Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 77

Wątek: zmiana kita

Początki nałogu

Domyślnie

Ja bym nie używał słowa zamiennik. Jeżeli rzeczona sigma 50 1.4 okaże się lepsza od starej daty canona 50 1.4 to zamiennikiem stanie się "oryginalny" canon bo ten będzie tańszy i gorszy od sigmy.

Moim zdaniem należy zauważyć, że najczęściej porównuje się obiektywy, które nie są swoimi odpowiednikami np. Tamron 70-200 i Canon 70-200. Łączy ich tylko zakres. Tamron nie posiada silnika USM/HSM czy czegoś w tym rodzaju więc nie są to swoje odpowiedniki, stąd jedni mowią że L bo uszczelniona i USM a inni że tamron tańczy i ostrzejszy. Wszystko to jest prawdą i prawda leży pośrodku. Co innego gdy mamy stricte te same obiektywy jak w wypadku 50tek canona i sigmy. Tutaj porównanie jest jednoznaczne.

Lka to Lka... prawda, fajnie uszczelniona dobrze wykonana, tylko kwestia taka czy ja potrzebuje tej lki. Przykład? 17-40L. Płace ok 1800 zł za używkę mam lepszą "budę" USM, lecz mam gorszą optykę, mniejszy zakres i przede wszystkim gorsze światło niż T17-50 (oczywiście na aps-c bo FF to inna bajka). Ta lka to UWA pod 5D i tam rozwija swoje skrzydła dając obrazy godne Lki i przy takim kącie widzenia f4 jest bardzo dobrym światłem (patrząc na odpowiednik pod aps-c 10-22 3.5 - 4.5). Są to różne szkła i ciężko stwierdzić, które lepsze, lecz pod katem amatorskiego zastosowania jako szkło na podstawowy zakres, moim zdaniem Tamron jest lepszy biorąc pod uwagę to co się dostaje za daną kwotę. Niestety należy kupować u pewnych sprzedawców z którymi ew reklamacja czy wymiana nie stanowi problemu. Tutaj niestety jest ten haczyk na który niektórzy nie chcą sobie pozwolić.

Dlatego właśnie uważam, że należy patrzeć na szkło przez pryzmat własnych potrzeb, a nie przez pryzmat firmy, czy fajnego gadżetu bo mam Lke uszczelnioną itd a najgorsze warunki w jakich przyszło z nią pracować to wyjście na dwór w słoneczny dzień. Jeżeli kogoś stać na przepłacanie dla własnego spokoju psychicznego to ok. Ja wolę się kierować rozsądkiem

PS. nie chcę tutaj nikogo przekonywać do swoich racji. To moje zdanie przez pryzmat przede wszystkim własnej kieszeni i zastosowania. Każdy ma inne wymagania, inne zarobki i szanuję każdy wybór. Najważniejsze, żeby fotograf był z niego zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez Grisha ; 09-07-2008 o 11:44

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Wracajac do tematu watku. Polecam zmienic kita na... Sigme 30 1.4. Lazic, czolgac sie, podchodzic, oddalac. Zabawa na calego. A jak jeszcze zaczniesz robic zdjecia bez lampy, na imprezie, gdzie ciocia z wujkiem kompaktami robia burze w oczach, to zobaczysz jakie beda mieli miny jak im pokazesz fotki
    Ta propozycja mi się podoba - nareszcie jakies inne spojrzenie!
    Inne, ale bynajmniej nie nowe; przed upowszechniem sie ciemnych zoomów i stabilizacji, lustrzanki kupowało się właśnie w zestawie z jasnym standardem!

eLki proponuję odłożyć na bok - jako alternatywa nieszczęsnego KITa to nie jest dobry pomysł, ponieważ albo one zbyt krótkie (17-40) albo pozbawione szerokiego kąta (24-105), bo to niestety nie są to obiektywy skonstruowane dla zmniejszonego formatu matrycy, więc zakres ich ogniskowych pozostawia w tym zastosowaniu wiele do życzenia i jeśli już ktoś chciałby wydać tyle pieniedzy, to lepiej wybrać 17-55/2.8 IS.

Ponadto wszystkim umknęła jedna, moim zdaniem istotna sprawa, a mianowicie obiektyw 17-85 IS.
    Wiadomo, obarczony duzą ilością wad optycznych (winietowanie, dystorsja, aberracje), jednak wraz z pojawieniem się korekcji obiektywów w DPP wady te są do usunięcia za pomocą kliknięcia myszką w trzech miejscach; więc jeśli tylko ktoś uzywa RAW to warto ponownie zainteresować się tym obiektywem.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    ...
    Lka to Lka... prawda, fajnie uszczelniona dobrze wykonana, .
    Dodam tylko iz nie wszystkie L-ki sa uszczelnione.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Jeżeli już rozmawiamy o Sigmie to moim zdaniem nigdy nie wypuści ona na rynek obiektywów tak samo dobrych jakościowo oraz optycznie jak Canon. Nie chodzi bynajmniej o możliwości technologiczne (zapewne z tego punktu widzenia można by taką jakość uzyskać) lecz o konkurencyjność cenową.

Rozważając czysto hipotetycznie : jeżeli na rynku pojawił by się obiektyw/obiektywy Sigmy który pod względem jakości i ceny byłby praktycznie taki sam jak Canon to zapewne większość użytkowników wybrała by właśnie Canona (i nie wnikam w przesłanki jakimi by się kierowali) i Sigma z założenia stała by na straconej pozycji.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

a wybrali by z czysto onanistycznego punktu widzenia, i z przesądu (niejako prawdziwego) ze canony są lepsze.... chociaz jak w przypadku 50 1.4 to sigma optycznie wypada lepiej
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Wracajac do tematu watku. Polecam zmienic kita na... Sigme 30 1.4.
    Ew. Canon 28mm / 1.8 USM

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Ponadto wszystkim umknęła jedna, moim zdaniem istotna sprawa, a mianowicie obiektyw 17-85 IS.
    Idąc w tą stronę można zainteresować się także EF 24-85 f/3.5-4.5. Co prawda trochę węższy niż 17-85 jednakże "jakość optyczna" w tym modelu stoi na naprawdę bardzo przyzwoitym poziomie.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Idąc w tą stronę można zainteresować się także EF 24-85 f/3.5-4.5. Co prawda trochę węższy niż 17-85 jednakże "jakość optyczna" w tym modelu stoi na naprawdę bardzo przyzwoitym poziomie.
    mam 24-85, ale jego DPP nie koryguje; a to właśnie było clou, które pominąłeś przy cytowaniu.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Rozważając czysto hipotetycznie (...)
    Sigma 100-300. Duuużo lepsza od Canonowskiego odpowiednika i też dużo droższa. Role czasami mogą się odwrócić

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

I mamy typową sytuację : jest wiele możliwości zamiany kita - to bardzo dobrze .Fotograf powinien przede wszystkim określić swoje potrzeby jako punkt wyjściowy a następnie dokonać odpowiedniego przymyślanego wyboru . Wszystko byłoby ok ale często fotgraf jest na początku swojej drogi i nie ma za dużo doświadczenia ( często nie rozumie o czym mądrale :wink: na forum piszą ) i dalej stoi przed wyborem a co by tu wybrać ? Koło się zamyka .

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów