Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
zapinanie sprzętu fotograficznego do pętli akcesoryjnych było już dawno powszechnie stosowane i dobrze wiesz że porównanie do szkieł nie jest dobre. poprostu się inaczej sprzętu foto nie da wnieść na ściankę czy tym bardziej na przewieszkę
BTW takie zamocowanie pętla/karabinek/pętla nie ma słabych punktów wytrzymałość na obciążenie minimum 7kN ))
ale jak zwykle takie rozwiązania są dobre jeśli częśc sprzętu masz czy lubisz korzystać z nożyczek i zrobić jeden węzełek
Rozwiązania typu R czy Q strap są dla ludzi co wchodzą do sklepu i kupują, nie chcą się bawić we własne rozwiązania dopasowane do ich potrzeb a wystarcza im produkt "dla mas"
zapinanie sprzętu fotograficznego do pętli akcesoryjnych było już dawno powszechnie stosowane i dobrze wiesz że porównanie do szkieł nie jest dobre.
Źle mnie zrozumiałeś- nie neguję szkieł, ani majsterkowania- wydaję mi się jednak, że to jest nieco mniej wygodne (AF i MF w m42- analogia taka ). Nie sądzę, aby własne konstrukcje były też mniej wytrzymałe itd. Chodzi mi o to, że jak coś jest w pewnym sensie sprawdzonym rozwiązaniem to co innego niż własna konstrukcja. Nie mówię jednak, że jak ktoś jest naprawdę dobry w majsterkowaniu to nie będzie potrafił zrobić odpowiednio wygodnego i mocnego paska.
A ja chciałem zapytać czy uwzględniacie reklamacje ? Miałem pierwszą wersję quick strapa która rozleciała się po 4 ślubach ... dla mnie troszkę porażka. Dobrze że rozleciała się przed całkowitym puszczeniem aparatu ...
Rozleciał się karabińczyk - w miejscu gdzie łączy się z tym kółkiem. Od po prostu w czasie opuszczania aparatu. Nie była to żadna siła bo nie puszczałem aparatu żeby zleciał sobie swobodnie, tylko zsunąłem go na wysokość biodra. Gdy chciałem już puścić aparat i sięgnąć po 2 puszkę poczułem luz - aparat został w ręce ...
Czyli najprawdopodobniej wada materiałowa . Na podobnym karabińczyku jest mocowana smycz mojego - ok. 10 kg psa . Nigdy , przez tyle lat , nie zdarzyło mi się by rozleciał się karabińczyk - a psy w moim domu są od kilkudziesięciu lat . Miałeś pecha , ale oznacza to , że trzeba uważać na jakość użytego materiału . Choć tak naprawdę , wada wewnętrzna jest nie do wykrycia - może być wszędzie . Tylko co by się stało ze sprzętem - i jak tego uniknąć ? .
tylko tu akurat chodzi chyba nie o karabinek jak ze smyczy tylko ten co był w pierwszej wersji paska - te mogły się rozlecieć. "Smyczowe" - wydaje mi się no łej - nie do zajechania - chyba, że strzeli sprężynka - ale z drugiej strony w smyczy mojego 13 letniego psa nic się nie dzieje - a w przeróżnych warunkach z nim chodziłem na spacery.
A co do tego plątania się 2 aparatów - powiem tak nie ma takiej opcji Jeden mam normalnie na szyi a drugi przez ramię. Przy podnoszeniu z paska z biodra (o ile nie jest on za krótki) nie zauważyłem jakichkolwiek komplikacji i przeszkadzania drugiemu body.
Ja sobie pasek zrobiłem sam i nie narzekam
Ja, pomimo całego szacunku dla zapału i inicjatywy bakek'a, dziwię się ludziom, którzy wykładają na "QuickStrap" pieniądze (chyba, że wyłącznie z ciekawości). Produkt przeznaczony na otwarty rynek, choćby tylko allegro, wymaga znacznie większego nakładu pracy, wiedzy i środków, niż to, co bakek pokazuje (to nic, że narazie sprzedało się może ze cztery sztuki, a są tam jeszcze lepsi "agenci" -te kwestie niestety poza wybranymi branżami każdy ocenia swoją miarą, a tupetu niektórym nie brakuje).
bakek, fajnie jest popatrzeć, jak tutaj z ludźmi kombinujesz, ale lepiej zwiń czego jeszcze nie sprzedałeś i albo podejdź do tematu poważnie albo skończ/ogranicz zasięg tej zabawy. Twoje dość oportunistyczne podejście do kwestii technicznych i prawnych, zwłaszcza w świetle przyjętej na allegro pozy, od powagi odstaje i to bardzo (gdzie charakterystyczna promocja to zaledwie "wisienka na torcie"), a w grę zaczynają wchodzić pieniądze obcych ludzi.
Przyglądając się sprawie dłużej, niełatwo zwalczyć wrażenie, że jednak dajesz się ponieść adrenalinie, endorfinom i co tam jeszcze masz w obiegu kiedy zabierasz się za tą twórczą pracę (także dopingowi/nadziejom swoim i ludzi z forum). Niestety nawet prawdziwi fachowcy w swoich dziedzinach nieraz wykładają się na prowadzeniu interesów przez własne przekonanie, że "tak można" / "tak się da" / "to nieistotne" / "sam wiem lepiej" / "i tak dam radę".
O ile więc, bakek, nie jesteś jednym z tych, którym pewne (mniej i bardziej formalne) sprawy, podobnie jak ich klienci, "wiszą", ogarnij i doceń tą szorstką radę zanim naprawdę trafi kosa na kamień i sobie i/lub komuś zrobisz "kuku".
Ja wczoraj przetestowałem 1 raz na ślubie - najcięższe co nosiłem to 1dsII+70-200/2,8+EX580 - nie rzucałem aparatem nie robiłem nie wiadomo czego - po prostu puszczałem go jeśli sięgałem po 2 puszkę i wszystko jest jak najbardziej OK.
Himi - niestety nie mam jak zważyć zestawu ale na necie pewnie znajdziesz podane wagi poszczególnych elementów zestawu
Dziwne- kolega nie ma pojęcia ile waży zestaw. Po drugie powiedziane jest w instrukcji, aby unikać szarpnięć, a kolega wcale ich nie unika (spuszczanie aparatu właśnie takie powoduje- aparat powinien być przesuwany), a więc użytkuje wszystko niezgodnie z przeznaczeniem. Nie dziwne więc, że wszystko mogło się uszkodzić.. Jeżeli ktoś użytkował aparat zgodnie z instrukcją to nie powinno się stać nic złego. Napisane jest też wyraźnie, w instrukcji, że wcześniejsze szarpnięcia mogą mieć wpływ na późniejsze uszkodzenie sprzętu. Rozumiem, że są pewne obawy. Teraz karabińczyki zostały wymienione na o wiele wytrzymalsze- wykonane są ze stali nierdzewnej.
bakek, jak długo Twój produkt jest u ludzi i ile osób go używa? Naprawdę sądzisz, że "instrukcja załączona do produktu" ma tutaj cokolwiek do rzeczy?.
Jesteś jeszcze bardzo daleko od tego żeby móc powiedzieć "nie powinno". I stwierdzenie "o wiele wytrzymalsze -wykonane ze stali nierdzewnej" niewiele zmienia w kwestii Twojego wizerunku i wizerunku Twojego produktu.
Ktoś mógł napisać sobie, "Tzn. praktyka tak mówi, o teorię mnie nie pytajcie", ale (od decyzji o rozpoczęciu produkcji i sprzedaży) Tobie nie wypada
Poszukaj kontaktu z kimś kto się na takich rzeczach naprawdę zna, uzupełnij wiedzę, także tą formalną przynajmniej w temacie tego, co naprawdę możesz/musisz/powinieneś przy okazji wytwarzania i sprzedazy czegokolwiek, zanim jakiś gryzipiórek dobierze się Tobie do zadka, bo o stan szczęki najwyraźniej się nie martwisz
Rozleciał się karabińczyk - w miejscu gdzie łączy się z tym kółkiem. Od po prostu w czasie opuszczania aparatu. Nie była to żadna siła bo nie puszczałem aparatu żeby zleciał sobie swobodnie, tylko zsunąłem go na wysokość biodra. Gdy chciałem już puścić aparat i sięgnąć po 2 puszkę poczułem luz - aparat został w ręce ...
Mi się to na szczęscie dotad nie zdarzyło. Quick-Strapa kupiłem jako pierwszy, chyba. Od kilku dni mój pasek uzywa kolega z Nikonem D80 i obiektywem 130 mm. Na razie sobie chwali. Nawet bardzo.
Chyba miałeś po prostu pecha. Ja bym poprosił producenta o naprawę lub wymianę. Jeśli traktuje biznes poważnie, na pewno spróbuje załatwić sprawę jak należy.
Ja, pomimo całego szacunku dla zapału i inicjatywy bakek'a, dziwię się ludziom, którzy wykładają na "QuickStrap" pieniądze (chyba, że wyłącznie z ciekawości). Produkt przeznaczony na otwarty rynek, choćby tylko allegro, wymaga znacznie większego nakładu pracy, wiedzy i środków, niż to, co bakek pokazuje (to nic, że narazie sprzedało się może ze cztery sztuki, a są tam jeszcze lepsi "agenci" -te kwestie niestety poza wybranymi branżami każdy ocenia swoją miarą, a tupetu niektórym nie brakuje)...
I na tym mogło się skończyć. Generalnie nie rozumiem, po co kolega pisał resztę. Takie pouczanie w stylu, "wujek dobra rada" tylko niesmak zostawiają u czytających, a juz na pewno nie podnosza poziomu szacunku do autora wypowiedzi.
Mamy wolny kraj i wolnośc handlu. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania. Ja kupiłem, wiem co kupiłem, swoje zakupy robię uzywając rozumu, jestem zadowolony. Rzeczywiście karabińczyk w pierwszej wersji paska mógłby byc z czegos innego, ale z tego co deklaruje Bakek, nowe paski maja karabińczyki z nierdzewki więc po co to wymadrzanie się, szczególnie publiczne? Jeśli komuś jakośc nie pasuje, nie musi tego kupować, przecież.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Poszukaj kontaktu z kimś kto się na takich rzeczach naprawdę zna, uzupełnij wiedzę, także tą formalną przynajmniej w temacie tego, co naprawdę możesz/musisz/powinieneś przy okazji wytwarzania i sprzedazy czegokolwiek, zanim jakiś gryzipiórek dobierze się Tobie do zadka, bo o stan szczęki najwyraźniej się nie martwisz
Wypowiedź wydaje mi się trochę nie na miejscu... Nie martwię się o stan swojej szczęki, bo ludzie , którzy czytają instrukcję mogą być pewni, że sprzęt nie zawiedzie. Ogólnie to na razie wszystko jest legalnie- znam na tyle prawo. Jeżeli ktoś wymaga czegoś więcej niż ja oferuję to kupi R-Strap'a. Reklamację kolegi >yerzu< rozpatrzyłem pozytywnie- mimo, że wynikała ona właśnie z niezrozumienia instrukcji obsługi.
I stwierdzenie "o wiele wytrzymalsze -wykonane ze stali nierdzewnej" niewiele zmienia w kwestii Twojego wizerunku i wizerunku Twojego produktu.
Niedługo odniosę się i do tej kwestii prezentując możliwości wytrzymałościowe pasków z nowymi karabińczykami.
@ bakek
"mogą być pewni", to IMO znów duże nadużycie z Twojej, niestety, strony. Masz trochę odwrócony mechanizm działania w tych sprawach, ale w końcu to Twoja rzecz i z tym argumentować nie będę.
@ dinderi
Przytaczasz IMO najbardziej kontrowersyjną część mojej wypowiedzi, a znacznie bardziej użyteczną resztę skreślasz jako "niesmaczną". Może i tak jest, ja swój udział w tym kończę, bo nie chodzi mi o jątrzenie, czy znęcanie się nad kimś. Co z moimi "dobrymi radami" (cudzysłów jest Twój) zrobi bakek, to już jego sprawa, staram się tylko przestrzec go przed doprowadzniem do sytuacji kiedy przestanie nadążać za własnym interesem ze szkodą dla siebie i/lub kogoś.
Komentarz