Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: [arczi] Owady 2008

Stahoo
    Guest

Domyślnie

napisz prosze na jakich parametrach focisz?

sorry znalazlem na stronie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ostrzeszów

Domyślnie

arczi, zdjęcia są genialne. Zmotywowałeś mnie- kupuję heliosa, pierścień, buduję dyfuzor i ruszam. :wink:

A jak to jest z "wyszczupaniem" Heliosa o tylną soczewkę? Podobno zwiększa się odległość ostrzenia, ale jak jest z odwzorowaniem? No i wtedy chyba odpadają "zwykłe" zdjęcia tym obiektywem?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Prześliczne! Podziwiam kunszt.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Awatar arczi
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Dziękuję za komentarze.

Krawat - po odszczupleniu Heliosa podobno wzrasta (ale nieznacznie) odległość ostrzenia a więc i maleje (przy identycznym obiektywie "podstawowym") skala odwzorowania. Ja ze swoim nic nie kombinowałem - czasami wykorzystuję go jako "portretówkę".

A tutaj takie dziwadełko z dnia wczorajszego:

Pzdr.
    EOS 350D + Canon EF 28-90 + Helios 44m-2 + Sandisk 1GB + statyw... i tyle na razie... :rolleyes: http://www.arczi79.netarteria.info

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

archi zdjęcia jak zawsze - rewelacyjne, a ostatni stwór naprawdę interesujący - masz go w innych ujęciach ?
    Twoją stronę znam od dawna, dyfuzor wg. Twojego projektu 'wyprodukowałam' jakiś czas temu (ale ostatnio robię tylko w świetle zastanym). Zaczynałam przygodę z makro od podobnego zestawu, tyle, że zamiast Heliosa była... Leica Summicron 50/2 :wink:

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

wow efekt niesamowity.....

mam takie pytanie czy zamiast dyfuzora można używac lampy zewnętrznej??

czy to zda egzamin i będa wychodziły równie piękne zdjęcia??

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    Gołej? Raczej nie. Ale na zewnętrzną też można sobie jakiś rozpraszacz przecież założyć. Choćby kawałek kartonu.

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

no zawsze mozna nałożyć nakładke rozpraszającą głównie chodziło mi o to czy ię nadaje bo skoro mam lampe to nie chce mi się dyfuzora robić :P

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jest wątek galeryjny forumowego kolegi, więc nie najlepsze miejsce do prowadzenia takich dyskusji, ale powiem tylko tyle, że ja używam 580EX. Ewentualna reszta tej dyskusji to już w wątkach niegaleryjnych.

Awatar arczi
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    archi zdjęcia jak zawsze - rewelacyjne, a ostatni stwór naprawdę interesujący - masz go w innych ujęciach ?
    Ten stwór to Stictocephala bisonia. Mam jeszcze dwa starsze zdjęcia tego pluskwiaka:

archiTwoją stronę znam od dawna, dyfuzor wg. Twojego projektu 'wyprodukowałam' jakiś czas temu
    Powiem szczerze że wciąż pstrykam zdjęcia wykorzystując ten dyfuzor. Po już całkiem sporym okresie zabawy tym "rozpraszaczem światła" powiem że jedynymi jego zaletami są poręczność/wygląd. Podstawowy minus (a właściwie ogromny minusisko) - to zbyt mała powierzchnia rozpraszająca światło a więc duuuże problemy z wszystkimi chrząszczami o błyszczących pancerzykach. Jakoś do tej pory nie miałem wystarczającej motywacji do wykonania nowego dyfuzora.

archi(ale ostatnio robię tylko w świetle zastanym).
    Też bym tak chciał... jak bym miał czym Marzy mi się Tamron 90/2.8

archiZaczynałam przygodę z makro od podobnego zestawu, tyle, że zamiast Heliosa była... Leica Summicron 50/2 :wink:
    Ja ostatnio przykładałem zwyczajną lupę (chyba filatelistyczną) - i też można robić zdjęcia - chociaż jakość fotek dużo gorsza niż z Heliosem.

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    Można wykorzystać lampę zewnętrzna (chyba nawet lepsze rozwiązanie) - ale aby światło nie było zbyt mocne i aby nie wychodziły mocne punktowe odbłyski warto jednak czymś rozproszyć to światło. Powiem z doświadczenia że im większa powierzchnia rozpraszająca - tym lepiej... ale trzeba dobrać ją odpowiednio do siły lampy i grubości materiału który zastosujesz jako "rozpraszacz"/dyfuzor.

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    To jest wątek galeryjny forumowego kolegi, więc nie najlepsze miejsce do prowadzenia takich dyskusji
    Mam nieco inne zdanie

POZDRAWIAM!!!!
    Ostatnio edytowane przez arczi ; 22-08-2008 o 22:10
    EOS 350D + Canon EF 28-90 + Helios 44m-2 + Sandisk 1GB + statyw... i tyle na razie... :rolleyes: http://www.arczi79.netarteria.info

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów