Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: zdjęcie grupowe, ostrość

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie zdjęcie grupowe, ostrość

Niedawno zrobiłem na weselu ustawiane zdjęcie dużej grupki osób (300D + Kit bo z Tamrona 28-75 zabrakło szerokiego ). Ustawienie to 1/60, f/4.5.
    Zdjęcie wyszło prawie całkiem nieźle tylko jedno ale... osoby w centrum kadru są ostre (na nie łapałem ostrość) ale już te stojące z brzegu kadru są lekko rozmazane. Jak sobie na przyszłość poradzić z takim problemem? Tak żeby wszystkie postacie na zdjęciu były jednakowo ostre (tak jak to jest przy fotkach klasowych/szkolnych).

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Moge sie mylic, ale czy przy szerokim kacie to nie jest tak ze plaszczyzna ostrosci jest wycinkiem sfery o srodku w obiektywie?

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Wszyscy stali w linii, czy w półkolu? Jeśli w linii GO przy f4,5 i przy szerokim końcu obiektywu wydaje się być wystarczające. Nie mam kita więc gdybam ale może na "ostrość" miała wpływ jakość szkła? Mydło na bokach jest typowe dla słabych optycznie szerokich zoom'ów.

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

wszyscy goście ustawieni byli w jednej linii

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Możesz to sprawdzić - pstryknij gazetę z ogłoszeniami (tak żeby była cała w kadrze) - pewnie im dalej od środka kadru tym bardziej "nieostro".
    Na pocieszenie po małym USM w PS na odbitce 10x15 będzie "super ostro" i rodzinka będzie "zachwycona"

Domyślnie

no ja bym dodał pare działeczek przysłony ale przy 4,5 ludzie ustawieni w jeden lini powinni byc "ostrzy" moze to wada obiektywu rozmazowujacego przy brzegach kadru ale kolega ma racje unszarp maske albo samo wyostrzanie i po problemie - tylko nie mozna robic tak wiecznie

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zdecydowanie wygląda na charakterystykę lensa. Ten typ tak ma. Powtórzę: statyw + domknąć przesłonę.

Płaszczyzna ostrości podobno jest jednak płaszczyzną...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uprawnienia umieszczania postów