Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Mini-test programów do interpolacji rozdzielczości zdjęć

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Exclamation Mini-test programów do interpolacji rozdzielczości zdjęć

Witam,

jestem tu nowy, do tej pory jedynie czytałem forum. Tym razem zarejestrowałem się i postanowiłem od razu coś naskrobać... nie bijcie mocno .

Trudno nazwać to testem, ale zrobiłem małe porównanie możliwości trzech narzędzi:

1. Adobe Photoshop CS,
    2. Extensis pxl SmartScale 1.0 / Plug-In do Photoshopa ($199.95),
    3. LizardTech Genuine Fractals PrintPro 3.5.1 / Plug-In do Photoshopa (wersja 4.0 za $159.00),

którymi można zrobić resampling zdjęć. Wszystkie są dostępne w wersiach trial lub tryout. Tego typu programy nie znajdują dużego zainteresowania bo są drogie i mało kto robi tak duże wydruki, żeby musiał interpolować rozdzielczość pliku do np. 400%. Ale może akurat ktoś kiedyś będzie potrzebował coś takiego zrobić i będzie jak znalazł ;-).

Zestawienie pod adresem:
    http://www.diodak.wha.la/temp/canon_...nterpolowanie/

EDIT: przerzuciłem stronę na swój hosting bez bannerów .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 07-08-2007 o 04:47
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Fajnie, fajnie tylko:
    1. Strona poprawnie u mnie otwiera sie tylko w IE. W Operze i FireFoxie pojawia sie sam kod - strona jest wyswietlana nieporawnie

2. W IE strona wyswietla sie poprawnie, ale linki do wynikow testowych nie dzialaja
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wyglada na to ze ten LizardTech Genuine Fractals PrintPro jest najlepszy. Bardzo pozyteczny tescik, dziekujemy.

Ps. 1: Jak bedziesz mogl zrobic takie samo porownanie ale z innym zdjecie byloby super...
    Ps. 2: Moze glupia prosba, ale czy G. Fractals moze byc pod PS CS ?? Najbardziej chcialem porownac mozliwosci tych 2-ch programow a jak myszka najezdzam na PS'a to musze ja przeciagnac przez SmartScale i trudno wylapac roznice...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

szczerze mowiac robiac powiekszenia do wystawy nie zglebialem zbytnio tajnikow interpolacji.. po prostu w szopie (CS) powiekszylem rozmiar zdjecia do 70cm i dalem 300dpi... wyszlo w druku naprawde zarypiscie

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Thumbs up

Tescika bardza fajna jest, na pewno sie przydaa a co do strony to polecam zajrzec tu:
    http://validator.w3.org/ i bedzie wszystko OK

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

mnie zastanawia jak mają sie wyniki tego testu do rzeczywistości bo powiększać można sobiena monitorze, ale ogląda się przeważnie na papierze i chyba dopiero test organoleptyczny wy wykazał wygranego .

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

przeciez Czacha napisał
    Cytat Zamieszczone przez Czacha
    . po prostu w szopie (CS) powiekszylem rozmiar zdjecia do 70cm i dalem 300dpi... wyszlo w druku naprawde zarypiscie
    wnioskuje ze powiekszajac w GF bedzie zarypiscie^2

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Dziękuję, nie otwiera się w FF

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Jurku, a jaka przegladarke masz ?? Bo mi na MS Explorer otwiera sie bez zadnych problemow.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Ojej ale marudzisz ... przeciez nie kazda osoba zajmujaca sie fotografia musi znac sie tez na tajnikach tworzenia stron WWW pod rozne przegladarki.
    Odpal raz IE nic Ci sie przeciez nie stanie.

Co do powiekszania to faktycznie wyniki uzyskane GF robia wrazenie.
    Pytanie jeszcze jak robione bylo powiekszenie w PS bo jak nie od dzisiaj wiadomo zrobienie 4krotnego powiekszenia od razu daje duzo gorsze rezulataty niz zrobienie tego samego stopniowo (co zreszta opisuje chociazby Scott Kelby). Warto byloby dodac plik wynikowy zrobiony wlasnie ta metoda czyli za kazdym razem 110% oryginalu - lacznie 40x trzeba bedzie zastosowac operacje.

Ale jakby nie bylo test fajny

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów