Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Mini-test programów do interpolacji rozdzielczości zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Dziękuję, nie otwiera się w FF
    Ojej ale marudzisz ... przeciez nie kazda osoba zajmujaca sie fotografia musi znac sie tez na tajnikach tworzenia stron WWW pod rozne przegladarki.
    Odpal raz IE nic Ci sie przeciez nie stanie.

Co do powiekszania to faktycznie wyniki uzyskane GF robia wrazenie.
    Pytanie jeszcze jak robione bylo powiekszenie w PS bo jak nie od dzisiaj wiadomo zrobienie 4krotnego powiekszenia od razu daje duzo gorsze rezulataty niz zrobienie tego samego stopniowo (co zreszta opisuje chociazby Scott Kelby). Warto byloby dodac plik wynikowy zrobiony wlasnie ta metoda czyli za kazdym razem 110% oryginalu - lacznie 40x trzeba bedzie zastosowac operacje.

Ale jakby nie bylo test fajny

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poprawiłem trochę kod strony, dodałem linki do plików wynikowych i zmieniłem .asp na .html
    http://www.diodak.wha.la/temp/canon_...nterpolowanie/

EDIT: przerzuciłem stronę na swój hosting .

Teraz powinno byc już dobrze w FF (dajcie znać bo nie mam u siebie), na Macu też wyświetla się prawidłowo.

Co do uwag... Polaco zamieniłem kolejność jak proponowałeś. Może ktoś chce podesłać jakieś inne zdjęcie?

Inspiracją do testu był... Czacha a dokładnie jego powiększenia na wystawę (niestety nie widziałem). Zastanawiałem sie, jaka rozsądną interpolację da się zrobić na komputerze ;-).

przemo_21 - może się pokuszę i napiszę o swoich odczuciach jak zobaczę efekty "na papierze".
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 07-08-2007 o 04:48
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Poprawiłem trochę kod strony, dodałem linki do plików wynikowych i zmieniłem .asp na .php.
    http://lucas02.republika.pl/foto/res...ample_test.php
    Teraz powinno byc już dobrze w FF (dajcie znać bo nie mam u siebie), na Macu też wyświetla się prawidłowo.

Co do uwag... Polaco zamieniłem kolejność jak proponowałeś. Może ktoś chce podesłać jakieś inne zdjęcie?

Inspiracją do testu był... Czacha a dokładnie jego powiększenia na wystawę (niestety nie widziałem). Zastanawiałem sie, jaka rozsądną interpolację da się zrobić na komputerze ;-).

przemo_21 - może się pokuszę i napiszę o swoich odczuciach jak zobaczę efekty "na papierze".
    A co ze sposobem powiekszania w PS ze tak ponowie pytanie ? Od razu dales 400% czy robiles krokami po 110% ?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zapomniałem dopisać... Zdjęcia w teście powiększałem od razu do docelowych rozmiarów. Czytałem, że PS najlepiej radzi sobie z interpolacją "schodkową" i zrobiłem też tak jak mówisz co 10%. Jak się okazało metoda ta jest użyteczna tylko do 200% i z jedną małą uwagą - zdjęcie wygląda IMHO trochę za bardzo przerysowane (powstaje jaśniejsza obwódka wokół kontrastowych krawędzi) dlatego nie umieściłem ich w teście.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Odpal raz IE nic Ci sie przeciez nie stanie.
    Austriackie gadanie. FF nie jest jakąś egzotyką na rynku, skoro nawet ten badziewny Bank Millennium musiał się do niej dostosować

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Diodaku drogi, ja bym bardzo chętnie obejrzał Twój test, ale do najbliższego komputera z przeglądarką inną niż "jedyna słuszna z Redmond" mam jakiś kilometr... Mógłbyś chociaż zrobić coś w rodzaju "save as HTML" i wrzucić ponownie? Albo, na początek, zmień chociaż rozszerzenie na .html.

Problem polega na tym, że a) serwer nie udostępnia ASP/PHP, b) serwer interpretuje rozszerzenie pliku i wystawia odpowiedni Content-Type (text/plain) na jego podstawie. I dowolna przeglądarka poprawnie implementująca standard nie ma prawa tego wyświetlić

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Poprawiłem trochę kod strony, dodałem linki do plików wynikowych i zmieniłem .asp na .php.
    No więc na FF nic się nie zmieniło, czyli nadal nie wyświetla :-(

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Na Macu otwiera sie prawidlowo ale tylko w Safari. W Firefoksie nadal nie dziala.

A sam test ciekawy...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Republika nie udostepnia php na swoich kontach więc nie wyświetla prawidłowo .php - plik jest w rzeczywistości zwykłym html-em, ale nie chciałem, zeby wyskakiwał banner reklamowy :wink:. Muflon zmieniłem na .html i teraz musi być OK.
    http://www.diodak.wha.la/temp/canon_...nterpolowanie/
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 07-08-2007 o 04:48

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Tak też i jest
    Edit: Jaki banner? Ja nic nie zauwazyłem

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów