Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Wyzwalanie kilku aparatów w tym samym momencie za pośrednictwem gorącej stopki ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Włóż sobie do 350d wtyczkę mini-jack 2.5mm i zewrzyj dwa z trzech kabelków. Jeżeli uważasz to za elektronikę potrzebującą prądu, to pozdrawiam.
    ale taki transoptor o którym pisali prędzej chyba potrzebuje zasilania.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Ale jak masz go na kablu to możesz dać wszystkie transoptory razem i zasilać z jednego miejsca, a jakbyś każdy na przy aparacie montował i chciał zdalnie odpalać przez podczerwień to by skomplikowało całość jeśli chodzi właśnie o zasilanie..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Mi chodzilo o wyzwalanie z uzyciem transoptora wlasnie. A skoro wszystko na kablu z zasilaniem to po co transoptor ? zwykly przekaznik kontaktronowy wystarczy dla separacji przeciez

Jesli to maja byc odpalane dwa aparaty w kolejnosci 1-2-1-2-1-2-1-2 to wystarczy zbudowac przezutnik z kilku elementow, wpakowac w to wlasnie dwa przekazniki kontaktronowe i gotowe, czestotliwosc mozna regulowac przerzutnikiem, gniazda w aparatach jest odizolowane przekaznikami i co chciec wiecej ?

No chyba ze chodzi o wiecej aparatow:wink:
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 10-07-2008 o 10:15

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Mi chodzilo o wyzwalanie z uzyciem transoptora wlasnie. A skoro wszystko na kablu z zasilaniem to po co transoptor ? zwykly przekaznik kontaktronowy wystarczy dla separacji przeciez

Jesli to maja byc odpalane dwa aparaty w kolejnosci 1-2-1-2-1-2-1-2 to wystarczy zbudowac przezutnik z kilku elementow, wpakowac w to wlasnie dwa przekazniki kontaktronowe i gotowe, czestotliwosc mozna regulowac przerzutnikiem, gniazda w aparatach jest odizolowane przekaznikami i co chciec wiecej ?

No chyba ze chodzi o wiecej aparatow:wink:
    Dlatego też pytałem autora o ilośc aparatów, dla 2ch to można zrobić na przekaśniku 2 stykowym i wyzwalać na zmianę , opcji jest mnóstwo.. a transoptory dlatego że czas opóźnienia/zadziałania jest sporo mniejszy - przynajmniej jek testowałem swój sterownik do aparatu to pomiary wykazywały za duży shutter lag jak był w użyciu przekaźnik, można użyć co prawda małych przekaźników telekomunikacyjnych kontaktronowych ale chyba cena transoptora jest niższa.. Generalnie możliwości jest dużo.. ja zrobiłem sobie wyzwalanie z pilota z kodem RC5 (dowolny z możliwością nauki,) jakieś timery itp pierdółki, jak będę miał trochę czasu to sobie jeszcze dorobię sterowanie lampami i fotocelę z synchronizacją na 2gi błysk - tylko ten czas trzeba mieć.. na razie od półtora roku piszę artykuł do Elektroniki Prakrycznej na temat tego co mam ..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Dlatego też pytałem autora o ilośc aparatów
    Docelowo zastanawiałem się jak robią slow-motion aparatami np w matrixie, oraz drugi pomysł : eventy sportowe na 2x body, jedno szeroki plan na akcję na boisku/etc, a drugie : tele na zbliżenia + wyzwalanie pierwszego body w tym samym momencie.

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ja zrobiłem sobie wyzwalanie z pilota z kodem RC5 (dowolny z możliwością nauki,)
    Ja też, ale bez nauki tylko po kolei przeszukiwałem wszystkie przyciski ręcznie wraz ze zmianą kodów systemów. Miałem szczęście, bo najbliższy przycisk jest na kodzie 067

A i jeszcze jedna wada : mały zasięg - 3m mi działa ten pilot (może jednak za mało na niego wydałem )

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z tego co pamiętam, to w 350D naciśnięcie spustu migawki da się poznać również na złączu wężyka. Sprawdzę to w domu.

Możliwe, że styki gniazda wężyka są po prostu połączone z odpowiednimi stykami spustu migawki ale sprawdzę to. Jeśli tak rzeczywiście jest to dwie 350-ki da się sprząc razem po prostu łącząc je ze sobą stereofonicznym kabelkiem z dwoma jackami 2,5 mm
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

i tak jesli chodzi o zawody, to skonczycie z zakupem pocketow
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A nie... Działa na zasadzie przekaźnika - jak pojawi się prąd na wejściu, to robi przy okazji za zasilanie
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Problem w tym, że (bynajmniej mi) nie do końca wiadomo jak jest rozwiązany mechanizm spustowy wewnątrz aparatu - podłączajac wężyk i naciskając spust robisz zwarcie. Coś się zwiera z masą. Ale co?
    Na pewno nie delikatny procesor bo to gniazdo przeżyło moje eksperymenty. Wejście to jest podciągnięte delitatnie do zasilania, koło 3V na nim jest. Spokojnie można się bawić.

Cytat Zamieszczone przez gacek Zobacz posta
    A to nie jest czasem tak, że na stopce mamy właśnie zwarcie styków, a nie napięcie?

Transoptor.
    Powinno banglać

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to w 350D naciśnięcie spustu migawki da się poznać również na złączu wężyka. Sprawdzę to w domu.
    No i da się poznać ale nie tak łatwo.

Cytat Zamieszczone przez gacek Zobacz posta
    A nie... Działa na zasadzie przekaźnika - jak pojawi się prąd na wejściu, to robi przy okazji za zasilanie
    Niestety nie masz racji. Obie strony transoptora muszą być w jakiś sposób zasilane.

Z wstępnych przemyśleń pod jednym warunkiem powinno zadziałać takie coś: Uzywasz transoptora z wyjściem tranzystorowym. Łączysz w szereg:
    styk stopki - (katoda) dioda transoptora (anoda) - rezystor - (+) bateryjka np 3V (-) - masa stopki.

A po drugiej stronie transoptora łączysz emiter tranzystora z masą styku wężyka, kolektor ze stykiem spustu.

No i coś trzeba wykombinować ze stykiem uruchamiającym AF.

Rezystor trzeba dobrać tak, aby R = (U_bateryjki - 1V)/I_transoptora. I_transoptora trzeba dobrać eksperymentalnie, zaczynając od np 1mA. Jak nie będzie działało to trzeba go zwiększać.

EDIT:
    Acha, no i ten warunek. Warunek jest taki, że długość trwania zwarcia na stopce jest wystarczająca do tego, aby aparat załapał. Jeśli nie, to trzeba już zmajstrować elektronikę. Po napięciach na złączu wężyka w 350D można poznać moment i głębokość wciśnięcia spustu. Prosty układzik z jakimś ATiny i by działało.

No i na początku moim zdaniem można spokojnie spróbować połączyć masę wyzwalacza z masą stopki a styk wyzwalacza ze stykiem stopki, na wszelki wypadek przez jakiś rezystor, 1k na przykład.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 11-07-2008 o 09:35
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Niestety nie masz racji. Obie strony transoptora muszą być w jakiś sposób zasilane.
    Racja, kurcze, późną porą pisałem i zapomniałem, o czym sam mówiłem :P Że stopka robi zwarcie, a nie podaje swoje napięcie. Wstyd

Za to oznaczałoby to że cały układ i tak nie jest potrzebny. Odważył się ktoś już podłączyć bezpośrednio stopkę i gniazdo wężyka?
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów