ryzyko w dobrym, renomowanym sklepie internetowym jest praktycznie żadne. U wiekszosci TIP-ow z Allegro też. Ryzyko, że coś w aparaciku bedzie popsute jest jeszcze mniejsze. Pewnie 1 na milion.Zamieszczone przez ewa eoska
Mimo wszystko warto otworzyc przy kurierze i zobaczyc czy w srodku nie ma cegły. I tyle.
Janusz
Zgodnie z Ustawą z 2 marca 2000 roku "O ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" klient może zrezygnować z towaru bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki.Zamieszczone przez Polaco
Najlepiej wyjaśnić sobie ze sklepem jeszcze jedną rzecz, bo niektóre korzystają z następującego zastrzeżenia:
"Można to (zwrot) zrobić tylko wtedy, gdy towar nie był używany ( w przypadku aparatów cyfrowych sprawdzamy licznik zdjęć.)".
W wyniku sprawdzania sprzętu w domciu może się okazać, że licznik nabił kilkadziesiąt fotek.
A jeżeli puszka przyjdzie już z "nabitym" licznikiem...
Zakładam , że zakup będzie w polskim sklepie.
Dzięki, uff odetchnęłam, ze mam 10 dni na sprawdzanie. A czy możecie mi teraz tez podać, co przez te 10 dni powinnam sprawdzić (i jak)...Dodam, że kupuje od prywatnego sprzedawcy aparat przywieziony z Niemiec.
Ostatnio edytowane przez ewa eoska ; 02-06-2005 o 13:14
Poszukaj troche o FF/BF (Front Focus/Back Focus), zrob taki maly tescik. Jak koniecznie chcesz, to mozesz tez poszukac dead pixels i hot pixelsZamieszczone przez ewa eoska
Hmmm, w takim wypadku chyba ustawa nie mozesz sie podpierac...Zamieszczone przez ewa eoska
Milego uzywania aparatu![]()
Dziekuje za sprostowanie.Zamieszczone przez p13ka
Zawsze moze wyzerowacZamieszczone przez p13ka
Podobno tylko serwis moze sprawdzic ile dokladnie zdjec zostalo zrobionych aparatem...
Zobacz czy nie masz poziomych pasów (banding) na niedoświetlonych zdjęciach. Czułość ISO od 400 w górę. Szczególnie w niebieskim kanale, ale to nie reguła.Zamieszczone przez ewa eoska
Zobacz czy poprawnie ostrzy AF: kup/pożycz/przykręć b. jasne szkło (f/1.4-f/2) Tryb Av, ustaw jak najmniejszą wartość przysłony i zobacz na zdjęciu jest ostre to w co celowałaś.
Tu przydatne może być oprogramowanie Canona EOS Viewer Utility, które wyświetla aktywne punkty ostrości.
Zobacz czy poprawnie działa AI Servo.
A ja proponuję taki test: zrób naście zdjęć znajomym, ich dzieciom, pieskom, rybkom etc etc
Pokaż im te zdjęcia
1) jak się będą podobać, to i puszka sprawna i fotograf
2) Jak się nie będą podobać - to puszka sprawna, fotograf lub znajomi mniej
3) Jak się nikomu będą podobać (pod względem jakości) to wtedy dopiero pomyśl o testach typu FF/BF czy hot/dead pixels..
Jeżeli (3) nie zajdzie to na Boga nie psuj sobie testami radości z zakupu super aparaciku...
P.S. Jeżeli przeprowadzisz ten ekhmm 'test', pochwal się 'wynikami'!! Nie ma lepszego testu dla aparatu i właściciela niż inni zawistni() pstrykacze...