Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Pytanie do uzytkownikow IMaca

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Pytanie do uzytkownikow IMaca

Witam.

Zastanawiam sie nad zakupem Imaca, posiadam normalnego laptopa ale dotakowo chce zakupic takie cudo, glownie do fotografi oraz projektowania stron www. I tu mam pytanie ,czy cos takiego:

G5 1.8 GHz
    1GB RAM

160GB HDD

naped SuperDrive DVD
    porty USB 2.0,FireWire 400,Ethernet 10/100,mini VGA
    grafika Gforce 5200 64MB VRAM

Czy to pociagnie Ps-a i inne tego typu programy ? Czy jedna szukac czegos mocniejszego, Pytam bo nie mam pojecia o Imacach a wiem ,ze tam troche inaczej z procesorami ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

jbwm
    Guest

Domyślnie

Pociągnie, ale zastanów się czy na pewno chcesz kupić G5. Może lepiej poszukaj czegoś na intelu.

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

napisz ile masz kasy do wydania, też poszukałbym czegoś na intelu, zwłaszcza że były już zdaje się dwa wypusty iMac'a na tym procku więc można znaleźć coś tańszego z drugiej ręki...

wszystko będzie zależało czy wersja 17" czy wystarczy czy jednak 20" a może 24" wersji kilka jest (ja bym stawiał na 20" - cena/jakość), polecam jednak z RAM 2GB daje to jednak trochę komfortu przy PS. Wersje 2Ghz można znaleźć już za około 2-2,5 tys PLN. Sporo możesz się dowiedzieć przeglądając posty na forum http://www.myapple.pl

pozdrawiam
    Paweł
    Ostatnio edytowane przez Pavlik ; 07-07-2008 o 22:21
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hmm, no to mam jeszcze cos takiego :

iMac 20"
    procesor: 2GHz Intel Core Duo (T2500) ("Yonah")
    HDD: 250GB
    Slot-loading 8x SuperDrive (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW)
    2GB RAM
    ATI Radeon X1600, 128MB
    20-inch LCD 280 cd/m 800:1 contrast ratio
    16:10 aspect ratio: 1680 x 1050, 1344 x 840, 1280 x 800, 1024 x 640, 840 x 524, 800 x 500 4:3 aspect ratio: 1024 x 768, 800 x 600, 640 x 480
    AirPort (WiFi), Bluetooth

Chyba lepiej ;-) interesuje mnie ta nazwa przy rodzaju procka "Yonah" Oco chodzi ? ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

to wersja procka: tutaj trochę szczegółów: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=intel_core&strona=6

oraz tutaj:

http://www.myapple.pl/news/12057-yonah-szczegoly.html

osobiście używam macbooka pro, iMaca nie miałem więc nie jestem do końca dobrym informatorem ;-) ale dobrze celujesz OS X to jest to

pawellewandowski.com

Domyślnie

nie pracowałem nigdy na imacach, ale wiem, że idziesz dobrą drogą (OSX) Na pewno intel to przyszłość, na G5 będzie coraz mniej nowych programów (pewnie ps też niedługo przestaną robić na g5).

Z doświadczenia wiem, żę 2GB ramu to mało
    Pkt 8 regulaminu forum

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Kasprzak Zobacz posta

jeśli chodzi o hobbystyczną obrókę foto obleci ;-) aczkolwiek do mac'a można wsadzić ram innych producentów więc za dodatkowe 2GB zapłacimy niewiele a komfort pewnie większy, jakoś nie mogę się zebrać wiec chyba mi nie brakuje

pawellewandowski.com

jbwm
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pavlik Zobacz posta
    jeśli chodzi o hobbystyczną obrókę foto obleci ;-) aczkolwiek do mac'a można wsadzić ram innych producentów więc za dodatkowe 2GB zapłacimy niewiele a komfort pewnie większy, jakoś nie mogę się zebrać wiec chyba mi nie brakuje
    Tylko, że do imaca core duo można włożyć max 2gb ramu, a do core 2 duo max 3gb (do białasów). Nie wiem jak z alu. W najnowszych pójdzie i 4gb.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Kasprzak Zobacz posta
    Eeee tam, nie przesadzaj. Jakoś sobie radziłem na G5dual z 2GB ram i otwieram po 15 tifów 20MB na raz i czkawki nie dostaje.

Nawet CS3 śmiga na laptopie Acer z celeronem 1,86GHz z 2GB ram i DZIAŁA!!! Normalnie mogę retuszować tify z Ds-a na kilku warstwach. Mieli trochę dyskiem w tle, ale normalnie pracuję, na nic nie czekam...

A co do autora wątku - może zakup na raty najtańszego iMack-a? Do tego Aperture2 (niecałe 800 zł) do lekkiego retuszu zwykły PS Elements wystarczy (ok. 350 zł) i masz wypas do zdjęć.

Nie mam przekonania do używanych iMacków więc nie doradzę. Aha kiedyś starsze iMacki miały wadę i łapały kurz pod matrycę! Zostawala taka mgiełka, której nie szło niczym wyczyścić, bo kurz właził pod szybę matrycy. Łatwo sprawdzić na białym tle...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

TRUE, pisząc o 'dodatkowych' myślałem o swoim lapku

pzdr

pawellewandowski.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów