Mam od kilku miesiecy 40D i tak zastanawiam gdzie jest zbierany ten syf z matrycy? Czy nie trzeba czegoś co jakiś czas wyczyścić ?
Mam od kilku miesiecy 40D i tak zastanawiam gdzie jest zbierany ten syf z matrycy? Czy nie trzeba czegoś co jakiś czas wyczyścić ?
Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
Brud z matrycy zostaje dalej w komorze lustra, więc po użyciu odkurzacza za jakiś czas przyklei się do niej znowu. Trzeba czyścić, najłatwiej to na żytniej albo w innym serwisie fotosprzętu... a jak się nie boisz to patyczkami do uszu samemu.![]()
EN57D DIGITAL.
40D ma cudowną funkcję czyszczenia matrycy. Ja osobiście kupiłem zestaw HAMA do czyszczenia aparatów i obiektywów jest tam taka mała pompeczka z pędzelkiem z delikatnymi włoskami, i jakieś płyny. Przeczyściłem najpierw starszego brata 20D duża poprawa na matrycy, w 40D, na razie nie miałem jeszcze potrzeby, nie używaj na matryce sprężonego powietrza pod żadnym pozorem.
Canon FF i słoików kilka
Powiedzialbym troche inaczej.Nie uzywaj powietrza innego niz w stu procentach czyste.Sprężone moze byc.Np. w gruszce.Pompeczka słuzy do czyszczenia pędzelka.Nie sadzę aby to byl sprzet do czyszczenia matrycy.Zwrot jakieś płyny tez odpada.Trzeba w tym wypadku dokladnie wiedzieć czego sie używa i stosowac tylko sprawdzone metody .Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 08-07-2008 o 09:17
Nie no jak czyścic to ja wiem... tylko byłem ciekawy gdzie ten brud opada... czy do czegoś jest przyklejany czy co... a jak spada i nadal tam jest to bravo dla canona![]()
Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
Ja widziałem, jak małe krasnoludki zbierają go i wynoszą w workach na śmieci do najbliższego biodegradowalnego pojemnika na odpady komunalne...
Sam używam gruszki, na razie matrycy jeszcze nie czyściłem.
Ale płynem bym jej nie tknął, jakimkolwiek..
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
Trzeba otworzyć klapkę z karty, zdjąć obiektyw i zrobić przeciąg![]()