Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Canon 40D kalibracja body

Domyślnie

Witam!

A bym się jeszcze powstrzymał od pochopnych wniosków co do bf/ff body lub obiektywu...
    Nie dostaliśmy żadnych sampli, także poprosimy o fotkę. Daj taką banalną czyli ustaw parę przedmiotów w rzędzie...staraj się nie poruszyć ciałem (przód/tył) ustaw f:2.8...

Pozdro!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Coś już napisał

Domyślnie

Nie kilka przedmiotów tylko linijkę ustawioną pod kątem ale tak by większość skali była w kadrze (niższe liczby bliżej, wyższe liczby dalej) z zakresem 30 cm
    Zdjecie wykonaj centralnie na 15 centymetr

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cześć.
    Czy ktoś z Was kalibrował własnoręcznie body 40D? Gdzieś czytałem na CB wątek bodjaże o kalibracji 300D i wynikała z tego że jest to całkiem proste zadanie, trzeba miec tylko klucz imbusowy 1.4 mm.

A jak to jest w 40D? Jaki klucz pasuje tutaj?
    W internecie klucze imbusowe maja najmniejszą średnicę 1.5mm, czy taki się nada?

Podzielcie się doświadczeniami please...

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta

A jak to jest w 40D? Jaki klucz pasuje tutaj?
    W internecie klucze imbusowe maja najmniejszą średnicę 1.5mm, czy taki się nada?
    to są jaja, czy tak na poważnie?
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W 350D to prosta sprawa, klucz to naprawdę 1,4mm. 1,5 trzeba piłować. Ja to zrobiłem śrubokrętem z zestawu Topexu (gwiazdka) po lekkim podpiłowaniu i zagięciu pod katem prostym.
    Czy się da w 40D? Nie mam pojęcia, ale to chyba łatwo sprawdzić. Jeśli w korpusie po prawej stronie, za bagnetem jest srubka na taki imbus, to pewnie się da... Trzeba tylko pamietać, że operacja jest nieodwracalna, tzn. nie da sie zresetować do ustawień fabrycznych.

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez violinman23 Zobacz posta
    Słuchajcie, czy ktoś z Was zna inny serwis niż Żytnia który skalibruje poprawnie AF?
    Dlaczego zakładasz, że Żytnia skalibruje Ci go niepoprawnie? Ja miałem kłopot z body, nie ze szkłami. Z dokładnie wszystkimi ostrzyło tak samo błędnie (choć błąd był na granicy widoczności). Skalibrowali w jeden dzień, jest idealnie.*

* nie, nikt nie płaci mi za umieszczanie na forach internetowych pozytywnych opinii o CSI ;-)
    PK

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkalamajski Zobacz posta
    Dlaczego zakładasz, że Żytnia skalibruje Ci go niepoprawnie?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=32703 i parę innych wątków .

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiem, znam ten wątek. Mimo wszystko nie zakładam najgorszego, na CSI złego słowa powiedzieć nie mogę (fakt, raz jedno naprawili, drugie popsuli, ale natychmiast naprawili to co zepsuli + naprawili coś jeszcze gratis w ramach rekompensaty).
    PK

christina
    Guest

Domyślnie

Jestem po podobnych przejsciach z 50/ 1,8 i 30D... W serwisie na Żytniej naprawili (wyregulowali) bezpłatnie i obiektyw działa teraz bez zarzutu. Sprzet na gwarancji wysyla sie kurierem DHL na koszt serwisu. Na ich stronie jest pełna informacja jak to załatwić.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubelek Zobacz posta
    Dzis po malym plenerze w studio fotografujac portret modelki,
    Moze sie czepiam ale jak plener moze byc w studio?

Zapodaj jakies zdjecie z exifem to zobaczymy jak to wyglada... na jakiej przeslonie robiles??
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów