Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 550 - problem z wyzwoleniem błysku

john_kwas
    Guest

Domyślnie 550 - problem z wyzwoleniem błysku

Witam.

Ostatnio fociłem imprezę i po sporej ilości zdjęć (ok.400szt) lampa 550ex zaczęła szwankować. Objawiało się to w ten sposób, że mimo naładowania nie dawało się jej CZASAMI wyzwolić - nawet przyciskiem rozładowania. Po chwili pracowała poprawnie. Mocowanie, styki, przekładkę do drugiego body - sprawdzałem. I nic - raz działała raz nie. Kolejnego dnia sprawdzałem i na serii ponad 20 fotek wszystko grało (trudno byłoby mi sprawdzić to na tak dużej ilości jak na imprezie).
    Zatem pytanie do Szanownych - miał ktoś podobny problem z lampą? Tylko serwis czy może to jakaś "wewnętrzna ochrona lampy przed przegrzaniem" (może jest takowa a ja nie wiem)?

dzięki za słowo w sprawie
    kwas

Bywalec

Domyślnie

witaj
    posiadam 580 ex II gdzie instrukcja wyraźnie mówi o zabezpieczeniu lampy przed przegrzaniem przy dłuższych seriach, doświadczyłem tego fotografując seriami spadające krople po jakimś czasie faktycznie zaczęła błyskać "co drugi raz" więc może u Ciebie jest to samo
    pozdrawiam
    Tomek

john_kwas
    Guest

Domyślnie

dobrze by było gdyby to wynikało z wewnętrznego zabezpieczenia lampy, ale nie wiem czy tak jest z 550, bo w instrukcji piszą w dziale "błysku modelujacego" aby dać lampie odpocząć po 10 seriach stroboskopu, więc trochę to sugeruje że lampa takiego swojego wewnętrznego zabezpieczenia nie ma..

kwas

ps. rozumiem że po tej akcji z foceniem kropli lampa powróciła do normalnego działania.

Bywalec

Domyślnie

tak, lampa po odpoczynku błyska normalnie
    nie robiłem zbyt wielu testów tej lampy bo mnie służy ona głównie do fotek rodzinnych, doświetlania w plenerze a komercyjnie tylko w przypadkach gdzie chcę mieć synchro z krótkimi czasami, wydaje mi sie jednak że wyczytałem w instrukcji że lampa może nie reagować na błysk przy zbyt dużym obciążeniu - ewentualnie mogę mylić tą informację z instrukcją jednej z lamp studyjnych, dlatego dokładnie napiszę Ci wieczorkiem, gdy będę miał możliwość zajrzenia w papiery
    myślę że w tym przypadku ważne jest nie to że zrobiłeś 400 zdjęć (bo w tym przypadku ew. w grę wchodzi wydajność baterii) a w jakiej częstotliwości je robiłeś, w moim przypadku przy kroplach częstotliwość była duża dlatego też założyłem sobie że pewnie sie przegrzała
    odpowiem konkretniej wieczorem

Dobra już wiem że się nie myliłem, w instrukcji 580 EX jest informacja że lampa posiada wewnętrzną funkcję zabezpieczającą (dzięki której lampa może ładować się do 20 sekund), wprawdzie piszą tam o 20 błyskach w serii a potem błyskaniu "w krótkich odstępach czasu", ale chyba wpływ mogą mieć również warunki w jakich fotografujesz (wysoka temperatura)
    Ostatnio edytowane przez tomekde ; 08-07-2008 o 14:39
    pozdrawiam
    Tomek

john_kwas
    Guest

Domyślnie

wielkie dzięki za info - wszystko wskazuje na to, że to właśnie "przegrzanie" - identyczne objawy przy podobnych warunkach (foty robiłem seriami w upalny dzień). Mam nadzieję, że jeszcze trochę lampka mi posłuży.

kwas

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów