Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: [punky] Mala Fatra Slowacja - PARK Narodowy

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    ostrzylem wlasnie akcjami Janusza Body (...) i efekt masz na zdjeciach
    No! Janusz jak wróci, to Ci da za powoływanie się na niego przy takim spieprzeniu sprawy! Przeostrzyłeś je kilkakrotnie na moje wrażenie! Ostrz na sam koniec obróbki i staraj się nie przekraczać 100%...
    1, 2, 3 i 6 (na 6 nasycenie że jezusmaria!!!) są potencjalnie fajne, myślę, że da się z nich zrobić bardzo ładne zdjęcia, ale.... delikatniej Punky! Delikatniej z tymi suwakami

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    No! Janusz jak wróci, to Ci da za powoływanie się na niego przy takim spieprzeniu sprawy! Przeostrzyłeś je kilkakrotnie na moje wrażenie! Ostrz na sam koniec obróbki i staraj się nie przekraczać 100%...
    1, 2, 3 i 6 (na 6 nasycenie że jezusmaria!!!) są potencjalnie fajne, myślę, że da się z nich zrobić bardzo ładne zdjęcia, ale.... delikatniej Punky! Delikatniej z tymi suwakami
    doszedlem jeszcze raz po lekturze jego artykulu jak wyostrzyc
    moje foty traktowalem jego akcjami na sam koniec obrobki po zmniejszeniu

wiec ostrzone byly tylko raz

ale dzieki Ewo za uwagi
    pokombinuje dalej z fotami
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Uzależniony

Domyślnie

Ja bym tego typu materiał ostrzył tylko przed zmniejszeniem (i to z umiarem). Taka mała rozdzielczość obrazka nie pozwala na oddanie szczegółów trawy. Albo będziemy mieli "miękko" oddane łąki, albo karykaturalne przeostrzenia.

Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Ja bym tego typu materiał ostrzył tylko przed zmniejszeniem (i to z umiarem). Taka mała rozdzielczość obrazka nie pozwala na oddanie szczegółów trawy. Albo będziemy mieli "miękko" oddane łąki, albo karykaturalne przeostrzenia.
    tak sadze ze chyba trafiles w sedno

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    tak sadze ze chyba trafiles w sedno
    Zawsze możesz działać na odwrót, czemu nie?
    Ale najlepiej zrób na oba sposoby i popatrz.
    Niemniej uważam, że ostrzenie przed zmniejszeniem sensu nie ma, chyba że lekkie, pośrednie, do obróbki. Zmniejszanie zawsze powoduje utratę ostrości, a nad procesem ostrzenia trzeba panować, widzieć, co się robi. Masz suwak - jeździsz i patrzysz na efekt: przeostrzysz, to cofniesz. Az będzie akurat.

Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie nowe foty

foty bez jakiejkolwiek obrobki tonalnej
    jedynie w ostatnim wyrownane level'e

uzyty polar
    zdjecia wyostrzone po zmniejszeniu
    7
    8
    9

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ciągle za dużo wyostrzasz. Dopóki na krawędziach są widoczne jasne obwódki - jest za ostro. W PSie jest narzędzie "inteligentne ostrzenie" albo "maska wyostrzająca". Zrób sobie kilka wersji jednego zdjęcia, posuwakuj na 25%, 50%, 100% i popatrz. porównaj. Na własny użytek staram się nie przekraczać 100%, a jeżeli czuję, że muszę - to znaczy że skopałam ostrośc w kadrze.
    Pamiętaj jednak, że zdjęcie nie musi być ostre jak żyleta, służy do podziwiania, a nie do golenia.
    Ostatnie zdjęcie jest - pomijając przeostrzenie - bardzo ładne, spróbowałabym jednak obciąć kawał dołu z tą jasną plamą odwracającą uwagę i przypadkowym kawałkiem stoku w PD. Zyskałaby także harmonia kadru.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Każdy musi zrobić kiedyś takie zdjęcia, ostre jak żyletka, kolorowe jak landrynki, łamiące serce i duszę. Jak już je zrobi, to ma jedną sprawę z głowy, ma je zrobione. Teraz moze ze spokojem pomyśleć jak je zrobic lepiej. Kompozycja : 1. tak jakbyś nie mógł się zdecydowac co fotografować niebo czy góry, 2. już coś zaczynasz szukać, ale efekt nieciekawy, monotonny, podział w połowie mało pociagający, 3. już sie coś zaczyna dziać, brakuje czegos co by skupiło uwagę, pozwolilo sie zaczepić wzrokowi, a potem znów uciec w dalsze poszukiwania, wystarczył by wędrowiec w kadrze. Chmury wypalone, wystarczyło doklonować kilka obłoczków na wypaleniach, 4. Tu już całkiem nieźle, ale. Podział bliski 50/50, tylko po co. Biały obłok by w zupełności wystarczył, aby zachwycic niebem, to co nad nim jest zbyteczne. Wystarczyło pochylic aparat bardziej do przodu, PD róg bardziej do siebie tak by ścieżka sie tam zaczynała, PG do przodu, LD do tyłu w lewo, taki skręt po przekątnej. Kadr nabrał by dynamiki, góra by się znalazła w LG mocnum punkcie, ścieżka była by linia prowadzącą, dając mocna kompozycję. 5. to zdjęcie mi się podoba, może by trochę przyciąć z prawej, bo kompozycja ucieka na lewo, tyczka stanowi element pozwalajacy uzmysłowić sobie skalę, podobnie kamienie na pierwszym planie 6. uwagi podobne jak przy 4 ce, no i oczywiście przesadzone nasycenie

Co można zrobić : ostrzenie : kwestia ostrzenia zdjęcia do druku i do internetu to zupełnie dwie odmienne kwestie. Do internetu powinniśmy wyostrzyc zdjęcie przed zmniejszeniem, następnie zmniejszać w krokach co 10% i np. co drugi krok lekko podostrzać, doskonale do tego nadaje sie WP Pro Freda Mirandy, tak wyostrzone zdjęcie zachowa odpowiednia plastykę, nie bedzie miało nachalnych obwódek i efektu sprania w szczegółach. Jeżeli chodzi o kolory, to nasycone barwy jak najbardziej lecz bez wywalania w kosmos nasycenia kolorów, jest kilka akcji pomagających tego dokonać np. FM Velvia Pro 16 bit. Działa stopniowo nie powoduje efektu eksplozji barw, można zapanowac nad nasyceniem. Stara dobra zasada jak już cos zrobisz, zmniejsz efekt o połowę. Podczas pracy oko przyzwyczaja sie do nasycenia barw i człowiek zatraca obiektywizm, z reguły połowa tego co zrobimy wystarczy.
    ArtMag

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Te chmury jak na wyciagniecie reki sa Super to wyglada.. Ja chce w gory...
    Na świat spoglądam przez armatę...

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag Zobacz posta
    Każdy musi zrobić kiedyś takie zdjęcia, ostre jak żyletka, kolorowe jak landrynki, łamiące serce i duszę. Jak już je zrobi, to ma jedną sprawę z głowy, ma je zrobione. Teraz moze ze spokojem pomyśleć jak je zrobic lepiej.
    Święte słowa!

Do internetu powinniśmy wyostrzyc zdjęcie przed zmniejszeniem, następnie zmniejszać w krokach co 10% i np. co drugi krok lekko podostrzać (...)
    Uff! Dużo roboty! Ja wołam tiffa z ostrością zero, a ostrzę dopiero na sam koniec, inteligentnym ostrzeniem w PS, po czym zapisuję plik jako jpg. Amatorska robota, ale do moich amatorskich zdjątek wystarczało. Teraz będę miała problem..
    Niemniej dzięki - zapisałam sobie do katalogu "nauki".

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów