Ja sie zastanawiam czy kupiles 70-200 tylko dlatego ,ze jest kultowe a teraz nie mozesz dla niego znalezc zastaosowania??
Ja sie zastanawiam czy kupiles 70-200 tylko dlatego ,ze jest kultowe a teraz nie mozesz dla niego znalezc zastaosowania??
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Ostatnio edytowane przez rubio ; 05-07-2008 o 17:25 Powód: Automerged Doublepost
psychologicznie mnie rozgryzles jak malo kto
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mam podobnie odczucia, gdyby to byla FF to inna bajka :-) co do szkiel wlasnie tez o tym myslalem o wymianie na dwa inne; ogolnie rzecz biorac mialem na mysli czy da rade robic zdjecia na 70-200 w studiu by byly nieporuszone i ostre? czy musze sie go pozbywac czy jednak NA SCISLOSC da sie to szklo wykorzystac i w studiu? mowie na scislosc bo ma ono wiele zastosowan i dlatego zal sie z nim rozstawac
Ostatnio edytowane przez rubio ; 09-07-2008 o 19:09 Powód: Automerged Doublepost
Hmm, wygląda jakbyś na siłę chciał pozbyć się 70-200. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz 50/1.8, przecież to całkiem przyzwoite szkło, a do studia w sam raz i kasa śmieszna?
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!
jest dokladnie na odwrot: nie chce sie pozbywac 70-200 dlatego pytam czy da rade na scislosc nim pracowac w studiu i dlatego prosilem o opis doswiadczen ludzi z pracy tym szklem gdzies w prowizorycznym studiu; co do 50mm 1,8 przekonuje sie powoli do tego rozwiazania;
zadziwia mnie to ze wiekszosc ludzi tu miast odp na pyt pisze wszystko co wie bez zastanowienia czy do ma cokolwiek wspolnego z watkiem czy tez nie ? przede mna nikt nie musi sie chwalic swoja wiedza naprawde nie robi to na mnie wrazenia;
Wiesz, to jest po prostu pośrednia odpowiedź. Nie zawsze dostaniesz czarno na białymWszyscy proponują Ci 50-tki, bo to dla mnie (zapewne dla większości również) bardzo optymalna ogniskowa do studia na cropie. O używalności 70-200 pisali już koledzy, więc nie będę się powtarzał. A jeśli brakuje Ci czasu i boisz się poruszenia, to po prostu podnieś ISO
![]()
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!
Wiesz, sam napisałeś:
"Nie piszcie mi tego typu rzeczy ze "najlepiej bym zostawil L-ke i kupil 50mm" bo to bez sensu, nie mam tyle funduszy; oczekuje rzetelenych porad i z gory dziekuje; pozdrawiam"
Chyba nie ma lepszego sposobu na sprawdzenie czy pasuje Ci 50 1.4 i przy tym jeszcze nie płacić za dużo. Porada jak najbardzej rzeczowa (IMO).
oooho To żeś poleciał z tematemTakie szkło jeszcze na cropie do street. Ah
Ja osobiście korzystam z tego samego zakresu, również na cropie. I po ostatniej sesji outdorowej stwierdziłem, że nie nadaje się w ogóle to studia. Ja mam problem w plenerze bo przy odejściu takim, żeby całą postać uchwycić w kadrze zawsze coś się znajdzie na drodze, to krzak, to na płot się nabijam tyłkiem. Szkiełko jest naprawdę długie na cropie. Może byś wymienił to na 35tke, 501.8 i 851.8 i masz wspaniały zestaw do portretowania w studio. Moim zdaniem 200mm na Cropie nie ma zbytnio zastosowania(chyba, że sport, ewentualnie ptaki) , a sama 85 tka już jest wystarczająco długa na plener.