Chyba nadszedł ten czas i ja też zdobyłem się na odwagę, aby nastawić uszy do natarcia.
To moje pierwsze kroki w plenierze z Młodą Parą.
Pienek
Noski
Na ślubnym...
Jezioro
Jezioro II
Riksza
Dodam że młodzi jeszcze nie widzieli![]()
Chyba nadszedł ten czas i ja też zdobyłem się na odwagę, aby nastawić uszy do natarcia.
To moje pierwsze kroki w plenierze z Młodą Parą.
Pienek
Noski
Na ślubnym...
Jezioro
Jezioro II
Riksza
Dodam że młodzi jeszcze nie widzieli![]()
Ostatnio edytowane przez Moris ; 24-03-2006 o 10:00
Coś chyba z balansem bieli nie tak? wyłazi aberacja. To w kościele bym jednak doświetlił żeby tył wyszedł jasny. Na zdjęciu z jeziorem krzaki niebardzo, szczególnie tam na górze dziwnie to wygląda i jak dla mnie mało przemawia że to z ukrycia (a pewnie to miało przedstawiać zdjęcie), pozatym na tej fotce młoda para jest zbyt mała, a to ona ma być głownym motywem zdjęcia.
w skali 1 - 10 dałbym 7![]()
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
riksza mi sie nie podoba. Na pewno jest za ciemne. No i to Na slubnym. Nawet fajnie ze wszystko ciemne a suknia bije bielą ale tabiel chyba za mocno wypalona. Na Zapatrzeni cos sie dzieje z kolorem koszuli.
Na jezioro2 mlody ma pol twarzy w cieniu. Srednio to chyba wyglada.
Ostatnio edytowane przez tpop ; 02-06-2005 o 13:15
Dzięki SNOW, dzięki TPOP ... za konstruktywną krytykę.
Początki są trudne a nikt nie mówił że będzie łatwo![]()
Dodam jeszcze (może na moje wytłumaczenie) tylko tyle że wszystkie w/w fotki były robione kitowym obiektywem. No i że nie shopowałem ich za bardzo.
... więc [ jak w stopce ] będe się pilnie uczył dalej![]()
poczatkowe zdjecia tak sobie. no, ale trafiles slonce, a to najgorszy wrog w tego typu fotografii.
ale ogolnie to nie ma powodu do zmartwienia. kosciol rodzinka ogolnie lyka bo "ona jest taka ladna w bialej sukni, a on taki przystojny" ;-) a te zdjecia z sesji plenerowej masz ciekawe i widac po nich dobry kontakt z modelami. i te fotki z kolei im sie powinny podobac.
czyli mowiac krotko: mlodzi powinni byc hepi i mamusie/tatusie tez. czyli dobre zdjecia :-)
I tak się stało, młodzi są hepi i mamusie też .... :wink:Napisał Akustyk
...mlodzi powinni byc hepi i mamusie/tatusie tez. czyli dobre zdjecia
... gorsza sprawa ze mną bo ja to krytyczny jestem wobec siebie no i wiem że do mojego "hepi" to daleka droga jeszcze.
W związku w powyższym czekam na więcej wskazówek i uwag.![]()
Pozdrawiam
no w tej branzy o to chodzi. dogodzisz klientowi - zarobisz. nie dogodzisz - nie zarobisz. jak sama definicja mowi, jakosc fotograficzna zdjec nie ma tu nic do rzeczy.Zamieszczone przez Moris
oczywiscie, nie mowie, ze wszyscy fotografowie weselni robia gnioty, ale w tej branzy najpierw liczy sie rzemioslo (ostre, nieprzepalone, ze szczegolami i ladnymi minami, nie grymasami) a dopiero potem sztuka
tutaj nie pomoge, bo sie na takich zdjeciach kompletnie nie znam. zastanow sie co chcesz takimi zdjeciami osiagnac i jakie historie chcesz opowiadac. przy sprzecie klasy 10D/20D w zasadzie kwestie techniczna rozwiazuje Ci aparat/obiektyw (ostrosc, kontrast, oddanie szczegolow) - no chyba, ze jestes wybitnie zdolny inaczej ;-) ale jesli nie jestes, to mozesz sie nia nie przejmowac i skoncentrowac na tzw. "stronie artystycznej" zdjec, czyli po prostu kombinowac co chcesz pokazac. bo "jak" nie jest problemem - tylko trzeba aparat opanowac i troche ksiazek na ten temat poogladac, ew. probujac kopiowac czyjes pomysly, zeby nabrac wprawy... po jakims czasie wejdzie Ci w krew i zaczniesz robic po swojemu...Zamieszczone przez Moris
a tego to akurat nie widac. Co do jakosci obrazu raczej przyczepic sie nie mozna.Zamieszczone przez Moris
Zdjęcia robiłeś w RAW ?
Jeśli tak ,to podejrzewam, że można je zupełnie inaczej skonwertować.
Na przykład RawShooter Essentials bardzo ładnie wyciąga światła z cieni. Poza tym później w PS przy pomocy shadow/highlight i innych narzędzi można fotkę zrobić na "bajkową" ;-)
Dzięki, to dla mnie już dużo :smile:Napisał Tpop
...a tego to akurat nie widac. Co do jakosci obrazu raczej przyczepic sie nie mozna.
Tak robiłem w RAW, pewnie na moje szczęście bo teraz będzie można kombinować jak tylko skumam co z czym i jak.Napisał Bogunow
Zdjęcia robiłeś w RAW ?
Chociażby RawShooter Essentials 2005 1.1.3 za co dzięki Bogunow.
Ryzykowałembo zawsze mogłem z manuala i RAW-a zrezygnować ... ale nie sobie pomyślałem, przecież ambitny jesteś
Jeśli by kto mógł, miał ochotę pomóc to mogę RAW-a podesłać żebym miał wzór do naśladowania np. w PDF-ie.
Byłbym dziwięczny.