Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Wyzwalanie kilku aparatów w tym samym momencie za pośrednictwem gorącej stopki ?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wyzwalenie przez transoptor chodzi "na hama" , ja dałem na wszelki wypadek rezystor 1k bodajże bo nie lubię gdy nie ma zabezpieczenia ale bez rezystora też działa..
    Ja zrobiłem to na dwóch fransoptorach bo tak było najszybciej i najtaniej..
    Ja robiłem to na atmega 32 bo miałem LCD i całe menu ekranowe
    a najlepiej to by było rozpatrywać konkretny problem a nie akademickie rozważania o wyższości świąt..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No problem chyba jest bardzo konkretny
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Na dniach dorwe kumpla ktory ma troche sprzetu elektronicznego typu miernik pracujacy z wysoka czestotliwoscia podlaczany do kompa, oscyloskopy itp i postaram sie sprawdzic co jest na stopce (czy wogole jest napiecie czy zwykle zwarcie do masy) i co dokladnie sie dzieje ze zlaczem wezyka przy zwarciu

Ewentualnie jesli ktos ma lampe zewnetrzna to moze sprawdzic czy da sie ja odpalic poprzez samo zwarcie pinow, jesli tak to raczej na 100% na stopce jest zwarcie poprostu i mozna to spokojnie pociagnac do gniazda wezyka spustowego
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 12-07-2008 o 11:03

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Na dniach dorwe kumpla ktory ma troche sprzetu elektronicznego typu miernik pracujacy z wysoka czestotliwoscia podlaczany do kompa, oscyloskopy itp i postaram sie sprawdzic co jest na stopce (czy wogole jest napiecie czy zwykle zwarcie do masy) i co dokladnie sie dzieje ze zlaczem wezyka przy zwarciu

Ewentualnie jesli ktos ma lampe zewnetrzna to moze sprawdzic czy da sie ja odpalic poprzez samo zwarcie pinow, jesli tak to raczej na 100% na stopce jest zwarcie poprostu i mozna to spokojnie pociagnac do gniazda wezyka spustowego
    da sie ja odpalic. dokladnie tak to dziala. zwierasz dwa piny i ona strzela.
    wezyk jest bardziej skomplikowany. dokladnie skomplikowany bardziej o jeden kabel.
    lampa leci na kablu mono (drut+ekran), wezyk na stereo (dwa druty+ekran).
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wezyk leci na 3 zyly bo jedna zyla + ekran to ustawianie AF, druga zyla + ekran to wyzwolenie migawki I z tego co testowalem to laczac wlasnie ta druga zyle + ekran ustawia sie ostrosc i robi zdjecie naraz tak jak spust w aparacie

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jakbym już robił to co sobie zamyśliłem (stopka - gniazdo wężyka), to na żyle AF + ekran dałbym przełącznik zwykły. AF niepotrzebny, bo tak czy siak nie byłoby ruszania aparatem, więc Pre-Focus i switch na MF. Wtedy (po ustawieniu wszystkiego w menu itp) zwieracz żyły AF i ekranu włączony, i już aparat jest w trybie natychmiastowej gotowości do zwarcia przez drugą żyłę i ekran podłączone do stopki.

Z pomiarami byłoby bardzo miło, bo ja takimi zabawkami niestety nie dysponuję

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z powodu meganudy zaryzykowałem :
    http://micles.neostrada.pl/slave_camera.png
    I działa. Nic się nie spaliło (tzn nie wiem bo nie mam wglądu do wewnątrz aparatu), można robić.

Od razu mając już kabel pc=microjack sprawdziłem, czy zestaw będzie działał z ogólnostosowanym chińczykiem (google > radio flash trigger/wyzwalacz radiowy). Znowu sukces, chińczyk wytrzymał 3V z gniazda wężyka spustowego 350d.

Zatem podsumowanie :

Stopka na aparacie "tylko zwiera", gniazdo wężyka przepuszcza sobie przez zwartą stopkę swoje 3V i "wyczuwa zwarcie" powodując odpalenie aparatu.

Odbiornik chińczyka podłączony przez gniazdo pc do gniazda wyzwalacza aparatu wyzwala aparat zarówno
    1) po naciśnięciu przycisku "test" na nadajniku,
    2) po zrobieniu zdjęcia drugim aparatem, na którego stopce jest nadajnik chińczyka

Od razu mówię, że nie gwarantuję powtarzalności mojego sukcesu, tak zapobiegawczo, jakby ktoś sobie coś popsuł

EDIT : czy ktoś może potwierdzić moje wyobrażenia na temat wpięcia męskiej końcówki jacka 3.5mm mono do przejściówki 3.5mm > 2.5mm stereo. Wydaje mi się, że przy takim zabiegu zwarte będą na stałe "masa" i "środkowy pierścień" wtyczki 2.5mm?

Drugie pytanie, bo nie chce mi się sprawdzać czujnikiem
    Tak na szybko, czy ktoś może pamięta który pin jacka 2.5mm wyzwalacza odpowiada za "wciśnięcie spustu do połowy", a który do "wciśnięcia spustu do końca".
    Ostatnio edytowane przez micles ; 27-07-2008 o 22:44

olinek2
    Guest

Talking

Na gorącej stopce nie ma żadnego napięcia. Jest tam zwykły transoptor (optotriak i dioda podczerwona). Zapewnia izolację elektroniki aparatu od lampy. Stąd zjawisko blokowania się w przypadku niektórych lamp błyskowych i złej polaryzacji na stopce. Tyczy się to wszystkich nowych cyfrowych EOSów z mozliwością obsługi lamp wysokonapięciowych.
    Do wyzwolenia innych aparatów skleciłbym układ jak do kostki synchro, z tym, że transoptor z optotriakiem zamieniłbym na transoptor z tranzystorem. Zwierałby on kabelek od pilota.
    Pozdrawiam ze Świnoujścia,
    W razie problemów służę pomocą
    Olek "Olinek2"

EDYTA:
    Tak z mono masz rację, na stałe wciśniesz spust do połowy.
    Co do zwierania i funkcji:
    http://www.pbase.com/judhi/eosremote
    Ostatnio edytowane przez olinek2 ; 21-08-2008 o 01:20

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów