R-Strap - rewolucyjny pasek?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • enter
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1201

bakek

zapinanie sprzętu fotograficznego do pętli akcesoryjnych było już dawno powszechnie stosowane i dobrze wiesz że porównanie do szkieł nie jest dobre. poprostu się inaczej sprzętu foto nie da wnieść na ściankę czy tym bardziej na przewieszkę
    BTW takie zamocowanie pętla/karabinek/pętla nie ma słabych punktów wytrzymałość na obciążenie minimum 7kN ))
    ale jak zwykle takie rozwiązania są dobre jeśli częśc sprzętu masz czy lubisz korzystać z nożyczek i zrobić jeden węzełek
    Rozwiązania typu R czy Q strap są dla ludzi co wchodzą do sklepu i kupują, nie chcą się bawić we własne rozwiązania dopasowane do ich potrzeb a wystarcza im produkt "dla mas"

Komentarz

• drs
      • 2009
      • 2

Fociłem kilka godzin i nic mi nie kolidowało. To że paski się nakładają to nie problem.
      Polecam wypróbować
      Think for Yourself! Question Authority!

Komentarz

• bakek
        Bywalec
        • 2007
        • 126

Zamieszczone przez enter Zobacz wpis
        bakek

zapinanie sprzętu fotograficznego do pętli akcesoryjnych było już dawno powszechnie stosowane i dobrze wiesz że porównanie do szkieł nie jest dobre.
        Źle mnie zrozumiałeś- nie neguję szkieł, ani majsterkowania- wydaję mi się jednak, że to jest nieco mniej wygodne (AF i MF w m42- analogia taka ). Nie sądzę, aby własne konstrukcje były też mniej wytrzymałe itd. Chodzi mi o to, że jak coś jest w pewnym sensie sprawdzonym rozwiązaniem to co innego niż własna konstrukcja. Nie mówię jednak, że jak ktoś jest naprawdę dobry w majsterkowaniu to nie będzie potrafił zrobić odpowiednio wygodnego i mocnego paska.

Komentarz

• bakek
          Bywalec
          • 2007
          • 126

A propos filmiku to niestety pojawi się dopiero po weekendzie.

Komentarz

• yerzu
            Bywalec
            • 2007
            • 160

A ja chciałem zapytać czy uwzględniacie reklamacje ? Miałem pierwszą wersję quick strapa która rozleciała się po 4 ślubach ... dla mnie troszkę porażka. Dobrze że rozleciała się przed całkowitym puszczeniem aparatu ...

Komentarz

• wlodal
              Bywalec
              • 2007
              • 198

Tak ogólnie ??. Podaj co się rozleciało ?.
              Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Komentarz

• yerzu
                Bywalec
                • 2007
                • 160

Rozleciał się karabińczyk - w miejscu gdzie łączy się z tym kółkiem. Od po prostu w czasie opuszczania aparatu. Nie była to żadna siła bo nie puszczałem aparatu żeby zleciał sobie swobodnie, tylko zsunąłem go na wysokość biodra. Gdy chciałem już puścić aparat i sięgnąć po 2 puszkę poczułem luz - aparat został w ręce ...

Komentarz

• wlodal
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 198

Czyli najprawdopodobniej wada materiałowa . Na podobnym karabińczyku jest mocowana smycz mojego - ok. 10 kg psa . Nigdy , przez tyle lat , nie zdarzyło mi się by rozleciał się karabińczyk - a psy w moim domu są od kilkudziesięciu lat . Miałeś pecha , ale oznacza to , że trzeba uważać na jakość użytego materiału . Choć tak naprawdę , wada wewnętrzna jest nie do wykrycia - może być wszędzie . Tylko co by się stało ze sprzętem - i jak tego uniknąć ? .
                  Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Komentarz

• checiu
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 170

tylko tu akurat chodzi chyba nie o karabinek jak ze smyczy tylko ten co był w pierwszej wersji paska - te mogły się rozlecieć. "Smyczowe" - wydaje mi się no łej - nie do zajechania - chyba, że strzeli sprężynka - ale z drugiej strony w smyczy mojego 13 letniego psa nic się nie dzieje - a w przeróżnych warunkach z nim chodziłem na spacery.
                    A co do tego plątania się 2 aparatów - powiem tak nie ma takiej opcji Jeden mam normalnie na szyi a drugi przez ramię. Przy podnoszeniu z paska z biodra (o ile nie jest on za krótki) nie zauważyłem jakichkolwiek komplikacji i przeszkadzania drugiemu body.
                    Ja sobie pasek zrobiłem sam i nie narzekam
                    Ostatnio edytowany przez checiu; 13305.

Komentarz

• APP
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 664

Ja, pomimo całego szacunku dla zapału i inicjatywy bakek'a, dziwię się ludziom, którzy wykładają na "QuickStrap" pieniądze (chyba, że wyłącznie z ciekawości). Produkt przeznaczony na otwarty rynek, choćby tylko allegro, wymaga znacznie większego nakładu pracy, wiedzy i środków, niż to, co bakek pokazuje (to nic, że narazie sprzedało się może ze cztery sztuki, a są tam jeszcze lepsi "agenci" -te kwestie niestety poza wybranymi branżami każdy ocenia swoją miarą, a tupetu niektórym nie brakuje).

bakek, fajnie jest popatrzeć, jak tutaj z ludźmi kombinujesz, ale lepiej zwiń czego jeszcze nie sprzedałeś i albo podejdź do tematu poważnie albo skończ/ogranicz zasięg tej zabawy. Twoje dość oportunistyczne podejście do kwestii technicznych i prawnych, zwłaszcza w świetle przyjętej na allegro pozy, od powagi odstaje i to bardzo (gdzie charakterystyczna promocja to zaledwie "wisienka na torcie"), a w grę zaczynają wchodzić pieniądze obcych ludzi.

Przyglądając się sprawie dłużej, niełatwo zwalczyć wrażenie, że jednak dajesz się ponieść adrenalinie, endorfinom i co tam jeszcze masz w obiegu kiedy zabierasz się za tą twórczą pracę (także dopingowi/nadziejom swoim i ludzi z forum). Niestety nawet prawdziwi fachowcy w swoich dziedzinach nieraz wykładają się na prowadzeniu interesów przez własne przekonanie, że "tak można" / "tak się da" / "to nieistotne" / "sam wiem lepiej" / "i tak dam radę".

O ile więc, bakek, nie jesteś jednym z tych, którym pewne (mniej i bardziej formalne) sprawy, podobnie jak ich klienci, "wiszą", ogarnij i doceń tą szorstką radę zanim naprawdę trafi kosa na kamień i sobie i/lub komuś zrobisz "kuku".

Komentarz

• bakek
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 126

Wcześniej kolega napisał coś takiego:
                        Ja wczoraj przetestowałem 1 raz na ślubie - najcięższe co nosiłem to 1dsII+70-200/2,8+EX580 - nie rzucałem aparatem nie robiłem nie wiadomo czego - po prostu puszczałem go jeśli sięgałem po 2 puszkę i wszystko jest jak najbardziej OK.

Himi - niestety nie mam jak zważyć zestawu ale na necie pewnie znajdziesz podane wagi poszczególnych elementów zestawu
                        Dziwne- kolega nie ma pojęcia ile waży zestaw. Po drugie powiedziane jest w instrukcji, aby unikać szarpnięć, a kolega wcale ich nie unika (spuszczanie aparatu właśnie takie powoduje- aparat powinien być przesuwany), a więc użytkuje wszystko niezgodnie z przeznaczeniem. Nie dziwne więc, że wszystko mogło się uszkodzić..
                        Jeżeli ktoś użytkował aparat zgodnie z instrukcją to nie powinno się stać nic złego. Napisane jest też wyraźnie, w instrukcji, że wcześniejsze szarpnięcia mogą mieć wpływ na późniejsze uszkodzenie sprzętu. Rozumiem, że są pewne obawy. Teraz karabińczyki zostały wymienione na o wiele wytrzymalsze- wykonane są ze stali nierdzewnej.

Komentarz

• APP
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 664

bakek, jak długo Twój produkt jest u ludzi i ile osób go używa? Naprawdę sądzisz, że "instrukcja załączona do produktu" ma tutaj cokolwiek do rzeczy?.

Jesteś jeszcze bardzo daleko od tego żeby móc powiedzieć "nie powinno". I stwierdzenie "o wiele wytrzymalsze -wykonane ze stali nierdzewnej" niewiele zmienia w kwestii Twojego wizerunku i wizerunku Twojego produktu.

Ktoś mógł napisać sobie, "Tzn. praktyka tak mówi, o teorię mnie nie pytajcie", ale (od decyzji o rozpoczęciu produkcji i sprzedaży) Tobie nie wypada

Poszukaj kontaktu z kimś kto się na takich rzeczach naprawdę zna, uzupełnij wiedzę, także tą formalną przynajmniej w temacie tego, co naprawdę możesz/musisz/powinieneś przy okazji wytwarzania i sprzedazy czegokolwiek, zanim jakiś gryzipiórek dobierze się Tobie do zadka, bo o stan szczęki najwyraźniej się nie martwisz

Powodzenia w przedsięwzięciu, byle nie po trupach

Komentarz

• dinderi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3028

Zamieszczone przez yerzu Zobacz wpis
                            Rozleciał się karabińczyk - w miejscu gdzie łączy się z tym kółkiem. Od po prostu w czasie opuszczania aparatu. Nie była to żadna siła bo nie puszczałem aparatu żeby zleciał sobie swobodnie, tylko zsunąłem go na wysokość biodra. Gdy chciałem już puścić aparat i sięgnąć po 2 puszkę poczułem luz - aparat został w ręce ...
                            Mi się to na szczęscie dotad nie zdarzyło. Quick-Strapa kupiłem jako pierwszy, chyba. Od kilku dni mój pasek uzywa kolega z Nikonem D80 i obiektywem 130 mm. Na razie sobie chwali. Nawet bardzo.
                            Chyba miałeś po prostu pecha. Ja bym poprosił producenta o naprawę lub wymianę. Jeśli traktuje biznes poważnie, na pewno spróbuje załatwić sprawę jak należy.

Zamieszczone przez APP Zobacz wpis
                            Ja, pomimo całego szacunku dla zapału i inicjatywy bakek'a, dziwię się ludziom, którzy wykładają na "QuickStrap" pieniądze (chyba, że wyłącznie z ciekawości). Produkt przeznaczony na otwarty rynek, choćby tylko allegro, wymaga znacznie większego nakładu pracy, wiedzy i środków, niż to, co bakek pokazuje (to nic, że narazie sprzedało się może ze cztery sztuki, a są tam jeszcze lepsi "agenci" -te kwestie niestety poza wybranymi branżami każdy ocenia swoją miarą, a tupetu niektórym nie brakuje)...
                            I na tym mogło się skończyć. Generalnie nie rozumiem, po co kolega pisał resztę. Takie pouczanie w stylu, "wujek dobra rada" tylko niesmak zostawiają u czytających, a juz na pewno nie podnosza poziomu szacunku do autora wypowiedzi.
                            Mamy wolny kraj i wolnośc handlu. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania. Ja kupiłem, wiem co kupiłem, swoje zakupy robię uzywając rozumu, jestem zadowolony. Rzeczywiście karabińczyk w pierwszej wersji paska mógłby byc z czegos innego, ale z tego co deklaruje Bakek, nowe paski maja karabińczyki z nierdzewki więc po co to wymadrzanie się, szczególnie publiczne? Jeśli komuś jakośc nie pasuje, nie musi tego kupować, przecież.
                            Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157.
                            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• bakek
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 126

Poszukaj kontaktu z kimś kto się na takich rzeczach naprawdę zna, uzupełnij wiedzę, także tą formalną przynajmniej w temacie tego, co naprawdę możesz/musisz/powinieneś przy okazji wytwarzania i sprzedazy czegokolwiek, zanim jakiś gryzipiórek dobierze się Tobie do zadka, bo o stan szczęki najwyraźniej się nie martwisz
                              Wypowiedź wydaje mi się trochę nie na miejscu... Nie martwię się o stan swojej szczęki, bo ludzie , którzy czytają instrukcję mogą być pewni, że sprzęt nie zawiedzie. Ogólnie to na razie wszystko jest legalnie- znam na tyle prawo. Jeżeli ktoś wymaga czegoś więcej niż ja oferuję to kupi R-Strap'a. Reklamację kolegi >yerzu< rozpatrzyłem pozytywnie- mimo, że wynikała ona właśnie z niezrozumienia instrukcji obsługi.
                              I stwierdzenie "o wiele wytrzymalsze -wykonane ze stali nierdzewnej" niewiele zmienia w kwestii Twojego wizerunku i wizerunku Twojego produktu.
                              Niedługo odniosę się i do tej kwestii prezentując możliwości wytrzymałościowe pasków z nowymi karabińczykami.

Komentarz

• APP
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 664

@ bakek
                                "mogą być pewni", to IMO znów duże nadużycie z Twojej, niestety, strony. Masz trochę odwrócony mechanizm działania w tych sprawach, ale w końcu to Twoja rzecz i z tym argumentować nie będę.

@ dinderi
                                Przytaczasz IMO najbardziej kontrowersyjną część mojej wypowiedzi, a znacznie bardziej użyteczną resztę skreślasz jako "niesmaczną". Może i tak jest, ja swój udział w tym kończę, bo nie chodzi mi o jątrzenie, czy znęcanie się nad kimś. Co z moimi "dobrymi radami" (cudzysłów jest Twój) zrobi bakek, to już jego sprawa, staram się tylko przestrzec go przed doprowadzniem do sytuacji kiedy przestanie nadążać za własnym interesem ze szkodą dla siebie i/lub kogoś.
                                Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

Pracuję...
                                X