I sie wlasnie zastanowilem po co mialoby dzialac... przeciez takie potwierdzenie nastawienia ostrosci mialoby taka precyzje jak AF... a chyba nie po to uzywa sie MF by miec AF ?Zamieszczone przez Czacha
![]()
I sie wlasnie zastanowilem po co mialoby dzialac... przeciez takie potwierdzenie nastawienia ostrosci mialoby taka precyzje jak AF... a chyba nie po to uzywa sie MF by miec AF ?Zamieszczone przez Czacha
![]()
no to jest logiczne właściwie![]()
[fotolog] faj3r.blogspot.com
[galeria] www.tgf.art.pl
----
EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC
Osobiście to bym nie chcial aby w manualu cokolwiek poza okiem potwierdzalo mi nastawienie ostrosci.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
A manualne ostrzenie obiektywami M42 (z zalozenia konstrukcyjnego - manualnymi) moze byc niecelowe?Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jak podpinasz taki obiektyw to chyba wiesz co robisz, a nie narzekasz "a bo mi nie potwierdza ostrooosciii".
Dlatego ja uwazam:
- potwierdzanie ostrosci dla M42 jest nielogiczne
- proby manualnego ostrzenia na gladkiej matowce sa kiepskie
= nie kupuje M42 do 10D, ale kupie ich kiedys kilka do mojej Praktiki (jak ja w koncu naprawie), ale do 10D i tak podepne je - ot tak, dla zabawy 8)
Chodzi przecież o to, że można kupić świetne tanie szkła M42 (np. mój sonnar w stopce) i jedyny minus to ostrzenie, bo tak jak mówisz, na matówce 300d to można łatwiej umrzeć (mi bardziej przeszkadza rozmiar niż gładkość).Zamieszczone przez Vitez
I ten minus jest wart zastanowienia. Po co komu swietne, ostre szkla jesli na gladkiej matowce moze nie udac mu sie na tyle dobrze wyostrzyc by wykorzystac w pelni jakosc tych szkiel?
Btw ladny offtop![]()
canon oraz inne marki robiac system AF nie braly pod uwage ludzi ktorzy uzywaja M42.. ot.. ktos wynalazl przejsciowke z ktora mozna uzywac tych obiektywow... ten sprzet nie jest dedykowany do takich obiektywow .. widziales gdzies w instrukcji swojego canona cos o przejsciowkach i optyce m42? wiec w czym problem... ? nie robi sie czegos czego sie wogle nie zaklada - dla canona to zaden biznes ze ktos kupil sonnara zamiast ef 135L ... prawda? wiec pretensje (tak to odbieram - moze zle ;-) ) Tomku zachowaj dla siebie... bo sa absurdalne i rece opadaja jak sie je czyta ;-)
Vitez, zgadza się. Właśnie o to chodzi.
Czacha, ja stwierdzam fakt i mówie, że byłbym zadowolony, gdyby było inaczej. W zasadzie taka opcja może istnieć i jej brak jest najprawdopodobniej celowy. O co ci chodzi? Jakie pretensje?
[ Dodano: 20-11-04, 12:20 ]
BTW. Jakby nowy Canon przestałby obsługiwać wszystkie Sigmy i Tokiny itd i reczipowanie nie pomagało, to też wzruszyłbyś ramionami i dziwił się, że niektórym się to nie podoba?
ale sigmy i tokiny sa robione dla systemu AF... a sa tez dla systemu FD... i nikt od FD nie placze ze nie pasuja ich obiektyw do EF.. a co dopiero ze M42 nie ma potwierdzenia ustawiania ostrosci ;-)
a moze niech jeszcze przyslone maja automatycznie domykana?![]()