Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 77

Wątek: zmiana kita

Mieszany widok

jaromik
    Guest

Domyślnie

faktycznie dobrą opcją jest canon 17-40 jeżeli dostanę go za 1600-1700
    a jeżli chodzi o sigmę 17-70 to szczerze powiedziawszy im więcej czytam o niej to tak naprawdę 50 do 50 opinii dobrych i złych może coś więcej o tej sigmie -będę bardzo wdzięczny za informacje

Coś już napisał
    Miasto
    Milicz

Domyślnie

mam problem czy kupić 17-40l czy sigme 24-70 do 5d
    5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

coz mialem podobny dylemat jak autor
    opisze swoje podejscie do tego tematu

myslalem o tamim 17-50 i sigmie 17-70
    rzeczywiscie tami ma swietne opinie, kusilo mnie swiatlo 2,8 i ostrosc
    sigma tak szeroko sie nie interesowalem po testach z tamronem

pozyczylem od kumpla (400D) tego tamrona, na mojej puszce (30D) byly problemy z ustawianiem ostrosci obiektyw nie trafial
    (portrety ,martwa natura itp, nie zdjecia onanistyczne linijek czy olowkow)

po tych perypetiach zaczalem myslec czy potrzebuje swiatla 2,8 i czy faktycznie to musi byc tamron (problemy z serwisem)

nie robie slubow, nie bawie sie w reporterke w ciezkich warunkach oswietleniowych, a nawet jesli to nie mam z tego kasy i moge podbic iso - nic nie trace

dodam ze u wlasciciela tamron ostrzyl idealnie (wiec jesli sie na niego zdecydujesz czeka cie dobor szkla do puszki)

zainteresowalem sie eLka ktora budzi kontrowersje 17-40L
    poszedlem do sklepu podpialem pierwsza z brzegu
    ostrzy idealnie i szybko,
    podpialem druga to samo,

szkoda mi jednak bylo tyle kasy wydawac na nowe szklo wiec kupilem uzywane
    jestem bardzo zadowolony

jakosc obrazu, plastyka i wykonanie!!! obiektywu zadowala mnie niesamowicie ,a nie utrzymuje sie z fotografii
    to ze ma swiatlo f4 takze nie stanowi dla mnie przeszkod bo tego po prostu nie potrzebuje.
    Za szklo zaplacilem 1700 PLN

Teraz sie ciesze, robie foty i nie mam dylematow onanistycznych.

Reasumujac potrzebujesz NAPRAWDE swiatla 2,8 szukaj tamrona ktory bedzie chodzil z twoja puszka, ew rozwaz 50/1,8 canona.
    Nie potrzebujesz tego poszukaj wpomnianej przeze mnie eLi za dobre pieniadze.
    pozdrawiam JA
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Generalnie polecam nie spieszyć się z zakupem szkiełek, lepiej poczekać kilka miesięcy i kupić dobrego canona niż borykać się z problemami technicznymi i dylematami gdzie sprzedać posiadanego np. tamrona żeby odzyskać trochę kasy.
    Testowałem Sigme kupiłem tamrona a teraz zbieram na canona ....... oszczędźcie sobie tego, jakość canonów jest powalająca w porównaniu z konkurencją
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

ya generalnie powiem tak. unikajmy kupowania sigm tamronow czy tokin jesli sytuacja nas do tego nie zmusza, lepiej sie wstrzymac i dozbierac kase niz potem pluc sobie w brode. no chyba ze jest taka sytuacja ze nie ma takiego canona jak taka sigma jak np jest z fisheye'ami
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    ya generalnie powiem tak. unikajmy kupowania sigm tamronow czy tokin jesli sytuacja nas do tego nie zmusza,i
    To czy za "zmuszanie" można uznać 1500zł tańszego Tamrona 17-50 w stosunku do jego odpowiednika z Canona który posiada IS i USM (gdzie IS nie wiem po co w takim szkle a USM fakt fajny, ale za 1500zl?), a optycznie są właściwie takie same? Może podobnie Tamron 70-200 i jego odpowiednik Canon (1000zł różnicy i dostaje USM i gorszą optyke)? Czy wreszcie Sigma 50 1.4 która wieloma głosami jest jak na razie oceniania jako lepsza od jej odpowiednika z Canona?

Należy kupować szkła DOBRE. To czy na nich jest napisane Canon, sigma, tamron, tokina, ruski na targu to mi wszystko jedno. Nie jestem zagorzałym wyznawcą Canona i nie modle się przed obliczem swego aparatu przed zaśnięciem.

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

tak, ale jak juz mowilem, trzeba tez patrzec na wytrzymalosc szkla, a co do sigmy 50 1.4 to sie zgadzam, jesli kupujemy szklo i nie mamy zamiaru uzywac go do reporterki czy wykorzystywac na maxxxaa to oczywiscie nie maznaczenia wiekszego czy tokina czy sigma czy tamron ale jesli mamy taki zamiar to zostaje nam tylko canon.

A co do krytyki IS'a to zawsze sie przydaje bo mozna robic z reki fotki na dluzszych czassach
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

tak, ale jak juz mowilem, trzeba tez patrzec na wytrzymalosc szkla, a co do sigmy 50 1.4 to sie zgadzam, jesli kupujemy szklo i nie mamy zamiaru uzywac go do reporterki czy wykorzystywac na maxxxaa to oczywiscie nie maznaczenia wiekszego czy tokina czy sigma czy tamron ale jesli mamy taki zamiar to zostaje nam tylko canon.
    pozostaje wiec polowac na wspomniana przeze mnie eLke

zgadzam sie
    sam zamiast canona 10-22 kupilem sigme 10-20
    cena mnie skusila ale nie tylko te szkla sa prawie identycznie jesli chodzi i mozliwosci i jakosc fot
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

... jesli kupujemy szklo i nie mamy zamiaru uzywac go do reporterki czy wykorzystywac na maxxxaa to oczywiscie nie maznaczenia wiekszego czy tokina czy sigma czy tamron ale jesli mamy taki zamiar to zostaje nam tylko canon.
    Moim zdaniem stwierdzenie pozbawione większego sensu. Jeżeli chodzi o Sigmę to podobnie jak Canon ma ona w swojej ofercie linię obiektywów do zastosowań "profesjonalnych" (seria EX) czyli np. takich w których obiektyw będzie dosyć mocno eksploatowany (np. wymieniona "reporterka"). Oczywiście nigdy żaden zamiennik nie dorówna pod względem jakości optyki czy też jakości wykonania oryginalnym szkłom Canon-a (chociaż pod względem jakości wykonania oraz wytrzymałości seria EX stoi na naprawdę wysokim poziomie), jednakże stwierdzenie iż nie sprawdzi się on podczas "intensywnej eksploatacji" jest nieporozumieniem.
    EOS + Speedlite

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    ... Oczywiście nigdy żaden zamiennik nie dorówna pod względem jakości optyki czy też jakości wykonania oryginalnym szkłom Canon-a ...
    Tutaj stwierdzenie ze nigdy chyba jest troche na wyrost :-|

Na dzien dzisiejszy owszem trudno znalesc szkla innych producentow ktore bylyby widocznie lepsze lub co najmniej rownie dobre (szczegolnie serii L) - ale znajda sie szkla ktore beda porownywalne jakosciowo i parametrami.
    Nie mozna wykluczyc iz "jutro" pojawi sie jakies szkielko tamrona, sigmy czy innych producentow ktore w swoim/okreslonym segmencie pobije szklo okreslone szklo canona.

Rzeczony tamron 17-50 jest optycznie naprawde bardzo dobry, jak sie dobierze sztuke bez przypadlosci BF/FF to jest to dobre szklo w tej cenie. Jedyna rzecza ktorej nie moglem zaakceptowac byla jego slaba praca AF - dosc czesto sie niestety mylil - to u mnie bylo powodem jego sprzedazy.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów