napisz prosze na jakich parametrach focisz?
sorry znalazlem na stronie
napisz prosze na jakich parametrach focisz?
sorry znalazlem na stronie
arczi, zdjęcia są genialne. Zmotywowałeś mnie- kupuję heliosa, pierścień, buduję dyfuzor i ruszam. :wink:
A jak to jest z "wyszczupaniem" Heliosa o tylną soczewkę? Podobno zwiększa się odległość ostrzenia, ale jak jest z odwzorowaniem? No i wtedy chyba odpadają "zwykłe" zdjęcia tym obiektywem?
Prześliczne! Podziwiam kunszt.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Dziękuję za komentarze.
Krawat - po odszczupleniu Heliosa podobno wzrasta (ale nieznacznie) odległość ostrzenia a więc i maleje (przy identycznym obiektywie "podstawowym") skala odwzorowania. Ja ze swoim nic nie kombinowałem - czasami wykorzystuję go jako "portretówkę".
A tutaj takie dziwadełko z dnia wczorajszego:
Pzdr.
EOS 350D + Canon EF 28-90 + Helios 44m-2 + Sandisk 1GB + statyw... i tyle na razie... :rolleyes: http://www.arczi79.netarteria.info
archi zdjęcia jak zawsze - rewelacyjne, a ostatni stwór naprawdę interesujący - masz go w innych ujęciach ?
Twoją stronę znam od dawna, dyfuzor wg. Twojego projektu 'wyprodukowałam' jakiś czas temu (ale ostatnio robię tylko w świetle zastanym). Zaczynałam przygodę z makro od podobnego zestawu, tyle, że zamiast Heliosa była... Leica Summicron 50/2 :wink:
Pozdrawiam
wow efekt niesamowity.....
mam takie pytanie czy zamiast dyfuzora można używac lampy zewnętrznej??
czy to zda egzamin i będa wychodziły równie piękne zdjęcia??
no zawsze mozna nałożyć nakładke rozpraszającą głównie chodziło mi o to czy ię nadaje bo skoro mam lampe to nie chce mi się dyfuzora robić :P
To jest wątek galeryjny forumowego kolegi, więc nie najlepsze miejsce do prowadzenia takich dyskusji, ale powiem tylko tyle, że ja używam 580EX. Ewentualna reszta tej dyskusji to już w wątkach niegaleryjnych.
Ten stwór to Stictocephala bisonia. Mam jeszcze dwa starsze zdjęcia tego pluskwiaka:
Powiem szczerze że wciąż pstrykam zdjęcia wykorzystując ten dyfuzor. Po już całkiem sporym okresie zabawy tym "rozpraszaczem światła" powiem że jedynymi jego zaletami są poręczność/wygląd. Podstawowy minus (a właściwie ogromny minusisko) - to zbyt mała powierzchnia rozpraszająca światło a więc duuuże problemy z wszystkimi chrząszczami o błyszczących pancerzykach. Jakoś do tej pory nie miałem wystarczającej motywacji do wykonania nowego dyfuzora.
Też bym tak chciał... jak bym miał czymMarzy mi się Tamron 90/2.8
Ja ostatnio przykładałem zwyczajną lupę (chyba filatelistyczną) - i też można robić zdjęcia - chociaż jakość fotek dużo gorsza niż z Heliosem.
Można wykorzystać lampę zewnętrzna (chyba nawet lepsze rozwiązanie) - ale aby światło nie było zbyt mocne i aby nie wychodziły mocne punktowe odbłyski warto jednak czymś rozproszyć to światło. Powiem z doświadczenia że im większa powierzchnia rozpraszająca - tym lepiej... ale trzeba dobrać ją odpowiednio do siły lampy i grubości materiału który zastosujesz jako "rozpraszacz"/dyfuzor.
Mam nieco inne zdanie![]()
POZDRAWIAM!!!!
Ostatnio edytowane przez arczi ; 22-08-2008 o 22:10
EOS 350D + Canon EF 28-90 + Helios 44m-2 + Sandisk 1GB + statyw... i tyle na razie... :rolleyes: http://www.arczi79.netarteria.info