Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77

Wątek: zmiana kita

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    ale często fotgraf jest na początku swojej drogi i nie ma za dużo doświadczenia
    No właśnie, to jest największy problem. Bo dana osoba wie, że "musi" zmienić kita tylko dlatego, że tak mu inni piszą. Bo przecież tym sie zdjęć nie da robić. Ja użytkowałem swojego kita przez ponad rok i sprzedałem tylko dlatego, że 300D łatwiej było opchnąć z kitem niż bez.
    A teraz za zaminennik kita robi u mnie 10-22

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    mam 24-85, ale jego DPP nie koryguje; a to właśnie było clou, które pominąłeś przy cytowaniu.
    Możliwe, jednakże porównując 24-85 z 17-85 ten drugi wypada blado. 17-85 posiada dużo większe aberracje chromatyczne, znacznie większą dystorsję. Koma i astygmatyzm także są gorzej skorygowane niż w modelu 24-85 który swoją drogą jest tańszą oraz starszą konstrukcją. W moim odczuciu (pracowałem z oby dwoma obiektywami) jedynymi widocznym zaletami 17-85 jest jego szerszy kąt oraz IS.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 09-07-2008 o 17:14
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Możliwe, jednakże porównując 24-85 z 17-85 ten drugi wypada blado. 17-85 posiada dużo większe aberracje chromatyczne, znacznie większą dystorsję.[..]
    W moim odczuciu (pracowałem z oby dwoma obiektywami) jedynymi widocznym zaletami 17-85 jest jego szerszy kąt oraz IS.
    Czy nie potrafisz zrozumieć że dla 17-85 w/w wady + winietę mozna wsadowo skorygować do zera w DPP trzema kliknięciami myszki na etapie wywoływania RAWów (a dla 24-85 nie mozna).

I to właśnie jest trzecia (duza!) zaleta 17-85 w porównaniu z 24-85 oraz wszelkimi Sigmami i Tamronami 18(17)-50/2,8 dla których również nie ma takiej prostej korekty, bo przeciez Canon nie będzie robił softu dla konkurencji.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    SK

Domyślnie

Czy nie potrafisz zrozumieć że dla 17-85 w/w wady + winietę mozna wsadowo skorygować do zera w DPP trzema kliknięciami myszki na etapie wywoływania RAWów ...
    Doskonale rozumiem. Nie potrafię zrozumieć tylko po co od razu to "oburzenie". Jestem osobą która porównując obiektywy patrzy na ich fizyczne możliwości a nie na możliwość późniejszej cyfrowej korekcji ich wad (choć absolutnie takiej możliwości nie krytykuję ani nie wykluczam). Takie jest moje zdanie i w tym przypadku pod względem fizycznych możliwości 24-85 wypada dużo lepiej.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Jestem osobą która porównując obiektywy patrzy na ich fizyczne możliwości a nie na możliwość późniejszej cyfrowej korekcji ich wad (choć absolutnie takiej możliwości nie krytykuję ani nie wykluczam).
    w takim podejściu widzę jakąś wewnetrzną sprzeczność, ponieważ dostrzegając pewne narzędzia oraz nie kwestionując mozliwości ich użycia, odrzucasz jednocześnie efekty działania tychże narzędzi.

Ja natomiast patrzę na całość przez pryzmat efektu końcowego i łatwości jego uzyskania; z czego też wynikają nasze różnice zdań :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Miasto
    SK

Domyślnie

w takim podejściu widzę jakąś wewnetrzną sprzeczność, ponieważ dostrzegając pewne narzędzia oraz nie kwestionując mozliwości ich użycia, odrzucasz jednocześnie efekty działania tychże narzędzi.
    Moim zdaniem jest to ciekawy pomysł na osobny wątek, niemniej obecny "tor rozmowy" zaczyna trochę przechodzić w OT i w związku z tym proponuję "powrót do korzeni".
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna Awatar kristiang
    Miasto
    PODKARPACIE

Domyślnie Jaki wybrać obiektyw do canona 450d

Witam, potrzebuje pomocy gdyż zakupiłem canona 450d + kit i za połowę ceny EF 4.5-5.6 90-300mm bez AF-u. Chcę sie pozbyć tych dwóch obiektywów i zakupić coś naprawdę dobrego i uniwersalnego, zależy mi na bardzo wysokiej ostrości proszę o jakieś porady
    Pozdrawiam:smile:

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Obiektyw

Jeden uniwersalny obiektyw ? Hmmm ....
    Te sprawdzone to:
    Tamron 17-50/2.8
    Canon 17-55/2.8 IS
    Canon 17-40/4L
    Canon 24-105/4L IS
    Canon 24-70/2.8L
    prędzej czy później będziesz miał któryś z wymienionych
    Wszystko zależy co będziesz fotografował i jaką gotówką dysponujesz.

wredniak
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Jeden uniwersalny obiektyw ? Hmmm ....
    Te sprawdzone to:
    Tamron 17-50/2.8
    Canon 17-55/2.8 IS
    Canon 17-40/4L
    Canon 24-105/4L IS
    Canon 24-70/2.8L
    prędzej czy później będziesz miał któryś z wymienionych
    Wszystko zależy co będziesz fotografował i jaką gotówką dysponujesz.
    miałem 17-55/2.7 ale niestety zginął w wypadku kiedy taksówkarz próbował mnie przejechać (złamał się biedak) i teraz zastanawiam się mocno czy 17-55 drugi raz czy może 24-105.
    Niby ciemniejszy, ale jednak obudowa, która jest mocniejsza
    Chce coś na spacer-zoom :-)

Domyślnie

na początku tego wątku podałem gotowe linki do wyszukiwarki pod kątem przykładowych obiektywów:
    http://www.canon-board.info/showpost...24&postcount=4

teraz do dorzucam kolejne pod kątem tematu:
    http://www.canon-board.info/search.p...yw&titleonly=1
    http://www.canon-board.info/search.p...ta&titleonly=1
    http://www.canon-board.info/search.p...ny&titleonly=1

wystarczy kliknąć "szukaj" i czytać wybrane wątki.

natomiast moje zdanie na ten temat dwie strony wcześniej :-)
    http://www.canon-board.info/showpost...9&postcount=42
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów