-
masz 50mm 1.8 i proponuję abyś to nim robił próby, gdyż optycznie ten obiektyw jest na prawdę b.dobry jedyną jego wadą jest słaba konstrukcja i niemiłosiernie nieprzewidywalny AF, z kit'em jest loteria - ja też trafiłem na mydlaka ale specjalnie się nie spinałem z tego powodu gdyż nie spodziewałem się czegoś więcej a jako obiektyw "urodzinowy" był akceptowalny
robiąc tą 50'tką strzelaj zawsze kilka ujęć, ja np. często robiłem tak że przymykałem AF kilka razy pod rząd - i z reguły wtedy było OK
nie zjeżdżajcie człowieka za to że ogląda swoje zdjęcia 1:1, ja też tak robię bo sprzedaję zdjęcia na stocki, więc są sytuacje kiedy jakość w cropie po prostu musi być OK, i tym wszystkim którzy radzą aby od 450'tki cudów nie wymagał powiem tyle że ja mając 350D i 50 1.8 II osiągałem b.dobrą jakość na cropach - zdjęcia bez problemu przechodziły przez sito na prawdę wymagających inspektorów na Istockphoto więc stwierdzam ze pomimo iż to najniższa półka lustrzanek to spokojnie można wymagać jakości - a już na pewno ostrości 1:1
nie odważyłbym się jednak wrzucić tam zdjęcia robionym kitem, ale 50 1.8 na prawdę daje radę
daj sobie spokój z tymi butelkami pronto - jak chcesz go dokładnie zmierzyć to zrób test na tablicy z zachowaniem wszystkich procedur
http://focustestchart.com/chart.html
Uprawnienia umieszczania postów