Strona 49 z 53 PierwszyPierwszy ... 394748495051 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 524

Wątek: R-Strap - rewolucyjny pasek?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: R-Strap - rewolucyjny pasek?

Używam i używałem Blackrapida Sport z dużymi body (1 DIII,1DIV, 1Dx). Oryginalne karbińczyki i ogumowane śruby nie porysowaly body. Z moich doświadczeń z tego typu paskami: trzeba uważać na to jakie mamy spodnie- bo nity na dźinsach mogą elegancko porysować body, przy szybkim przemieszczaniu się aparat obija się o biodra, no i raczej bardziej kłopotliwa jest zmiana obiektywów, bo aparat generalnie na Blackrapidzie wisi do góry nogami. Trudne ub niewykonalne jest też zrobienie zdjęcia z nad głowy. Ostatnio oprócz/zamiast Blackrapida zacząłem używać Manfrotto Pro Light C, który przypinam do Thinktanka Shapeshiftera, wtedy system nośny plecaka przejmuje wagę aparatu i obiektywu.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Chyba Chciałbym zobaczyć Ciebie w akcji a najlepiej w jeździe na rowerze lub biegu , bo suchy opis dla kogoś bez wyobraźni : nie wystarcza .
    Żaden pasek ani quick strap nie daje komfortu biegania bez podtrzymywania sprzętu (sprzęt i paski pewnie wytrzymają, ale psychika nie), a i żaden sprzęt nie lubi szarpnięć wynikających z biegania. Zawsze przy szybkich ruchach trzeba ubezpieczać sprzęt rękami na ile się da. Jeśli jestem w tłoku, to zwykle unoszę aparat (lub aparaty) ponad obojczyk. Mam też przy nich nadgarstniki, a one skutecznie zapobiegają wytrąceniu aparatu z ręki.

Z M2 przypiętym do quick strapa i dodatkowo z paskiem na szyję spokojnie jeżdżę na rowerze. C550D z teleobiektywem obijał mi się o kolano przy pedałowaniu, więc wymyśliłem sobie ten dodatkowy górny karabińczyk. "Na sucho" wszystko działa, ale jeszcze nie jechałem z nim na rowerze, może na dniach sprawdzę. Ale nawet bez tego "wynalazku" dawało się powoli jechać. Jazda na rowerze z aparatami na paskach jest de facto łatwiejsza, niż bieganie, bo nie ma aż takich wstrząsów. Ważna jest natomiast wyprostowana maksymalnie sylwetka, aby aparaty nie leciały zbytnio do przodu.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Barptolomajos Zobacz posta
    Używam i używałem Blackrapida Sport z dużymi body (1 DIII,1DIV, 1Dx). Oryginalne karbińczyki i ogumowane śruby nie porysowaly body. Z moich doświadczeń z tego typu paskami: trzeba uważać na to jakie mamy spodnie- bo nity na dźinsach mogą elegancko porysować body, przy szybkim przemieszczaniu się aparat obija się o biodra, no i raczej bardziej kłopotliwa jest zmiana obiektywów, bo aparat generalnie na Blackrapidzie wisi do góry nogami. Trudne ub niewykonalne jest też zrobienie zdjęcia z nad głowy. Ostatnio oprócz/zamiast Blackrapida zacząłem używać Manfrotto Pro Light C, który przypinam do Thinktanka Shapeshiftera, wtedy system nośny plecaka przejmuje wagę aparatu i obiektywu.
    Z wielu powodów zrezygnowałem z mocowania body do paska poprzez gniazdo statywowe.
    Przymocowałem do uchwytu poprzez "bufor" z paska. Uniemożliwia zetknięcie klamry z body.

Również noszę na innej wysokości. Skierowanie obiektywu do środka ciała wymusza się "samo",
    nic nie wystaje poza obrys sylwetki i nic się nie kiwa.
    Wyprostowana ręka trafia na uchwtyt aparatu

Wadą jest jedynie ciagnięcie/przesuwanie paska/body w dół.
    Trzeba nosić "nie śliskie" ubranie i mieć pasek "podramienny" (BlackRapid Sport).
    Wtedy jest ok, nie ześlizguje się.

Można chodzić, siadać, przechodzić przez bramki itd.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-02-2015 o 08:51
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Czy pasek nie jest za krotki? Da sie wygodnie podciagnac go do oka bez wrazenia ze sie sobie funduje "podwieszanie"?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez filemoon Zobacz posta
    Czy pasek nie jest za krotki? Da sie wygodnie podciagnac go do oka bez wrazenia ze sie sobie funduje "podwieszanie"?
    Jest "za krótki" przy ubieraniu, bo ma (mocno) dopasowany pasek podramienny, przy wkładaniu na kurtkę trzeba się trochę pomęczyć aby dobrze ułożyć
    Przy robieniu zdjęć klamra podjeżdża do góry, jest ok, nic nie "ciagnie", pełna swoboda dowolnego kadrowania.

W razie "konieczności" można nawet ustawić na statywie bez odpinania (wypróbowane)
    Trochę śmiesznie, ale się da

Nie widać na zdjęciu, mam jeszcze przymocowaną (u góry, przy ramieniu/uchu) do paska "kieszonkę" Bryce (telefon, kasa, dokumenty)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 26-02-2015 o 19:51
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Miasto
    Ruda Śląska

Ja polecę pasek PACSAFE CarrySafe 150 .Używam go już od roku.Jest rewelacyjny,oraz zabezpiecza też nas trochę przed kimś kto by chciał pożyczyć sobie sprzęt w tłoku
    Cena jest adekwatna do jakości.Nie wrzucam linku aby ktoś mnie posądził o reklamę tego paska Można sobie więcej wiadomości znaleźć po nazwie którą podałem.

Dopiero zaczyna Awatar ttoffi
    Miasto
    Łomianki i Jędrzejów

no tak,tylkożze w pasku PACSAFE CarrySafe 150 nie zapniesz body do statywu bez odkrecenia śruby i aby zdjąć aparat bez paska też musisz ja odkręcić , a przynajmniej tak mi sie wydaje patrząc na zdjęcia tego modelu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Czy jest jakaś możliwość aby kupić w Polsce coś takiego CrossShot
    Jestem też zainteresowany szelkami rebel east ale coś nie odpisują na moją wiadomość, może już nie sprzedają tego towaru.

Miasto
    Lublin

Co i jak zrobić, aby był wilk syty i owcy nie swędziało, czyli jak podpiąć aparat do Quick Strapa aby się dał bezproblemowo założyć na statyw bez odpinania go od paska, a przy okazji aby jeszcze miał założony nadgarstnik i też nie trzeba go było demontować, ilustrują poniższe zdjęcia. Oczywiście, ma to jeszcze być solidne i bezpieczne mocowanie

Konieczne są płytki PU 100 systemu Arca-Swiss oraz śruby od szybkozłączek Manfrotto RC2- jedno i drugie można tanio kupić na eBay. Długa płytka umożliwia założenie jej do głowicy statywu mimośrodowo poza śrubą mocującą ją do aparatu, więc nie ma potrzeby odpinania od tej śruby pasków. Przy okazji długa płytka pozwala lepiej wyważyć aparat na głowicy.

Głowice Manfrotto z płytką RC-2 mają możliwość jej demontażu od kuli i można wtedy założyć złączkę systemu Arca- tak właśnie zrobiłem, aby wszystko ze sobą pogodzić, i to mi teraz działa na głowicy Manfrotto 486.

Założone do EOS 6D (można też płytkę zamontować poprzecznie, więc będzie niewielki mimośród):

Założone do Canon EOS 550D z gripem. Przekoszenie płytki jest konieczne, aby dało się korzystać z gripa, bo płytka ustawiona równolegle do obiektywu zabiera miejsce na palce, ale szybko i bez problemu można ją wyprostować:

Ostatnio edytowane przez atsf ; 31-03-2015 o 15:27
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    Lublin

Byłbym zapomniał

W powyższych kombinacjach istnieje też możliwość nieskrępowanego przypięcia normalnego paska na szyję oraz przypinania Quick Strapa do tego paska za pośrednictwem dodatkowego karabińczyka, albo i bez niego. Sam pasek może być spięty webdominatorem, aby się nie pętał, a w razie czego szybko się go rozkłada.

Strona 49 z 53 PierwszyPierwszy ... 394748495051 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów