Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Brud z matrycy 40D - Gdzie zostaje?

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

olki maja to chyba rozwiązane w taki sposób ze pod matryca jest kawałek taśmy "klejem do góry" do której przykleja sie brud z matrycy............
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

VANT dokładnie i wiem, że tą taśmę można w Olku wymienić...

Zielony zabłysłeś swoja wypowiedzią... bravo!
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Uzależniony

Domyślnie

Można wcisnąć rurę od odkurzacza do środka body, powinno wyssać wszystkie paprochy

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Można wcisnąć rurę od odkurzacza do środka body, powinno wyssać wszystkie paprochy
    nie pisz takich rzeczy bo ktoś gotów uwierzyć :-)

a naprawdę znam z życia przypadek kolegi, który sobie odkurzaczem potraktował kliszaka EOS 5 i potem była migawka do wymiany...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Kielce

Domyślnie

W lustrzance Sigma SD14 zastosowano chyba najlepszy system ochrony przed kurzem - czyli szybkę umieszczoną przed lustrem (czyli tuż za obiektywem). Według mnie taki system jest najbardziej optymalny. Po pierwsze nawet jak coś na nim osiądzie to nie będzie tak widoczne jak milimetr czy mniej (nei wiem w jakiej odległości jest filtr IR przed matrycą) na filtrze IR. Po drugie jak już nazbiera się tego dużo to wyczyścić jest bardzo łatwo i co najważniejsze bez specjalnych nerwów.

Do wad tej metody można zaliczyć niemalże zupełny brak dostepu do matrycy aby ją wyczyścić. No bo w komorze lustra na pewno coś zacznie latać wcześniej czy później. Zadba o to latające i wachlujące lustro. Choć jeżeli body będzie dość sensownie zaprojektowane z uwzględnieniem zabezpieczeń przed kurzem to może nie tak prędko pojawi się tam kurz.
    Chciałbym widzieć takie coś na przykład w Canonie 40D, ehhhh....
    A jeszcze lepiej taki system będzie się sprawował w Panasonicu DMC-G1. No tu to marzenie - nie ma żadnego wachlarza, jedynie migawka.
    PowerShot A610 >> EOS 40D, EF-S 18-55 IS >> od zawsze pasja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    nie pisz takich rzeczy bo ktoś gotów uwierzyć :-)

a naprawdę znam z życia przypadek kolegi, który sobie odkurzaczem potraktował kliszaka EOS 5 i potem była migawka do wymiany...
    Oj nie tylko w analogach sie to zdarzało! :-D

http://canon-board.info/showthread.php?p=34157#post34157
    Camera Obscura

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

a ja delikatnie elektryzuję kartkę papieru - np o bluzę, zdejmuje szkoło i wkładam do komory, przynajmniej te mniejsze paprochy "przyklejają" sie i jest ich mniej.
    //mj

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aszu Zobacz posta
    a ja delikatnie elektryzuję kartkę papieru - np o bluzę, zdejmuje szkoło i wkładam do komory, przynajmniej te mniejsze paprochy "przyklejają" sie i jest ich mniej.
    Wow....
    To dopiero eleganckie rozwiązanie!
    BRAWO!

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Wow....
    To dopiero eleganckie rozwiązanie!
    BRAWO!
    No nie wiem, ładunek elektrostatyczny może być zabójczy dla matrycy (jak każdego urządzenia elektronicznego). Z tego samego powodu odradzane są jonizatory powietrza, które, z tego co czytałem, w komplecie z gruchą rewelacyjnie usuwają zabrudzenia.
    Body, stałki, zoomik

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    Ja widziałem, jak małe krasnoludki zbierają go i wynoszą w workach na śmieci do najbliższego biodegradowalnego pojemnika na odpady komunalne...
    Tylko jest jeden warunek musi być komora na kartę otwarta, bo inaczej nie miałyby którędy wyjść
    Te syfki, które są zrzucane przez aparat z matrycy to są mikroskopijnej wielkości i gdzieś tam sobie leżą, a jak zabrudzisz mocno sprzęt to tylko czyszczenie mechaniczne pomoże.
    Nieważne jaki masz sprzęt, tylko czy potrafisz go właściwie wykorzystać!
    www.fotografialodz.com

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów