I na tym polega jej zaleta (są dłuższe), bo pozwala na lepsze wyważenie aparatu na głowicy. Dopiero co sobie poczytałem na DPReview testy głowic w cenach od 400 do 1200 USD i nie ma cudów, każda nurkuje przy dociśnięciu kuli, natomiast ja mogę teraz praktycznie uniknąć tego efektu na głowicy za 50 USD, chociaż de facto mam lekki zestaw.
Do płytki PL 200 (do złączki RC2) faktycznie trzeba śruby ze składanym uchem, ale nie w tym rzecz, aby się wysilać na wykorzystanie czegoś, co nie działa jak się chce, bo stwarza trudności nie do pokonania, ale aby stworzyć rozwiązanie, które takich problemów nie stwarza, czyli uniezależnić od siebie mocowanie do statywu od mocowania do paska i niech sobie każde żyje własnym życiem bez kolidowania ze sobą.
Takie rozwiązania są co najmniej dwa, i oba się zawierają w stworzonym przeze mnie systemie, a jedną z jego części jest to samo rozwiązanie, które stosuje Jan Pawlak, czyli mocowanie do paska za lewe ucho aparatu.
Natomiast drugie rozwiązanie, które uprzednio zaprezentowałem, polega na wykorzystaniu płytki PU 100 systemu Arca, do której w dwóch niezależnych punktach można zaczepić i pasek, i statyw; można też to uczynić z wykorzystaniem płytki typu Manfrotto przykręconej do PU 100. I nie ma znaczenia, czy się płytkę PU 100 przykręci do obiektywu, czy do body- gdzie komu wygodniej. Jak się przykręci do obiektywu, to przy body może być kolejna systemu jaki się chce.
Jest jednak zasada, której trzeba przestrzegać, a przynajmniej brać ją pod uwagę. Mianowicie punkt mocowania paska powinien być na tym końcu płytki, gdzie przykręca się zestaw, aby na płytkę i śrubę nie działał moment obrotowy.
Płytki systemu Arca mają też tę zaletę, że można je wykorzystać jak sanki macro, bo można je dowolnie przesunąć w szybkozłączce, czyli w zależności od kierunku przykręcenia płytki można wyregulować położenie aparatu od-do obiektu lub w lewo-prawo.
Szybkozłaczkę systemu Arca można też osadzić na głowicy Manfrotoo bez zamieniania jej z oryginalną szybkozłączką, po prostu za pomocą płytki Manfrotoo, jak aparat, a mając dwa systemy można się przekonać do konkretnych rozwiązań zamiast rozpatrywać problem na sucho. Te długie płytki są właśnie masowo stosowane z długimi teleobiektywami, a system Arca jest aktualnie najpopularniejszy.