No ja obecnie się szykuję do kupna 100 macro i wiem że ma ogniskową 100mm światło 2.8, ostrzy od ok 30cm daje świetną jakość obrazu od pełnej dziury , ma usm który działa sprawnie, wineta i dystorsje na niskim poziomie i kosztuje ok 1600zł.
Wg. Ciebie nie znam parametrów? Od tego jest forum i internet aby takie rzeczy wiedzieć (chodź to co wypisałem to i tak tylko mała część)
Z drugiej strony kupując malucha czy inny samochód robisz jazdę próbną, prawda? Ktoś Ci każe brać w ciemno? Nie! Idź do sklepu podepnij szkiełko, spisz numer seryjny pobaw się, postrzelaj zdjęcia. W domu obejrzysz zdjęcia i wybierzesz ten który bardziej Ci odpowiada. Jeżeli szkiełka nie ma w sklepie, kup u zaufanego TIPa z forum (Towersivy, Nowart, Cichy...). W razie problemów oni też nie będą robić Ci problemów.
Niestety wydałeś ponad 2000 i masz problemy z aparatem (nie ważne już czy słuszne czy nie). Tak to jest jak się kupuje dolną półkę wśród najlepszego sprzętu. Canon jest firmą która dobitnie pokazuje, że amatorski sprzęt ma wady i jak chcesz mieć git to Lki są. Drogie... Taka polityka firmy, a w nikonie wcale taniej i lepiej nie jest. To tak jak byś kupił 40" LCD za 1500zł i narzekał, że obraz jest nie ostry. 450D to dobra puszka, natomiast KITem tylko DA się robić zdjęcia. Nikt nigdy nie powiedział, że to bardzo dobry obiektyw i to samo o 50 1.8. Mam dla Ciebie rade: Idź do sklepu, podepnij sobie Lke np 70-200 i sprawdź czy aparat Ci dobrze ostrzy. Jeżeli tak to już wiesz, że musisz zbierać na lepszy obiektyw bo z kita cudów nie wyciągniesz. Tamron 17-50 czy Sigma 17-70 będzie dobrym wyborem, chodź biorąc pod uwagę twoje perypetie z AF, lepiej weź sigme. Jak coś to Ci skorygują za darmo AF do puszki i będziesz miał lux.
PS. Możesz nam pokazać jakieś zdjęcia z życia wzięte? Nie jakieś schody, poczty czy przypadkowe duperele aby zobaczyć czy działa. Chciałbym zobaczyć normalne zdjęcia, po obróbce w PS lub bez - jak wolisz, chodź ja bym wolał lekko doostrzone, które ma 800 px po dłuższym boku.
Mam też obiektyw 70-200 L4 IS i wyżej wspomniany KIT 18-55 IS ...
zdjęć z obu obiektywów nie ma co nawet porównywać to jest kosmos ...
Mój kit nie ma żadnej wady i robi zdjęcia poprawnie .... i są dostatecznie ostre (prawie zawsze przymykam jeszcze dodatkowo od 7.1 do 9 i ostrzę zawsze na punkt - i mam zawsze 5-10m GO)
ale tych fotek nie ma co nawet porównywać do tych z 70-200 L
To jest inna liga ...
Poczytaj troszkę o konstrukcji obiektywów ... poza ostrością są jeszcze inne parametry - niemierzalne - kontrast, plastyka, jakość kolorów itp ....
Ktoś tu na forum pisał że w 70-200 są kryształowe soczewki .... - już wiem po co
Mi szczena opada na ziemię cały czas jak oglądam niektóre fotki z 70-200
a tez KIT'a uważam za poprawne![]()
Drogi kolego xGrzesx, Z tego co piszesz na początku postu to jest to enty model 450 z obiektywem kitowskim ,którego kupiłeś. W takim razie powinieneś znać jego właściwości, pozatym jak napisali koledzy wyżej zanim kupi się dany sprzęt należy poczytać o nim zbadać czy spełnia nasze potrzeby, a z twojej wypowiedzi wnioskuje, że podchodzisz do półki sklepowej i bierzesz to co w oko wpadnie. Naprawde nierozumiem tego....
Pozdrawiam!
R.I.P. Canon EOS400D + Sigma 24-60 f:2,8 EX DG + ef 50mm f1:1,8 MKII + Tamron 55-200mm f1:4-5.6 Di II MACRO+ Grip JENIS C400DP + plecak Lowepro R.I.P
XGrzesx, a probowales czegos innego - D60 albo E-520 ?
Niektorzy twierdza ze zestawy kitowe sa lepsze niz 450D.
Mam wrazenie, ze uwziales sie na kit Canona i chcesz aby robil zdjecia
jak L-ki. Niestety metoda wsiadania i wysiadania Malucha w BMW nie zmienisz :-)
Poza tym okreslanie kita z 450D badziewiem to przesada. Przecza temu wszelkie testy. To jest po prostu kit proporcjonalny to ceny.
No właśnie biedny Grzesiu ! Pokaż jakieś normalne z życia wzięte, bo jak ja widzę Ty się zajmujesz jakimiś pierdołami zamiast robieniem zdjęć. Nie wiem ja jakoś robię rok czasu zdjęcia i nigdy się nie zastanawiałem nad takim czymś jak Ty. Kit czasem ostrzył lepiej czasem wcale.
Weź zamiast jakiejś bzdury zrób normalnie zdjęcie, w dobrym świetle z dobrym kadrem jak i kompozycją. W innym wypadku kup sobie 1dmarkIII z zestawem elek, połóż na szfce i codziennie go przecieraj z kurzu.
Po pierwsze, to chcialem sie przywitac, gdyz to moj pierwszy post na CB.
A nawiazujac do watku (i kilku innych laczacych sie z 450 + kit)
Miesiac temu tez kupilem C-450D + kit EF-S 18-55 IS.
Mialem przez pewien czas stracha, ze cos nie tak z AF, ale zrobilem test, ktory rozwial moje watpliwosci (wszyskto robione na RAW).
Ustawilem jedna wartosc ogniskowej, akurat byl to maks - 55. Ustawilem wartosc przyslony na 7.1 i strzelilem 3 foty (warunki - wieczor, pokoj, lampa zalaczona):
1) stabilizator wlaczony
2) stabilizator wylaczony
3) stabilizator wlaczony, tryb life view
Foty wrzucilem do dpp dodawanego przez canona do zestawu. Wszystkie mialy dokladnie te sama ostrosc (robione dokladnie z tego samego miejsca). Moze przy powiekszeniu 200 nie byla to zyleta, ale ostrosc na 15'' monitorze przy 1:1 byla rozmydlona, ale co najmniej zadowalajaca, a 50% bylo po prostu bardzo dobre (brak wyostrzania). Nie wspomne nawet o dopasowaniu do ekranu, ktore bylo super ostre.
Mysle, ze dylematy XGrzesx biora swoje zrodlo z braku obycia z posiadanym sprzetem i fotografia lustrem. Tak bylo, jest i mysle, ze jeszcze dluzszy czas bedzie ze mna.
Pozdrawiam.
Fajnie, że jesteś zadowolony z 450d. Tylko, ze na takiej przysłonie to nie sprawdzisz czy występuje front lub back focus. Jak Ci się chce to możesz wrzucić linki do Twoich zdjęć testowych. Pozdrawiam