Wcześniej kolega napisał coś takiego:
Ja wczoraj przetestowałem 1 raz na ślubie - najcięższe co nosiłem to 1dsII+70-200/2,8+EX580 - nie rzucałem aparatem nie robiłem nie wiadomo czego - po prostu puszczałem go jeśli sięgałem po 2 puszkę i wszystko jest jak najbardziej OK.

Himi - niestety nie mam jak zważyć zestawu ale na necie pewnie znajdziesz podane wagi poszczególnych elementów zestawu
Dziwne- kolega nie ma pojęcia ile waży zestaw. Po drugie powiedziane jest w instrukcji, aby unikać szarpnięć, a kolega wcale ich nie unika (spuszczanie aparatu właśnie takie powoduje- aparat powinien być przesuwany), a więc użytkuje wszystko niezgodnie z przeznaczeniem. Nie dziwne więc, że wszystko mogło się uszkodzić..
Jeżeli ktoś użytkował aparat zgodnie z instrukcją to nie powinno się stać nic złego. Napisane jest też wyraźnie, w instrukcji, że wcześniejsze szarpnięcia mogą mieć wpływ na późniejsze uszkodzenie sprzętu. Rozumiem, że są pewne obawy. Teraz karabińczyki zostały wymienione na o wiele wytrzymalsze- wykonane są ze stali nierdzewnej.