Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Wątek: EF 24-70/2.8

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    To musisz podpiąć parę porządnych obiektywów i zrewidować poglądy
    Chcesz powiedzieć, że w tych Twoich dwóch wzorcowych szkłach jakość przy największym otworze jest taka sama (a może lepsza?) jak przy mniejszym o jeden stopień?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    To musisz podpiąć parę porządnych obiektywów i zrewidować poglądy
    Chcesz powiedzieć, że w tych Twoich dwóch wzorcowych szkłach jakość przy największym otworze jest taka sama (a może lepsza?) jak przy mniejszym o jeden stopień?
    Taka sama to nie jest nigdy (choćby ze względów czysto fizycznych jak by ktoś to próbował zmierzyć), ale różnica jest - przynajmniej dla mnie (a w przypadku co najmniej jednego z nich dla szeroko pojetego ogółu) - jest minimalna. Żeby nie było to mam z jednego i z drugiego masę dużych powiększeń zdjęć robionych na pełnych dziurach.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Taka sama to nie jest nigdy (choćby ze względów czysto fizycznych
    To chciałem przeczytać :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a jak do tego ma się odpowiadające szkło Sigmy? bo wiem że też istnieje, ale nikt o nim nigdy nie wspomina, tylko tamron i tamron..

ostatnio np. dorwałem na photo.net porównanie jakiegoś gostka, ewidentnioe pokazujące że canon 28-135 IS (który pokrywa interesujący nas zakres) był zdecydowanie, naprawdę zdecydowanie ostrzejszy od tamrona...
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    a jak do tego ma się odpowiadające szkło Sigmy? bo wiem że też istnieje, ale nikt o nim nigdy nie wspomina, tylko tamron i tamron..
    Ja mam Sigmę 28-70/2.8 EX - kupiona za 300$ w Adoramie. Coś tam nawet na tym forum pisałem - generalnie bardzo przyjemna, na pełnej dziurze powiedzmy że średnio ostra ;-), lekko przymknięta jest bardzo dobra, miewa kłopoty pod światło no i rozmiar filtra 77 mm. Teraz wyszła chyba nowa wersja, mniejsza rozmiarami z średnicą filtra bodajże 67 mm. Generalnie jestem z niej zadowolony.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja mam Sigmę 28-70/2.8 EX - kupiona za 300$ w Adoramie...
    Zapomnieliście, że istnieje jeszcze Tokina 28-70 i jej nowsza wersja 28-80/2.8. To prawdziwy czołg , czyli inaczej to, co tygrysy lubią najbardziej!
    Pisał mi kolega, że jak mu ją synek zrzucił ze stołu na szynę po której suwają się drzwi, to obiektyw przeżył, a szyna nie
    Nie rozumiem skąd u niektórych to dążenie aby obiektyw w lustrzance był mały i lekki

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Nie rozumiem skąd u niektórych to dążenie aby obiektyw w lustrzance był mały i lekki
    nie zawsze pancerny znaczy praktyczny - klamotem raczej nie robi się przyjemnych zdjęć, a rzucanie obiektywem to dość żadki sport

no ale proszę kolegów o jakieś konkrety - może zdjęcia do porównania albo linki. jestem ciekaw, czy to porównanie 28-135 IS było rzetyelne i jak to się ma do sigmy czy tokiny
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Byc moze dlatego ze Tamron jest lepszy?

ostatnio np. dorwałem na photo.net porównanie jakiegoś gostka, ewidentnioe pokazujące że canon 28-135 IS (który pokrywa interesujący nas zakres) był zdecydowanie, naprawdę zdecydowanie ostrzejszy od tamrona...
    Zalezy od ilosci USM
    A powazniej - widzialem fotki z 28-135 po solidnej obrobce lacznie z wyostrzaniem... i byly mniej ostre (exifa tez widzialem - nie poruszone) od fotek z Tamrona po lekkim USM rzedu 60% .
    Poza tym... testy na photozone.de rowniez wskazuja na przewage Tamrona.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Byc moze dlatego ze Tamron jest lepszy?
    Słowo lepszy potrafi mieć różne oblicza. Już kiedyś na grupie newsowej dawałem ten przykład: który samochód jest lepszy - czy ten, który rozpędza się do 100 km/h w kilka sekund, czy też ten, którego silnik dociera się dopiero po 500 000 km?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

lepsza jakosc optyczna od Sigmy czy Tokiny bedzie mial Tamron.. jednak jakosc wykonania z kolei przemawia za Tokina o dziwo - przy analogu Tokina jest jednym z najlepszych obiektywow o takiej jasnosci.. a gdy przypina sie ja do cyfry, caly czar pryska..

obiektywy z tzw. "gornej polki" moga swobodnie pracowac na max. otwartej przyslonie, nie tracac na jakosci.. taki juz ich urok oczywiscie przymkniecie ich o 2-3 dzialki da jeszcze lepsze rezultaty.. ale nawet bez domykania, sa duzo lepsze niz amatorskie obiektywy domkniete do 11'tki ;-)

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów