Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: [Intgar] Samotność

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Intgar Zobacz posta
    Kubaman: Wybacz, że uraziłem Twoje poczucie estetyki
    Intgar! Wyluzuj!
    Są dwa główne powody pokazywania zdjęć na CB - żeby się pochwalić i żeby się czegoś nauczyć dzięki koleżeńskiej krytyce. Pochwalenie się trzeba zaznaczyć na wstępie i ma człowiek spokój, nikt nie krytykuje.
    W drugim przypadku należy się przygotowqać na krytykę, czasem Ci ktoś powie sympatycznie, czasem złośliwie, czasem nawet wrednie, ale nie ma się o co obrażać. Jakkolwiek ludzie chwalą czy krytykują moje zdjęcia, powiem Ci to, co często powtarzam: z niesłusznym chwaleniem moich zdjęć spotkałam się wiele razy, z niesłuszną krytyką jeszcze nie.
    Nie uraziłeś wcale estetyki Kuby, raczej niedoceniłeś krytyki Kolegi, który poświęcił Ci swój czas i wiedzę, bo to dobry fotograf. Tyle że cięty w słowach, ale co on - dobra ciotka, czy jak?

Pozostałym dzięki za słowa krytyki.
    A Kubie nie?

Do rzeczy: poza porządnym programem do obróbki przydałoby Ci się trochę wiedzy o kompozycji malarskiej oraz przyjęcie zasady, że zjęcia plenerowe robi się, gdy słońce jest nisko nad horyzontem. W godzinach południowych kontrast jest taki, że zabije Ci najładniejszy motyw.
    Spróbuj powtórzyć to zdjęcie o świcie, bo motyw jest ciekawy. Umieść nagrobek Mohameda w mocnym punkcie (brak absolutnie powodu kadru centralnego) i poeksperymentuj z przysłoną, w domu wybierzesz. Ja bym nawet zaryzykowała ramię krzyża w nieostrości najeżdżające na część półksiężycowych motywów.
    Jeżeli trafisz na ładne, poziome światło - nawet picasa Ci wystarczy, zmniejszysz, podostrzysz i to wszystko co trzeba.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ewa: Dzięki za rady. Pokombinuję, muszę się jeszcze sporo nauczyć.

Co do pierwszej sprawy, sposób krytykowania świadczy o człowieku. To, że ktoś jest świetnym fotografem nie zwalnia z savoir-vivre'u, bo jak widać na Twoim przykładzie, obie cechy można bez trudu łączyć.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Intgar Zobacz posta
    To, że ktoś jest świetnym fotografem nie zwalnia z savoir-vivre'u, bo jak widać na Twoim przykładzie, obie cechy można bez trudu łączyć.
    Dzięki, ale mylisz się - ja nie jestem żadnym fotografem, a zwłaszcza w porównaniu z Kubą . Pisać zaledwie umiem o tym co "widzi mi się", ale weź i to zrób aparatem człowieku!!
    Tu sobie możemy łapki podać.
    A Kuba to robi.
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 23-07-2008 o 13:26

Uprawnienia umieszczania postów