Pokaż wyniki od 1 do 10 z 524

Wątek: R-Strap - rewolucyjny pasek?

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sten Zobacz posta
    Zrzucając cały zestaw z wysokości około 50cm trzymając go za pasek z równoczesnym szarpnięciem w górę (oczywiście eksperyment był przeprowadzany nad miękkim podłożem, ilość powtórzeń 7)pasek wytrzymał ale nie do końca.Delikatnie wygiął się karabińczyk.
    No właśnie tu się pojawia największy problem, bo prawdopodobnie nie były prowadzone testy na zmęczenie materiału, które w takich "karabinkach" następuje dosyć szybko, bo nie są one przeznaczone do większych obciążeń. Dlatego też nawet jeśli taki karabinek wytrzymuje statyczne obciążenie 5 kg, to nie gwarantuje wytrzymałości na jakiekolwiek obciążenie dynamiczne, dlatego moim zdaniem, aby nie narazić się na przykre słowa użytkowników, którzy po kilku tygodniach zużyją karabinki, należałoby znaleźć solidniejszy element i przeprowadzić dokładne i dłuższe testy - szczególnie symulacje na obciążenia dynamiczne, rozciąganie itp. Można to oczywiście zrobić domowymi sposobami.

Swoją drogą mam taką smycz z podobnym karabinkiem, którą używałem wyłącznie do noszenia kluczy. Nosiłem ją około roku. Klucze były chowane w kieszeni, a smycz służyła mi do wyciągania ich w razie potrzeby, czyli była narażona na bardzo małe (około 75 gram), ale dynamiczne obciążenia. Pewnego razu jak ją wyjąłem z kieszeni wyglądała tak:

Może warto tu pomyśleć o rozwiązaniach stosowanych w psich smyczach - one są przygotowane na złe warunki atmosferyczne (najczęściej chromowane, bądź niklowane) i do tego wytrzymałe na rozciąganie i szarpanie (to chyba oczywiste)
    Ostatnio edytowane przez model ; 24-08-2009 o 17:20

Uprawnienia umieszczania postów