Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Problem z 5D - miganie ekranu, ciągły zapis na kartę i zwis

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Exclamation Problem z 5D - miganie ekranu, ciągły zapis na kartę i zwis

Dzisiaj stało się coś ciekawego z moim 5D - na prologu Rajdu Subaru w Krakowie. Po ok. 200 fotkach (seria 3-4 ujęcia, szybka selekcja i podgląd na LCD, wywalenie tego co niepotrzebne) korpus zaczął dawać pewne oznaki nieprawidłowego działania: 1) LCD zaczął migotać (w rozumieniu - podświetlenie po bokach migało, jakbym patrzył na stary kineskop 50Hz), 2) czas synchro z lampą, mimo, że był korpus na manualu i było ustawione 1/400 sek. robił fotki z czasem ok 1/5 sek (odczuwalne w wizjerze opóźnienie i blackout), a potem 3) zaczynał zgrywać na kartę pokazując na top lcd informację "busy" - wszystko prowadziło do 4) zwisu, który można było zwalczyć wyłącznie przez wyjęcie baterii głównej.

Co ciekawe - po zmianie akumulatory na nowy 100% naładowany (wszystkie oryginały) - to samo, dopiero po zmianie karty na inną okazało się, że wszystko działa dobrze. Sprawdziłem poprzednią kartę - wszystkie fotki są, nie ma problemów, wszystko czyta, nie zawiesza innych korpusów...

Teraz sprawdzam korpus - wszystko ok. Nic się złego nie dzieje, a obie karty działają... Miał ktoś taki przypadek? Coś działo się podobnego? Powtórzy się?

Ja podejrzewam, że to sprawa karty - być może się nagrzała zbytnio i przestała poprawnie pracować (błędy w odczycie? bo zapis jest poprawny)...
    Mógłby ktoś zweryfikować moje opisy?

Używany zestaw: 5D + 70-200 f4L / 28-70 f2.8L + 580 EXII - tryb M, czas 1/400 (HS na lampie), AF na AI servo...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To może jeszcze napisz jakie to karty...

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Sprobuj powtorzyc sesje w podobnych warunkach (temperatura, wilgotnosc ...) na innej karcie, oraz problemowa karte na innym body. Cos trzeba wykluczyc, karta, body ... fotograf

PZDR

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Karty SanDisk Extreme III 8GB (ta na której pokazywały się problemy), oraz 4GB na której chodził i dalej chodzi bez problemu. Problem z fotografem wykluczam Body - no własnie tego chciałbym się dowiedzieć - problem z nim czy z czymś innym?
    Warunki do robienia - przeciętne - temp. ok. 25st.C, srednia wilgotność, brak zapylenia itp.

Zaczynam podejrzewać lampę - 580EX II - ile osób pisało o problemach z korpusami w ostatnich chwilach tyle właśnie miało ww. lampę. Może coś z elektroniką 30D / 40D / 5D vs. 580EXII... ?

Druga możliwość, to sprawa przegrzania karty - pamiętam, że była dosyć ciepła jak ją wyjmowałem z korpusu... Co Wy na to?

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Na 101% karta. Ja juz bym jej wiecej nie uzyl. Zwarcie na pinach karty moze doprowadzic do tego ze karta ciagnie za duzo pradu z aparatu - wlasnie takie objawy, czasem, na szybko i w warunkach polowych, uderzenie reka w bok karty pomaga w kontynuowaniu sesji, ale po powrocie i zgraniu karty - kosz.

Zdrowko

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    Na 101% karta. Ja juz bym jej wiecej nie uzyl. Zwarcie na pinach karty moze doprowadzic do tego ze karta ciagnie za duzo pradu z aparatu - wlasnie takie objawy, czasem, na szybko i w warunkach polowych, uderzenie reka w bok karty pomaga w kontynuowaniu sesji, ale po powrocie i zgraniu karty - kosz.

Zdrowko
    Czy to jest czymś potwierdzone? Czy są to wyłącznie domysły? Szukałem chwilkę na sieci i nie znalazłem nic na ten temat. Nie wykluczam karty, ale jak patrzę na współpracę z 350D i z kompem, to wszystko wydaje się być ok. Zapisałem na niej pełne 8GB, zrzuciłem potem na dysk i znowu - i tak kilka razy. Nic z plikami się nie podziało... Hmm... Karta sama się nagrzewa (nie jest gorąca, ale po zapisie - wyczuwalnie ciepła) - ale to samo obserwuję we wszystkich SanDiskach które mam...
    Jeśli siadła karta - będę reklamował - paragon mam, a kupiona była sklepie. Gwarancja jest chyba z 5 lat (tak "przynajmniej")...

Ok - a inne wyjście? Może coś jednak z body?...

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    temp. ok. 25st.C, srednia wilgotność, brak zapylenia itp.
    Oj mój drogi, wilgotnośc wczoraj w Krakowie dochodziła momentami do 96%
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Oj mój drogi, wilgotnośc wczoraj w Krakowie dochodziła momentami do 96%
    Tak czy inaczej - czy przekroczenie o 16% potencjalnej maksymalnej wilgotności dla Canon'a (gdzieś znalazłem, że Humi max = 80%) spowodowałaby coś takiego?

Robiłem już piątką w naprawdę ostrym deszczu, no i nie było problemów. A teraz - ledwo wilgotność poszła do góry i od razu zaczynają się schody?...
    Hmm... Myśląc głośno, to mam nadzieję, że następca 5D będzie miał uszczelki

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Nie obejdzie sie bez porownania na innym body. @lukep pisze, ze na 101% karta ... ja bym jednak potestowal.
    Skoro na 350D chodzi bez zajakniecia to 5D jej nie lubi? Zanim "wyrzucisz" karte czy body lepiej testuj.
    BTW ciekawie by bylo jakby sie okazalo, ze flash Ci szwankuje i objawy sie rzucaja na karcie

Pytasz
    Może coś jednak z body?...
    , wyobraz sobie, ze wiekszosc odpowie twierdzaco i co dalej: wyrzucisz? ;P

PZDR

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CFR Zobacz posta
    Nie obejdzie sie bez porownania na innym body. @lukep pisze, ze na 101% karta ... ja bym jednak potestowal.
    Skoro na 350D chodzi bez zajakniecia to 5D jej nie lubi? Zanim "wyrzucisz" karte czy body lepiej testuj.
    BTW ciekawie by bylo jakby sie okazalo, ze flash Ci szwankuje i objawy sie rzucaja na karcie

Pytasz , wyobraz sobie, ze wiekszosc odpowie twierdzaco i co dalej: wyrzucisz? ;P
    Ba! Właśnie o to chodzi Zrobiłem już komplet testów lampy, body i karty - wszystko idealnie chodzi na różnych body. Ani zgrzytu, ani problemu. Fora światowe nie pisza o takim przypadku - w każdym razie nikt o tym głośno nie mówił...
    Możliwe, że to po prostu taki zbieg okoliczności - kilka rzeczy naraz - drobnych, może normalnie niewidocznych - a teraz się złożyło.

Body, lampy, szkła, czy nawet byle karty na pewno na darmo nie wywalę - jestem raczej osobą która stara się znaleźć powód "dlaczego" zamiast robić coś "byle zrobić" ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów