Dzwoniłem tam i tu i dowiedziałem się, że takie są normy wytrzymałościowe. Obciążenie zrywające- to obciążenie, przy którym karabińczyk ma szanse się zniekształcić. Obciążenie użytkowe to obciążenie maksymalne, przy którym karabińczyk w normalnych warunkach (przemysłowych) nie powinien się odkształcić przy jego używaniu. Czyli przy 25kg można by śmiało użytkować go w każdych warunkach- dla bezpieczeństwa instrukcja podaje, że można użytkować jedynie ze sprzętem do 8kg (dla bezpieczeństwa, bo gwint w aparacie ma swoją wytrzymałość, oraz uwzględniając, że może zdarzyć się niespodziewane nagłe szarpnięcie- wtedy będzie rezerwa).jeśli już piszesz o sile to albo w podajesz w N albo w kG bo to obciążenie siły nie ciężaru
więc obciążenie zrywające to 125kG więc bezpieczne używanie to 65,5kG zgodnie ze wszelkimi znanymi mi granicami bezpieczeństwa
nie wiem skąd ty wziąłeś to 25kg ale jak rozumiem to Twoja ustalona granica
Oczywiście reklamację rozpatruję pozytywnie. Wynika z relacji, że yerzu, źle zrozumiał instrukcję, a za to po części ja odpowiadałem.bakek wysłałbym yerzemu nowy pasek, nawet jakbyś miał jemu i nikomu na forum nie powiedzieć, ale reklamacje nieważne jak trudne i jak kosztowne rozwiązywałbym jak naj bradziej pozytywnie dla klienta zyskasz być może stałego klienta a na pewno dobrą opinię i kilku jeszcze klientów z polecenia