Pokaż wyniki od 1 do 10 z 524

Wątek: R-Strap - rewolucyjny pasek?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: R-Strap - rewolucyjny pasek?

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Oryginalna śruba Manfrotto tak samo się nadaje do przypinania paska, jak i ta dodawana przez Black Rapid,
    No nie wiem, BlackRapid była konstruowana aby przenosić ciężar.
    Takie rozwiązanie jest podane w Instrukcji Obsługi.

A oryginalna w RC2 była chyba projektowana/konstruowana tylko aby służyła do dokręcania szybkozłaczki do body.
    Gdy urwie/wysunie się zaczep to prawie na pewno Manfrotto nie uwzględni Ci tego (nawet na gwarancji) że Ci odpadło body z obiektywem zawieszone na tym "oczku".
    Nigdzie w materiałach M nie ma takiego opisu/rysunku/rozwiązania

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-04-2015 o 17:01
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    ... A oryginalna w RC2 była chyba projektowana/konstruowana tylko aby służyła do dokręcania szybkozłaczki do body...
    Tak się składa, że używam płytki RC2 z szybkozłączką Manfrotto 323. To bardzo solidne rozwiązanie i nie ma mowy żeby coś się urwało, albo odkształciło.
    Szybkozłączki nie dokręcamy do body, tylko właśnie płytkę RC2.
    Sama szybkozłączka jest tak zaprojektowana, że po jej zatrzaśnięciu nie ma mowy o wysuwaniu i samoistnym odłączeniu nawet przy użyciu dużej siły. Musimy zrobić to dźwigienką i dodatkowo znieść (bolec) blokady.

--- Kolejny post ---

Szybkozłączka posiada tylko nagwintowany otwór do nakręcenia jej na statyw, monopod i podobne wynalazki.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Tak się składa, że używam płytki RC2 z szybkozłączką Manfrotto 323. To bardzo solidne rozwiązanie i nie ma mowy żeby coś się urwało, albo odkształciło.
    Szybkozłączki nie dokręcamy do body, tylko właśnie płytkę RC2.
    Sama szybkozłączka jest tak zaprojektowana, że po jej zatrzaśnięciu nie ma mowy o wysuwaniu i samoistnym odłączeniu nawet przy użyciu dużej siły. Musimy zrobić to dźwigienką i dodatkowo znieść (bolec) blokady.

--- Kolejny post ---

Szybkozłączka posiada tylko nagwintowany otwór do nakręcenia jej na statyw, monopod i podobne wynalazki.
    Pasek BlackRapid służy do noszenia aparatu+obiektywu które mocuje się do paska poprzez gniazdo statywowe z aparacie.
    Są 2 rozwiązania mocowania (#501) :
    - samodzielne (lewe)
    - wraz z płytką statywową RC2 (środkowe)

To z płytką RC2 umożliwia, po odpięciu sprzączki paska szybkie mocowanie na statywie a po zdjęciu ze statywu szybkie mocowanie do paska

Kolega atsf twierdzi, ze oryginalny pałąk RC2, który służy tylko do dokręcania można traktować tak samo jak specjalnie skonstruowane do tego celu rozwiązanie BlackRapid

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pasek BlackRapid służy do noszenia aparatu+obiektywu które mocuje się do paska poprzez gniazdo statywowe z aparacie.
    Są 2 rozwiązania mocowania (#501) :
    - samodzielne (lewe)
    - wraz z płytką statywową RC2 (środkowe)

To z płytką RC2 umożliwia, po odpięciu sprzączki paska szybkie mocowanie na statywie a po zdjęciu ze statywu szybkie mocowanie do paska

Kolega atsf twierdzi, ze oryginalny pałąk RC2, który służy tylko do dokręcania można traktować tak samo jak specjalnie skonstruowane do tego celu rozwiązanie BlackRapid

jp
    Acha.
    Czyli w moim przypadku, jeżeli mam w monopodzie szybkozłączkę Manfrotto i płytkę RC2 na uchwycie statywowym Canona 70-200, to mógłbym z tego paska skorzystać?
    Wolę aby pasek był dopinany do obiektywu niż do body.
    www.cobalt.fr.pl

Acha.
    Czyli w moim przypadku, jeżeli mam w monopodzie szybkozłączkę Manfrotto i płytkę RC2 na uchwycie statywowym Canona 70-200, to mógłbym z tego paska skorzystać?
    Wolę aby pasek był dopinany do obiektywu niż do body.
    http://blackrapid.pl/o-blackrapid-c_89.html

jp

Dzięki za link. Przeglądam SPORT i nadal nie wiem jak połączyć pasek z płytką RC2 uchwytu statywowego Canona 70-200. Jeżeli za pomocą śruby przy pasku (dokręceniu jej do szybkozłączki Manfrotto 323) to nie bardzo mi to odpowiada, bo szybkozłączka jest dość duża . No i musiałbym dokupić ją za 100zł. Tej przy monopodzie nie chcę odkręcać.
    www.cobalt.fr.pl

Dzięki za link. Przeglądam SPORT i nadal nie wiem jak połączyć pasek z płytką RC2 uchwytu statywowego Canona 70-200. Jeżeli za pomocą śruby przy pasku (dokręceniu jej do szybkozłączki Manfrotto 323) to nie bardzo mi to odpowiada, bo szybkozłączka jest dość duża . No i musiałbym dokupić ją za 100zł. Tej przy monopodzie nie chcę odkręcać.
    Szybkozłaczka RC2 wraz ze śrubą BlackRapid (ta z #501) leży u mnie w szufladzie i "się nudzi".
    Była także mocowana do uchwytu obiektywowego C 70-200/4, bokiem, pasowała idealnie i idealnie montowała się tak na statywie (w zestawie z aparatem oczywiście)

Moja historia ze złączem RC2 to już przeszłość na drodze do dochodzenia do optymalnego (dla mnie) noszenie i mocowania sprzętu.

Jeśli znajdziesz sposób byś (lub ktoś) odebrał, tutaj z Mikołowa to jest Twoja za...... 1 Eurocent.

jp

Uprawnienia umieszczania postów